Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9406.03.20177

4710-2015 (010, 240)

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun kaupungin rakennusjärjestyksestä tehdystä valituksesta

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut valtuuston hyväksymän rakennusjärjestyksen. Ehdotus rakennusjärjestykseksi ei ole ruotsinkielisenä ollut riittävän pitkän aikaa nähtävillä ennen päätöksentekoa. Kumottua rakennusjärjestystä voidaan kuitenkin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan noudattaa siihen asti, kunnes uusi rakennusjärjestys on hyväksytty.

Kh § 94

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 1.3.2017:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun kaupungin uuden rakennusjärjestyksen 25.1.2016 § 9 ja määräsi samalla, että rakennusjärjestys tulee voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti. Rakennusjärjestys kuulutettiin voimaan tulevaksi 1.3.2016 alkaen.

Yksityishenkilö valitti valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle ja vaati päätöksen kumoamista. Valituksen mukaan päätös oli perustuslain ja kielilain vastainen, koska ruotsinkielinen käännös on ollut käytettävissä vain osan nähtävilläoloajasta.

Ehdotus rakennusjärjestykseksi on ollut julkisesti nähtävillä 20.8. - 30.9.2015. Tästä kuulutettiin kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla 20.8.2015. Kuulutus julkaistiin myös kahdessa sanomalehdessä 20.8.2015 (Turun sanomat, Åbo Underrättelser). Ehdotus uudeksi rakennusjärjestykseksi saatiin käännettyä ruotsin kielelle kuitenkin vasta 21.9.2015, jolloin se laitettiin kaupungin internetsivuille.

Hallinto-oikeus on kumonnut valtuuston päätöksen 21.2.2017 antamallaan päätöksellä. Päätöksen perustelujen mukaan myös ruotsinkielisen rakennusjärjestysehdotuksen olisi tullut olla julkisesti nähtävillä vähintään maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyt 30 päivää. Koska näin ei ole ollut, on valtuuston päätös menettelyvirheen vuoksi lainvastainen.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan voimassaolevaa, kumottua rakennusjärjestystä voidaan noudattaa siihen asti, kunnes uusi rakennusjärjestys on hyväksytty.

Menettelyvirhe korjataan siten, että rakennusjärjestys asetetaan uudelleen julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot. Tämän jälkeen rakennusjärjestys tuodaan uudelleen valtuuston päätettäväksi.

Oheismateriaali 1Hallinto-oikeuden päätös 21.2.2017

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi ja päättää samalla, että kaupunki ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.