Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6613.02.20176

953-2017 (010, 035)

Turun kauppaopetussäätiön sääntöjen muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 66

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

Turun kauppaopetussäätiö (jäljempänä säätiö) pyytää, että Turun kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevat Turun kauppaopetussäätiön sääntöjen muutokset.

Säätiön sääntöjen 10 §:n mukaan säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, jos yhteensä vähintään seitsemän hallituksen jäsentä, joista vähintään yhden tulee edustaa kumpaakin kieliryhmää, jotka edustavat kumpaakin kieliryhmää, sitä kannattaa ja Turun kaupunginhallitus ja Turun kauppakamarin hallitus hyväksyvät muutoksen.

Säätiön hallitus on 9.1.2017 käsitellyt säätiön sääntöjen muuttamista ja kannattanut sääntöjen muuttamista yksimielisesti.

Säätiö on perustellut sääntöjen muuttamista seuraavasti:

Säätiön säännöt on tarpeen päivittää säätiölain muutoksia vastaaviksi. Lisäksi säätiön sääntöjä on tarpeen muuttaa säätiön toiminnassa odotettavissa olevien muutosten varalta, koska Turun kaupunki on ilmoittanut, että säätiön omistamassa koulukiinteistössä vuokralla oleva oppilaitos muuttaa pois lähivuosina eikä kiinteistölle ole enää koulukäyttöä.

Voimassaolevien sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena on edistää sekä suomen- että ruotsinkielistä kaupallista opetusta ja alan opiskelijoiden opiskelua Turussa ja erityisesti Turun Kauppaopisto – Handelsinstitutet i Åbo -nimisessä tai sen työtä jatkavassa oppilaitoksessa, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielinen osasto. Tarkoitustaan säätiö toteuttaa vuokraamalla tiloja opetuskäyttöön, jakamalla apurahoja ja edistämällä muilla toimenpiteillä kaupallista opetusta ja tutkimusta.

Säätiö omistaa koulukiinteistön Kellonsoittajankadulla, jossa toimivat Turun ammatti-instituutin liiketalouden ja kaupan sekä tieto- ja viestintätekniikan koulutusalat (ent. Kauppaoppilaitos). Turun kaupunki on vuokrannut kiinteistön vuokrasopimuksella, joka on voimassa vuoden 2019 loppuun. Vuokrasopimus jatkuu viisi vuotta kerrallaan, mikäli vuokrasopimusta ei irtisanota vähintään vuotta ennen vuokrakauden loppua. Turun kaupunki on ilmoittanut säätiölle, että ammatti-instituutti tulee siirtymään kiinteistöstä pois lähivuosina ja vuokrasopimus tullaan irtisanomaan ennen vuokrakauden loppua. Mahdollista on, että sopimusta jatketaan muutaman vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella.  Turun kaupunki on ilmoittanut myös, että sillä ei ole kiinteistölle käyttöä myöskään muussa koulukäytössä.

Säätiö on ryhtynyt toimenpiteisiin sen tilanteen varalta, että nykyinen koulutoiminta ei enää jatku kiinteistössä, tekemällä kaavoitusaloitteen Turun kaupungille kiinteistön kaavoittamiseksi asuntokäyttöön uudisrakentamisella.  Säätiö on selvittänyt mahdollisuuksia käyttää kiinteistöä muuhun opetuskäyttöön mutta tarvetta ei ole ilmennyt.

Säätiö on käynnistämässä hankkeen asuntorakennusprojektin toteuttamiseen ja hankkeen edetessä on myös mahdollista, että säätiö luopuu kiinteistön omistuksesta kokonaan.

Säätiön toimintamuodoissa varaudutaan siihen, että säätiö ei tulevaisuudessa enää vuokraa tiloja opetuskäyttöön muuttamalla kohta muotoon ”voi” seuraavasti:

”Tarkoitustaan säätiö toteuttaa jakamalla apurahoja, jakamalla varoja kaupallisista opetusta tukeviin tutkimushankkeisiin ja projekteihin sekä edistämällä muilla toimenpiteillä kaupallista opetusta ja opiskelua. Tarkoitustaan säätiö voi toteuttaa myös vuokraamalla tiloja opetuskäyttöön ja vuokraamalla asuntoja kaupallisen alan opiskelijoille tai tutkijoille.”

Tulevaisuudessa säätiö voi panostaa enemmän varoja kaupallisen opetuksen tukemiseen paitsi jakamalla apurahoja myös osallistumalla kaupallista opetusta tukeviin tutkimushankkeisiin ja projekteihin. Lisäksi säätiön omistuksessa voi olla asuntoja, joita voidaan vuokrata kaupallisen alan opiskelijoille ja tutkijoille.

Lisäksi voimassaolevista säännöistä ehdotetaan poistettaviksi määräykset säätiön peruspääomasta ja sen käytöstä, koska säätiölain mukaan säännöissä ei enää tarvitse määrätä säätiön omaisuudesta ja tämä muutos mahdollistaa muutokset säätiön omaisuudessa. 

Liite 1Säätiön voimassaolevat säännöt, joihin säätiö on tehnyt muutosmerkinnät

Oheismateriaali 1Säätiön saate sääntöjen muuttamiseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyt Turun kauppaopetussäätiön sääntöjen muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Kauppaopetussäätiö
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 66
Liite 1:Säätiön voimassaolevat säännöt, joihin säätiö on tehnyt muutosmerkinnät