Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13327.03.201711

3622-2017 (001, 011)

Maakuntauudistuksen väliaikaishallinto ja väliaikainen toimielin

Tiivistelmä: -

Kh § 133

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus on 7.11.2016 § 428 antanut lausunnon hallituksen esitysluonnoksesta maakuntauudistukseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseksi sekä niihin liittyviksi laeiksi.

Voimaanpanolakiluonnoksessa todetaan väliaikaishallinnosta seuraavaa:

Väliaikaishallinto

Maakuntalain ja voimaanpanolain on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2017. Maakunnat perustetaan tästä ajankohdasta lukien. Perustamisen jälkeen maakuntiin asetetaan väliaikaiset valmistelutoimielimet, jotka voivat tehdä maakuntien nimiin tiettyjä oikeustoimia ja palkata maakunnille omia määräaikaisia viranhaltijoita. Varsinaisen toimintansa maakunnat aloittavat vaiheittain 1.3.2018 lukien maakuntavaltuustojen toimikauden alettua. Tehtävien järjestämisvastuu sekä henkilöstö siirtyisivät maakunnille kokonaisuudessaan 1.1.2019. Lakiluonnoksen mukaan ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018. Vaaleilla valitun maakuntavaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2018, jonka jälkeen se valitsee maakuntahallituksen ja muut maakunnan toimielimet, sekä ryhtyy muihin toimenpiteisiin, jotka ovat tarpeen maakunnan toiminnan ja hallinnon järjestämiseksi. Maakuntahallitus vastaa maakunnan perustamiseen liittyvän käytännön valmistelun ja toimeenpanon johtamisesta.  Maakuntien tehtävien hoitamiseen liittyvä toimivalta siirtyy tehtäviä nykyisin hoitavilta viranomaisilta maakuntien viranomaisille vasta maakuntien palvelutoiminnan alkaessa 1.1.2019. Voimaanpanolaissa säädetään maakunnan tehtäviä nykyisin hoitavien viranomaisten velvollisuudesta osallistua maakunnan toiminnan ja hallinnon järjestämisen valmisteluun sekä valmistelun edellyttämien välttämättömien tietojen luovuttamisesta väliaikaiselle valmistelutoimielimelle ja muille maakunnan viranomaisille.

Väliaikainen valmistelutoimielin

Sote- ja maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa varten asetetaan 1.7.2017 jälkeen jokaiseen maakuntaan väliaikainen valmistelutoimielin, joka vastaa maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes maakuntavaltuusto on valittu ja maakuntavaltuuston asettama maakuntahallitus on aloittanut toimintansa. Maakunnan liiton, kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin, pelastuslaitoksen, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja työ- ja elinkeinotoimiston on sovittava väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta. Valmistelutoimielimen jäsenet on valittava näiden organisaatioiden viranhaltijoista, joilla on hyvä asiantuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta. Valitut henkilöt pysyisivät virkasuhteessa edellä tarkoitettuihin organisaatioihin ja heidät tulisi vapauttaa varsinaisista tehtävistään siten, että he voivat toimia valmistelutoimielimessä tarvittaessa kokoaikaisestikin. Maakunnan liitto johtaa sopimusneuvotteluja ja asettaa väliaikaisen valmistelutoimielimen neuvottelussa sovitun mukaisesti. Jos väliaikaista valmistelutoimielintä ei ole asetettu elokuun 2017 loppuun mennessä, valtioneuvosto asettaa toimielimen. Väliaikainen valmistelutoimielin johtaa maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua ja käyttää sitä koskevaa päätösvaltaa maakuntavaltuuston toimikauden alkuun asti. Valmistelutoimielin voi asettaa keskuudestaan jaostoja hoitamaan erikseen määrättyjä tehtäviä ja siirtää näitä tehtäviä koskevaa päätösvaltaa jaostolle.

Valmistelutoimielimen tehtävänä on:

  1. kartoittaa maakunnille siirtyvä henkilöstö ja valmistella maakuntavaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi.
  2. osallistua maakunnille siirtyvän irtaimen ja kiinteän omaisuuden selvittämiseen.
  3. osallistua maakunnille siirtyvien sopimusten ja näitä koskevien oikeuksien ja velvollisuuksien selvittämiseen.
  4. osallistua maakunnille siirtyvien hallinto- ja palvelutehtävien hoitamista tukevien tieto- ja viestintäteknisten järjestelmien ja ratkaisujen selvittämiseen.
  5. valmistella maakunnan toiminnan ja hallinnon järjestämistä.
  6. päättää maakunnan vuoden 2018 talousarviosta.
  7. osallistua ensimmäisten maakuntavaalien järjestämiseen.
  8. valmistella muut maakuntien toiminnan ja hallinnon käynnistämiseen välittömästi liittyvät asiat.

Valmistelutoimielin voi ottaa henkilöitä maakunnan palvelukseen määräaikaiseen virka- tai työsopimussuhteeseen korkeintaan vuoden 2018 loppuun saakka. Valmistelutoimielin voi tehdä maakuntaa sitovia sopimuksia määräaikaisesti voimassa oleviksi korkeintaan vuoden 2019 loppuun saakka. Valmistelutoimielimen kanssa tekevät yhteistyötä ja antavat tarvittaessa virka-apua ne viranomaiset, joista tehtäviä ja henkilöstöä siirtyy maakunnalle. Väliaikaisen valmistelutoimielimen on tiedotettava valmistelun etenemisestä alueen asukkaille, palvelujen käyttäjille, kunnille, järjestöille ja muille yhteisöille sekä varattava näille tarvittaessa mahdollisuus tulla kuulluksi valmistelussa olevista merkittävistä asioista.

Varsinais-Suomen liitto on kutsunut sote- ja maakuntauudistuksen väliaikaista valmistelutoimielintä koskevan neuvottelun koolle 29.3.2017. Neuvotteluun on kutsuttu hallituksen esityksessä maakuntalain, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain ja pelastustoimen järjestämisestä annetun lain voimaanpanosta mainittujen organisaatioiden (maakunnan liitto, kunnat, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueet, sairaanhoitopiiri, erityishuoltopiiri, pelastuslaitos, ELY-keskus ja TE-toimisto) edustajat neuvottelun edellyttävin riittävin toimivaltuuksin.

Oheismateriaali 1Maakuntauudistus – väliaikainen valmistelutoimielin

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen maakuntauudistuksen väliaikaishallinnosta ja väliaikaisesta toimielimestä tiedoksi sekä käy asiasta lähetekeskustelun.

PäätösKaupunginhallitus merkitsi edellä olevan selvityksen maakuntauudistuksen väliaikaishallinnosta ja väliaikaisesta toimielimestä tiedoksi sekä käydyn lähetekeskustelun perusteella totesi, että Turun kaupungin tulisi saada kaksi paikkaa väliaikaiseen toimielimeen ja että kaupunginjohtaja voi muilta osin käydä tarvittavat neuvottelut kokouksessa annetun selostuksen pohjalta.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvRandell Aleksi