Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8513.02.20172

11632-2016 (011, 642, 657)

KOy Turun Kaupunginteatterin raportti hankkeen etenemisestä

Tiivistelmä:

Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterin hallitus on toimittanut Turun kaupungille 7.2.2017 päivätyn kirjeen, jossa se kertoo kaupunginhallituksen edellyttämällä tavalla hankkeen etenemisestä ryntäystoimenpiteiden täytäntöönpanolla sekä tilojen vaiheittaisen käyttöönoton suunnitelmasta.

Kh § 85

va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 7.2.2017:

Turun kaupunginhallitus käsitteli 21.11.2016 § 446 KOy Turun kaupunginteatterin (jäljempänä kiinteistöyhtiö) 14.11.2016 päivättyä omistajan ennakkonäkemyspyyntöä koskien teatterirakennuksen peruskorjauksen ja laajennuksen ryntäystoimenpiteitä.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen kiinteistöyhtiön hallituksen 14.11.2016 päivätyn kirjeen ja päätti ilmoittaa kiinteistöyhtiölle omistajan ennakkonäkemyksenä, että kiinteistöyhtiön tulee solmia esitetyn ehtoinen ryntäyssopimus projektinjohtourakoitsijan kanssa, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy hankkeen korotetun kustannusarvion. Turun kaupunginvaltuusto päätti 28.11.2016 § 191 vahvistaa hankkeen kustannusarvioksi 39,15 M€.

21.11.2016 § 446 kaupunginhallitus päätti myös, että hankkeen etenemisestä tulee raportoida kaupunginhallitukselle alkuvuodesta 2017.

Kiinteistöyhtiön hallitus on toimittanut 7.2.2017 päivätyn kirjeen Turun kaupungille. Kiinteistöyhtiö kertoo kirjeessään, kuinka ryntäyssopimuksen mahdollistamat toimenpiteet on aloitettu. Kiinteistöyhtiö kuvaa kirjeessään myös ryntäyssopimuksen osapuolten yhdessä Turun Kaupunginteatteri Oy:n hyväksymän rakennuksen vaiheittaisen käyttöönottosuunnitelman sisältöä. Lisäksi kirjeessä kerrotaan ennen havaitsemattoman asbestilöydöksen vaikutuksista aikatauluun ja kustannuksiin.

Ryntäyssopimuksen mahdollistamien toimenpiteiden aloitus

Kiinteistöyhtiö kertoo kirjeessään, että kaupunginhallituksen 21.11.2016 § 446 ennakkonäkemyksen mahdollistama ryntäyssopimus on allekirjoitettu ja sen mukaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty. Ryntäystoimenpiteinä on sovittu mm. yli- ja viikonlopputöiden tekemisestä, sekä lämmitettyjen sääsuojien käyttämisestä eräiden töiden siirryttyä aikataulullisista syistä epäedulliseen vuodenaikaan.

Rakennuksen vaiheittainen käyttöönottosuunnitelma

Kiinteistöyhtiö kertoo kirjeessään miten ryntäyssopimuksen osapuolet ovat hyväksyneet yhdessä Turun Kaupunginteatteri Oy:n kanssa 30.1.2017 päivätyn vaiheittaisen käyttöönottosuunnitelman, jossa todetaan tavoitepäivämäärien toteutuvan seuraavasti:

Kiinteistöyhtiö kertoo, että ensi-iltaa pidettäessä osa teatterin tiloista on edelleen työmaa-aluetta ja urakoitsija tulee tekemään viimeistelytöitä rakennuksessa marraskuun puoliväliin saakka. Kiinteistöyhtiön mukaan urakoitsijan työjärjestys on ryntäämisestä johtuen epäedullinen ja vaiheittainen käyttöönotto aiheuttaa hankkeelle lisäkuluja mm. suojausten ja pintojen naarmuuntumisen takia. Lisäkuluista vastaa kiinteistöyhtiö aiemmin hyväksytyn ryntäyssopimuksen mukaisesti.

Turun Kaupunginteatteri Oy on toimittanut 3.2.2017 päivätyn lausunnon KOy Turun kaupunginteatterin hallitukselle, jossa se kertoo, miten sovitut päänäyttämön 15.9.2017 ja pienen näyttämön 22.9.2017 ensi-illat mahdollistavat budjetin mukaisten lipputulojen tavoittelun. Paluun siirtyminen marraskuulle olisi lausunnon mukaan tarkoittanut teatterille n. 700.000 euron lipputulomenetyksiä sekä ylimääräisiä kustannuksia, jotka olisivat aiheutuneet jo suunniteltujen ensi-iltojen siirtämisestä tai peruuttamisesta.

Lausunnossaan Turun kaupunginteatteri Oy kertoo, että aikataulun vahvistuminen tässä kohtaa mahdollistaa teatterin myynti- ja markkinointitoimenpiteiden aikataulun pitävyyden. Lausunnon mukaan ensimmäinen esitys tullaan avaamaan myyntiin helmikuun aikana, koko syksyn pitäisi olla myynnissä maaliskuun puoliväliin mennessä.

Asbestilöydös ja sen vaikutukset aikatauluun ja kustannuksiin

Kiinteistöyhtiö kertoo kirjeessään työmaalla 27.12.2016 todetusta ennen havaitsemattomasta asbestilähteestä. Kyseistä kohdetta oli työstetty tavanomaisesti tiedostamatta, että työ olisi tullut tehdä osastointimenetelmällä. Hiontapöly oli näin ollen levinnyt laajalle ja havainnon jälkeen saneerausosassa oli käynnistettävä mittava asbestipuhdistustyö sekä keskeytettävä muu rakennustyö.

Kiinteistöyhtiö kertoo, että asbestilöydöksestä oltiin välittömästi yhteydessä Aluehallintovirastoon, ja myöhemmin Työterveyslaitokseen sekä projektinjohtourakoitsijan työterveysasiantuntijoihin. Tietämättään asbestipölylle altistuneiden työntekijöiden altistus todettiin niin vähäiseksi, ettei heitä ilmoiteta ASA-rekisteriin (syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteri).

Kiinteistöyhtiön mukaan asbestisiivoamiseen ryhdyttiin välittömästi ja tilat on saatu käyttöön vaiheittain. Haitta työsuoritukselle on saatu kiinteistöyhtiön mukaan minimoitua ja välitön päätös käynnistää puhdistustyö pienensi vääjäämättä syntyvää aikatauluviivettä siten, että ryntäämistoimia käyttöönottoaikataulun toteuttamiseksi kannatti edelleen jatkaa. Kiinteistöyhtiö kertoo, että vaiheittainen käyttöönottosuunnitelma päivitettiin asbestisiivoustarpeesta syntyneen aikatauluviiveen vuoksi, mutta päänäyttämön ja pienen näyttämön ensi-illat voidaan edelleen toteuttaa alkuperäisessä aikataulussa.

Asbestilöydöksen johdosta on kiinteistöyhtiön mukaan syntynyt tavoitekustannukseen sisältymättömiä lisäkustannuksia, joita ei ole huomioitu marraskuun 2016 kustannusennusteessa. Lisäksi siivouksen aiheuttamasta aikatauluviiveestä johtuen kiinteistöyhtiölle saattaa syntyä ryntäyskuluja, joita ei täysin tällä hetkellä tunnisteta. Kiinteistöyhtiö kertoo, että näiden kuluerien käsittely on vielä kesken ja että ne tuodaan kaupungin päätöksentekoon yhtiön neljännesvuosiraportissa 1/2017.

Oheismateriaali 1KOy Turun Kaupunginteatterin 7.2.2017 päivätty kirje (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterin hallituksen 7.2.2017 päivätyn kirjeen Turun kaupungille ja päättää, ettei sillä ole huomautettavaa kirjeen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Kaupunginteatteri