Viite:   Kumoaa Kh:n 6.3.2006 § 162 tekemän päätöksen Turun kaupungin vakuutuskäytännöstä.

_________________________________

 

KAUPUNGIN VAKUUTUSKÄYTÄNTÖ

 

Vakuutukset

 

Turun kaupungin vakuutukset koostuvat lakisääteisten ja pakollisten vakuutusten lisäksi vapaaehtoisista vakuutuksista.

 

Kaupungin vakuutuksiin sisältyvät:

-lakisääteinen tapaturmavakuutus, sisältäen peruskoulun, lukion ja ammattikoulunoppilaat sekä erillisryhmät kuntouttava työtoiminta, vammaisten työtoiminta ja omaishoitajat

-ryhmätapaturmavakuutus

-matkavakuutus

-omaisuusvakuutus

-Julkisyhteisön vastuuvakuutus sekä hallinnonvastuuvakuutus

-ajoneuvo- ja venevakuutus

-taloudellinen tuki (ryhmähenkivakuutusta vastaava etuus KEVA:sta)

-potilasvahinkovakuutus

 

Kaupunki voi ottaa muita vakuutuksia, mikäli ne ovat riskienhallinnan kannalta perusteltuja.

 

Vakuutukset kilpailutetaan kaupunkitasolla, ellei ole erityistä syytä poiketa siitä.

 

Vakuutukset hankitaan pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevina.

 

Vakuutuksiin (pl. taloudellinen tuki sekä potilasvahinkovakuutus) liittyvien sopimusasioiden yhteyshenkilönä toimii Turun kaupungin riskienhallintapäällikkö.

 

Yksikään vakuutusmuutos (pl. taloudellinen tuki sekä potilasvahinkovakuutus) ei ole pätevä tai laskutuskelpoinen ilman Turun kaupungin riskienhallintapäällikön kirjallista hyväksyntää.

 

Vahinkorahasto

 

Vakuuttamisessa hyödynnetään kaupungin vahinkorahastoa siten, että kaupungin arvioitu kokonaismeno on mahdollisimman matala. Vahinkorahaston säännöissä määritellään rahaston käytöstä.

 

Vahinkorahastolla katetaan toimialojen ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen vakuutetun omaisuuden vakuutuksen omavastuuosuus tai vakuuttamaton omaisuus.

 

Vahinkorahastosta katetaan kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille myönnettyjen omavelkaisten takausten perusteella maksettavaksi tulevia menoja.

 

Kattaa kaupunkikonserniin kuuluville yhteisöille ja kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille maksettavat korvaukset niiltä osin, kun niistä on erikseen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen kesken sovittu. Kaupungin konsernin yhteisöt voivat kaupungin kanssa erikseen niin sovittaessa kartuttaa vahinkorahastoa vuosittain euromäärällä, jonka suuruus määritellään erikseen. Vahinkotapauksissa korvaukset suoritetaan vahinkorahastosta.

 

Toimialojen ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen omavastuu vahinkojen korvaamisessa on 2.000 euroa / vahinko, josta rajasta voidaan erityisestä syystä poiketa. Ammatti-instituutin opetustilanteessa tapahtuvien autovahinkojen omavastuu on 1.000 euroa / vahinko. Omavastuun ylittävä osuus korvataan vahinkorahastosta anomuksesta.

 

Riskienhallintapäällikkö päättää vahinkorahaston käytöstä alle 150.000 euron korvauksista toimialoille ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle. Suuremmat korvaukset päättää kaupunginhallitus.

 

Vahinkorahaston käytöstä vahinkojen ennaltaehkäisyyn päättää riskienhallintapäällikkö 10.000 euroon saakka / päätös. Suuremmat summat päättää kaupunginhallitus. Riskienhallintapäällikkö voi vuodessa päättää vahinkorahaston käytöstä vahinkojen ennaltaehkäisyyn 50.000 euroon saakka.

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos kartuttaa vahinkorahastoa vuosittain euromäärällä, jonka suuruus on 1 ‰ valtuuston hyväksymästä aluepelastuslaitoksen talousarviosta (ns. vakuutusmaksu).

 

Vahinkorahaston käyttö käy ilmi tilinpäätöksen yhteydessä.