Viite: Kumoaa Kv:n 15.2.2010 § 31 tekemän päätöksen vahinkorahaston säännöistä.


VAHINKORAHASTON SÄÄNNÖT

1 § Rahaston tarkoitus ja käyttö

1) Korvausmenettelyt tapahtuvat kaupunginhallituksen päätöksen (Turun kaupungin vakuutuskäytäntö) mukaisella tavalla.

2) Kattaa kaupungin vastuulle jäävien omaisuus- tai muiden vahinkojen korvaamisesta aiheutuvia menoja vastaavalla määrällä tai määrällä, joka vastaa kaupungin vahingon kärsineelle suorittamaa korvausta.

Riskienhallintapäällikkö päättää vahinkorahaston käytöstä alle 150.000 euron korvauksista toimialoille ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle. Suuremmat korvaukset päättää kaupunginhallitus.

3) Kattaa vahinkojen ennaltaehkäisyn.

Vahinkorahaston käytöstä vahinkojen ennaltaehkäisyyn päättää riskienhallintapäällikkö 10.000 euroon saakka / päätös. Suuremmat summat päättää kaupunginhallitus. Riskienhallintapäällikkö voi vuodessa päättää vahinkorahaston käytöstä vahinkojen ennaltaehkäisyyn 50.000 euroon saakka.

4) Kattaa kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille myönnettyjen omavelkaisten takausten perusteella maksettavaksi tulevia menoja.

5) Kattaa kaupunkikonserniin kuuluville yhteisöille ja kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille maksettavat korvaukset niiltä osin, kun niistä on erikseen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen kesken sovittu.

2 § Rahaston pääoma ja sen kartuttaminen sekä purkaminen

Rahastoa voidaan kartuttaa tai purkaa tilinpäätöksen yhteydessä valtuuston hyväksymällä rahaston yli- tai alijäämällä. Rahaston kartuttaminen on mahdollista vain kaupungin tilinpäätöksen tuloslaskelman ollessa positiivinen kyseisenä tilikautena.  Rahaston pääomaa voidaan myös lisätä vuosittain erikseen kaupunginhallituksen määrittelemillä vakuutusmaksuilla kaupungin toimialoilta tai tytäryhteisöiltä.

3 § Varojen sijoittaminen ja valvonta

Rahaston varat on sijoitettava vähäriskisesti ja tuottavasti siten, että niiden reaaliarvo säilyy. Rahaston sijoitustoimintaa ohjaa yleisellä tasolla rahoitus ja sijoitustoiminnan periaatteet sekä vuosittain hyväksyttävä talousarvio. Yksityiskohtaisemmin vuosittain sijoitustoimintaa ohjaa kaupunginhallituksen hyväksymä lainannosto ja sijoitussuunnitelma.

Rahastosta voidaan myöntää pitkäaikaisia antolainoja tytäryhteisöille muun sijoitustoiminnan ohella. Antolainaus huomioidaan talousarviossa.

Rahaston tuoton seuranta, tuottotavoitteen asettaminen, strategisen allokaation määrittäminen ja riskien valvonta kuuluu kaupunginhallitukselle.

Rahaston pääomalle asetetaan talousarviossa vuosittainen tuottotavoite, jonka tulee olla vähintään rahamarkkinoiden riskitön korko lisättynä riskilisällä. Riskilisä määritellään kulloisenkin markkinatilanteen ja rahaston allokaation mukaisesti vuosittain.

Rahaston varojen sijoittamisesta ja rahaston varojen muusta hoidosta päätetään kaupunginhallituksen johtosäännössä. Rahaston tuloksen ja markkina-arvon kehityksestä raportoidaan toiminnan- ja talouden seurannan yhteydessä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.