Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16724.04.20177

4718-2017 (011, 111)

Turun ammatti-instituutin ruokapalvelujen liikkeenluovutus Arkea Oy:lle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään neuvottelujen käynnistämistä sivistystoimialan ruokapalvelujen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle.

Kh § 167

Toimialajohtaja Timo Jalonen 19.4.2017:

Turun ammatti-instituutti on integroinut suurkeittiöopetuksen ja opiskelijoiden ruokailun siten, että keittiöhenkilökunta yhdessä alan opettajan ja opiskelijoiden kanssa tekee ruoan kaikille koulutalon opiskelijoille. Ammatti-instituutilla on omat keittiöt viidessä koulutalossa, joista neljässä on ollut samalla alan opetusta. Uudenmaantien yksikössä ruokailu on järjestetty yhdessä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa, ja se on kilpailutettu. Omaa ruokapalveluhenkilökuntaa on ammatillisessa koulutuksessa yhteensä 23.

Ammatillisen koulutuksen reformin yhtenä tavoitteena on siirtää entistä enemmän opetusta pois oppilaitoksista työelämään. Tämän johdosta opiskelijoiden määrä omissa opetuskeittiöissä vähenee, ja samalla tarve omille oppimisympäristöille pienenee. On laskettu, että opiskelijamäärän vähentyessä omissa oppimisympäristöissä kolme suurkeittiötä riittää opetustiloiksi kaikille alan opiskelijoille.

Ammatilliseen peruskoulutukseen kohdennetaan valtakunnallisesti 190 miljoonan euron määrärahan säästö vuodesta 2017 lukien, mikä Turussa tarkoittaa yli 5 miljoonan euron vähennystä koulutukseen tarkoitetuissa valtionosuuksissa. Osana ammatillisen koulutuksen sopeuttamista määrärahan säästöihin on selvitetty ruokapalveluiden mahdollisia uudelleenjärjestelyitä.

Kellonsoittajankadun koulutalossa on pieni ja huonokuntoinen keittiö, ja sitä on vain satunnaisesti käytetty opetustilana tilan epäkäytännöllisyyden vuoksi. Keittiössä on joitain koneita ja laitteita, ja näistä voidaan luopua uudelleenjärjestelyiden yhteydessä. Kellonsoittajankadun koulutalon käytöstä suunnitellaan luovuttavan 2-3 seuraavan vuoden aikana, joten tältä osin ruokapalveluiden uudelleenjärjestelyt koskisivat vain tätä aikaa.

Peltolan koulutalossa on hyväkuntoinen ja tilava suurkeittiö, jota voidaan käyttää sekä opetustoiminnassa mutta myös isompien annosmäärien valmistamiseen. Tämä keittiö voidaan irrottaa omaksi vuokra-alueekseen ja vuokrata toiselle toimijalle. Keittiössä on hyväkuntoisia koneita ja laitteita, joista voidaan luopua.

Ruokapalvelut kahden koulutalon osalta on mahdollista järjestää kahdella eri tavalla: jatkamalla toimintaa edelleen omana toimintana tai luovuttamalla toiminnot toiselle toimijalle. Mikäli toiminta luovutettaisiin toiselle toimijalle, ei keittiöitä voisi enää käyttää opetuskäyttöön, mutta saavutettavissa oleva taloudellinen hyöty olisi alustavien laskelmien mukaan niinkin merkittävä kuin 240 000 euroa vuodessa. Opetustoiminta pystyttäisiin edelleen järjestämään koululle jäävissä suurkeittiöissä Juhannuskukkulalla, Aninkaisissa ja Lemminkäisenkadulla. Toiminnan siirto olisi käytännössä mahdollinen lukuvuoden alkaessa 1.8.2017 tai vuoden vaihteessa 1.1.2018.

Kaupunginhallituksen tulisi tässä vaiheessa velvoittaa sivistystoimialaa käynnistämään Arkea Oy:n kanssa neuvottelut edellä kuvattujen ruokapalvelujen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle. Mikäli neuvottelujen jälkeen esitetään toimintojen luovuttamista liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle, tulee Turun kaupungin ja Arkea Oy:n välille valmistella liikkeenluovutussopimus. Liikkeenluovutuksen toteuttamisessa tulee huomioida ne säädökset, jotka sisältyvät liikkeenluovutusdirektiiviin (2001/23/EY), työsopimuslakiin, lakiin kunnallisesta viranhaltijasta sekä lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä tehtävistä mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen. Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa. Yhteistyötoimikunnan kokouksessa asia käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä.

Oheismateriaali 1Turun Ammatti-instituutin ruokapalvelut (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan tulee käynnistää Arkea Oy:n kanssa neuvottelut Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle. Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiasta.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että sivistystoimialan tulee käynnistää Arkea Oy:n kanssa neuvottelut Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle. Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiasta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että selvitetään vaihtoehto, jossa Turun ammatti-instituutin Kellonsoittajan ja Peltolan koulutalojen keittiöt toimisivat jatkossa yhdessä tilassa Peltolan keittiössä.

Päätös asiassa tehtiin Maaskolan Pietarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan ruokapalvelutoimintoja ei siirretä Arkea Oy:lle.

- ammatillisen koulutuksen reformi ei ole valmis, joten sen ennakointi ko. päätöksellä ei ole perusteltua.

- ratkaisu, jossa keittiöistä luovutaan, uhkaa vähentää pysyvästi mahdollisuuksia työelämäoppimisen järjestämisestä.

- ruokapalvelutoimintojen yhtiöittäminen heikentää myös henkilöstön asemaa.”

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvSivistystoimiala