Kaupunkiympäristötoimialan perustamiseen liittyvä säännöstö      1.2.2017

 

 

 

II OSA    KAUPUNGIN HALLINNON JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN

 

2 lukuToimielimet

 

2 §    Kaupunginvaltuusto

 

3 §    Kaupunginhallitus

 

4 §    Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

5 §   Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto

 

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto vastaa kaupungin kiinteistökehityksen, maankäytön ja tilankäytön strategisesta ohjauksesta.

 

Kaupunginvaltuusto valitsee kahden vuoden toimikaudeksi jaoston jäsenet ja varajäsenet.

Jokaisella jaoston jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Jaoston jäseneksi on valittava kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja vähintään yksi varapuheenjohtaja sekä muutoin jäsenet ja varajäsenet kaupunginhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä.

 

Kaupunginvaltuusto määrää jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan jaoston jäseniksi valituista. Puheenjohtaja valitaan kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta.

 

Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsee jaoston varsinaisista jäsenistä varapuheenjohtajan, jonka on oltava kaupunginhallituksen varsinainen jäsen.

 

11 §   Kaupunkiympäristölautakunta

 

Kaupunkiympäristölautakunta vastaa kaupungin maankäytön, liikenteen ja yleisten alueiden suunnittelusta, rakennetun ympäristön sekä kulttuuri- ja luonnonympäristön tilan seurannasta, kaupungin maaomaisuuden hallinnasta sekä katujen ja muiden yleisten alueiden rakennuttamisesta ja ylläpidosta sekä kaupungin toimitilojen hallinnasta, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle tai viranhaltijalle.

Kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ja varajäsenet. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

 

Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsee kaupunkiympäristölautakunnan varsinaisista jäsenistä sille puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

 

13 §    Rakennus- ja lupalautakunta

 

Rakennus- ja lupalautakunta vastaa kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle.

 

Kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen rakennus- ja lupalautakunnan jäsenet ja varajäsenet. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

 

Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsee kaupunkiympäristölautakunnan varsinaisista jäsenistä sille puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

 

 

14 §    Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta toimii kuntalain 51 §:n mukaisesti osana Turun kaupungin organisaatiota seudullisena joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Turun, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision sekä Ruskon kuntien alueella.

 

Lautakunnassa on 12 kaupunginvaltuustojen toimikaudekseen valitsemaa jäsentä, joista Turun kaupungin valtuusto valitsee seitsemän (7) jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision ja Ruskon valtuustot valitsevat kukin yhden (1) jäsenen ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen.

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsee valituista lautakunnan jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja on valittava Turun kaupunginvaltuuston nimeämistä jäsenistä ja varapuheenjohtaja muiden kuntien nimeämistä jäsenistä.

 

Sopijakuntien määrän muuttuessa, lautakunnan kokoonpano muuttuu siten, että kullakin sopijakunnalla on lautakunnassa yksi (1) jäsen, yksin tai yhdessä toisen kunnan kanssa, kuitenkin niin, että Turun kaupungin valtuusto valitsee lautakunnan jäsenistä vähintään puolet ja lautakunnan koko on aina vähintään 8 jäsentä ja enintään 20 jäsentä.

 

Kunkin sopijakunnan nimeämällä viranhaltijalla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

 

15 §   Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta

 

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta toimii kuntalain 51 §:n mukaisesti osana Turun kaupungin organisaatiota jätelain mukaisena seudullisena jätehuoltoviranomaisena seuraavien kuntien alueella:

 

Auran kunta

Kaarinan kaupunki

Kemiönsaaren kunta

Liedon kunta

Marttilan kunta

Maskun kunta

Mynämäen kunta

Naantalin kaupunki

Nousiaisten kunta

Paimion kaupunki

Paraisten kaupunki

Pöytyän kunta

Raision kaupunki

Ruskon kunta

Salon kaupunki

Sauvon kunta

Turun kaupunki

 

 

Lautakuntaan kuuluu 15 jäsentä, jotka valitaan kuntien asukasluvun mukaisesti seuraavasti:

 

Turun kaupunginvaltuusto nimeää lautakuntaan kuusi jäsentä sekä näille henkilökohtaiset varajäsenet.

Salon kaupunginvaltuusto nimeää lautakuntaan kaksi jäsentä sekä näille henkilökohtaiset varajäsenet.

Kaarinan ja Raision kaupunginvaltuustot nimeävät kumpikin yhden jäsenen sekä näille henkilökohtaiset varajäsenet.

Maskun ja Naantalin valtuustot nimeävät yhdessä yhden jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

Liedon ja Paimion valtuustot nimeävät yhdessä yhden jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

Mynämäen, Nousiaisten ja Ruskon valtuustot nimeävät yhdessä yhden jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

Kemiönsaaren, Paraisten ja Sauvon valtuustot nimeävät yhdessä yhden jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

Auran, Marttilan ja Pöytyän valtuustot nimeävät yhdessä yhden jäsenen sekä tälle henkilökohtaisen varajäsenen.

Puheenjohtaja valitaan Turun kaupunginvaltuuston valitsemista jäsenistä ja varapuheenjohtaja Salon kaupunginvaltuuston valitsemista jäsenistä.

Kunkin sopijakunnan nimeämällä viranhaltijalla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

 

Turun kaupunki voi käyttää kuntalain tarkoittamaa otto-oikeutta muissa kuin lautakunnalle jätelain nojalla kuuluvissa tehtävissä.

 

 

3 luku    Kaupungin hallinnollinen organisaatio

 

19 §   Kaupunginjohtaja

 

20 §    Apulaiskaupunginjohtaja

 

21 §   Kaupunginjohtajan toimiala

 

xx §    Konsernihallinto

 

Kaupunginjohtajan alaisuudessa toimivan konsernihallinnon tehtävänä on huolehtia kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen sekä sen konsernijaoston ja kaupunkikehitysjaoston päätöksenteon valmistelusta ja päätösten täytäntöönpanosta sekä avustaa kaupunginhallituksen puheenjohtajaa tälle hallintosäännössä annettujen tehtävien osalta, avustaa kaupunginjohtajaa ja apulaiskaupunginjohtajaa kaupungin hallinnon ja taloudenhoidon johtamisessa sekä toiminnan ja talouden johtamisessa.

 

Kaupunginjohtajan välittömässä alaisuudessa toimivat kolme konsernihallinnon ryhmää: hallintoryhmä, talous- ja strategiaryhmä sekä kaupunkikehitysryhmä. Kullakin ryhmällä on kaupunginjohtajan välittömässä alaisuudessa toimiva johtaja.

 

Hallintoryhmän tehtävänä on

 

1) esteettömyyden edistäminen

 

Kaupunkikehitysryhmän tehtävänä on

 

1)palveluverkkojen valmistelu,

2)maapolitiikan ja asuntopolitiikan valmistelu ja koordinointi,

3)maankäytön, asumisen ja liikenteen strateginen ohjaus,

4)kiinteistökehityksen strateginen ohjaus,

5)tilankäytön strateginen ohjaus sekä

6)ympäristö- ja ilmastopolitiikan valmistelu ja ohjaus.

 

xx §    Sisäinen tarkastus

 

xx §    Palvelukeskukset

 

xx §    Revisiotoimisto

 

26 §   Toimialojen hallinnot

 

28 §   Kaupunkiympäristötoimiala

 

Kaupunkiympäristötoimiala vastaa toimintaedellytysten luomisesta ja järjestämisestä vetovoimaisen kaupungin kasvulle, kaupunkiympäristön kehittämiselle, rakenteelliselle toimivuudelle ja viihtyisyydelle sekä kaupungin rakennetusta omaisuudesta, laadukkaan kaupunkiympäristön ja tilojen toteuttamisesta sekä ylläpidosta. Lisäksi toimiala vastaa ympäristöön ja rakentamiseen liittyvistä viranomaispalveluista sekä seudullisista joukkoliikenne- ja jätehuoltopalveluista.

 

   Kaupunkiympäristötoimialalla toimii neljä palvelualuetta.

 

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualue vastaa kaupungin maankäytön ja liikenteen suunnittelusta, kaavoitustoimesta sekä kaupungin maaomaisuuden hallinnasta. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

Kaupunkirakentamisen palvelualue vastaa katujen ja muiden yleisten alueiden rakennuttamisesta ja ylläpidosta sekä kaupungin toimitilojen suunnittelusta, rakennuttamisesta, ylläpidosta ja hallinnasta. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

Luvat ja valvonta -palvelualue vastaa rakentamisen, ympäristön- ja luonnonsuojelun, ympäristöterveyden, asuntotoimen, pysäköinninvalvonnan sekä seudullisen jätehuollon viranomaistehtävistä sekä niihin liittyvästä neuvonnasta, ohjauksesta ja valvonnasta. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

Seudullinen joukkoliikenne -palvelualue tuottaa Turun kaupunkiseudun Föli-kunnissa kaikille avoimet joukkoliikennepalvelut. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

III Toimielinten, luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden toimivalta

4 luku   Kaupunginvaltuuston toimivalta

 

Kaupunginvaltuuston tehtävänä on:

 

1)hyväksyä kaupungin tilahankkeita koskevat ja hankesuunnitelmat, joiden vuosivuokra on yli 300.000 euroa tai kustannusarvio ylittää kolme miljoonaa euroa,

2)päättää kiinteän ja irtaimen omaisuuden hankkimisesta, luovuttamisesta ja vuokraamisesta sekä muista omistajahallintaansa perustuvista sopimuksista ja sitoumuksista, jos kauppahinta tai sopimuskorvaus on yli kolme miljoonaa euroa tai vuosivuokra yli 300.000 euroa,

3)päättää merkittävistä muutoksista kaupungin omaan palveluverkkoon,

4)päättää kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle annettavista palvelutasolausunnoista sekä

5)hyväksyä vesihuollon kehittämissuunnitelma ja sen aluerajaukset.

 

5 luku   Kaupunginhallituksen, sen jaostojen ja puheenjohtajan toimivalta

 

xx § Kaupunginhallituksen toimivalta

 

1)etuosto-oikeuden käyttämisestä

 

xx Kaupunginhallituksen konsernijaoston toimivalta

 

xx § Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston toimivalta

 

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää

 

-MAL-ohjelmien, liikennejärjestelmäsuunnitelman ja muiden maankäyttöön liittyvien ohjausasiakirjojen lähtökohdista ja tavoitteista,

-maankäytön strategisten hankkeiden tavoitteista,

-kiinteistökehityksen, asuntopolitiikan ja maapolitiikan periaatteista sekä tuotantotavoitteista,

-kaupungin omien kehityskiinteistöjen kokonaisuuden hallinnasta,

-investointiohjelmien lähtökohdista ja kohteiden priorisoinnista,

-maankäytön kumppanuus- ja yhteistyösopimuksista sekä tontinluovutuskilpailujen järjestämisestä,

-kiinteän ja jaoston toimivaltaan kuuluvan irtaimen omaisuuden hankkimisesta, luovuttamisesta ja vuokraamisesta sekä muista omistajahallintaansa perustuvista sopimuksista ja sitoumuksista, jos kauppahinta tai sopimuskorvaus on 0,5 – 3 miljoonaa euroa tai vuosivuokra 150.000 - 300.000 euroa,

-maankäyttösopimuksista,

-omakotitonttien luovutusperiaatteista ja vyöhykehinnoista,

-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä arvoltaan yli miljoonan euron kiinteistökaupoissa,

-tilankäytön periaatteista sekä yli 2 miljoonan euron tilahankkeiden tarveselvityksistä,

-1 – 3 miljoonan euron suuruisten tilahakkeiden hankesuunnitelmista,

-infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitelmista sekä

-kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle annettavista lausunnoista, jotka koskevat kaupungin sisäisen joukkoliikenteen järjestämistä.

 

33 §   Kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimivalta

 

6 luku   Lautakunnan yleinen toimivalta

 

34 §   Lautakunnan yleinen toimivalta

 

7 luku   Tarkastuslautakunnan ja kaupunginreviisorin toimivalta

 

8 luku   Johtavien viranhaltijoiden toimivalta

 

xx §   Kaupunginjohtajan toimivalta

 

xx §    Apulaiskaupunginjohtajan toimivalta

 

xx §    Konsernihallinnon johtavien viranhaltijoiden erityinen toimivalta

 

35 §    Toimialajohtajan yleinen toimivalta

 

11 luku   Erityinen toimivalta kaupunkiympäristötoimialalla

 

xx §   Kaupunkiympäristölautakunnan erityinen toimivalta

 

Kaupunkiympäristölautakunta päättää

 

1)toimialan hallinnollisena lautakuntana yleiseen toimivaltaan kuuluvista koko toimialaa koskevista tehtävistä,

2)toimialan hankinnoista talousarvion puitteissa,

3)asemakaavan tavoitteista,

4)kaavaehdotuksesta muistutuksen tehneille annettavasta kaupungin perustellusta kannanotosta,

5)muiden kuin vaikutuksiltaan merkittävien asemakaavojen hyväksymisestä,

6)asemakaavan laatimiskulujen kohtuullistamisesta,

7)asemakaavan olevan ajan mukainen tai esittää kaupunginhallitukselle, että asemakaava katsotaan vanhentuneeksi,

8)poikkeamispäätöksistä ja suunnittelutarveratkaisuista, jotka viranhaltija siirtää lautakunnan päätettäväksi,

9)maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta rakentamiskehotuksesta,

10)liikenne-, katu ja muiden yleisten alueiden suunnitelmista sekä hulevesisuunnitelmista, joita ei ole delegoitu viranhaltijalle sekä

11)hyväksyy luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvät selvitykset ja suunnitelma.

 

xx §    Rakennus- ja lupalautakunnan erityinen toimivalta

 

Rakennus- ja lupalautakunta toimii seuraavien lakien mukaisena viranomaisena ellei tehtävää ole osoitettu viranhaltijalle:

 

1) Maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuna rakennusvalvontaviranomaisena sekä hulevesi- ja ojittamisasioista vastaavana monijäsenisenä toimielimenä.

 

2) Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain sekä maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisena kunnan valvontaviranomaisena ja maisematyölupahakemuksen ratkaisevana viranomaisena, ellei tehtävää ole osoitettu viranhaltijalle.

 

3) Ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena, luonnonsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena ja ulkoilulaissa tarkoitettuna leirintäalueviranomaisena.

 

4) terveydensuojelulaissa tarkoitettuna terveydensuojeluviranomaisena, lääkelaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena.

 

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta toimii yksityistielain mukaisena tielautakuntana.

 

xx §    Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan erityinen toimivalta

 

Lautakunnan yksinomaiseen toimivaltaan kuuluu toimivalta-alueellaan seuraavat tehtävät:

 

1)päättää joukkoliikenteen palvelutasosta ja sen toimeenpanosta,

2)päättää joukkoliikenteen järjestämistavasta,

3)päättää joukkoliikenteen hankinnasta perustuen niiden kuntien, jota kyseinen liikenne palvelee, esitykseen ja rahoituspäätökseen,

4)myöntää lupaviranomaisena reittiliikenteen ja kutsujoukkoliikenteen luvat liikenteenharjoittajien hakemuksesta,

5)päättää kuntien ja valtion joukkoliikenteeseen osoittamien tukien, avustusten ja määrärahojen hakemisesta ja käyttämisestä,

6)antaa lausunnot toisen joukkoliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-alueeseen kuuluvasta liikenteestä,

7)hoitaa muut joukkoliikennelaissa ja palvelusopimusasetuksessa paikalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle määrätyt tehtävät sekä

8)vastaa joukkoliikennelain 5 § mukaisesta reittien ja aikataulujen suunnittelusta.

 

Lautakunnan on noudatettava sopijakuntien valtuustojen hyväksymää nettotavoitetta henkilöliikennetaksasta päätettäessä.

 

Lautakunnan on ennen päätöksentekoa pyydettävä sopijakunnilta lausunnot liikennesuunnitelmista ja palvelutasosta sekä joukkoliikenteen palvelutasoon ja kustannuksiin vaikuttavista merkittävistä järjestelyistä kuten lipputuotteiden myöntämisehdoista, niiden hinnoista ja vapaakorteista.

 

Turun kaupunki voi käyttää kuntalain tarkoittamaa otto-oikeutta muissa kuin lautakunnalle joukkoliikennelain ja palvelusopimusasetuksen nojalla kuuluvissa tehtävissä.

 

xx § Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan erityinen toimivalta

Lautakunnan tehtävänä on huolehtia jätelain mukaan kunnan tai jätehuoltoviranomaisen tehtäväksi määrätyistä asioista lukuun ottamatta alla mainittuja asioita, joista kukin sopijapuolena oleva kunta päättää itse.

 

1)Vireillepano-oikeus tietyissä asioissa (134 § 1 mom. 3 kohta)

2)Valitusoikeus (138 § 1 mom. 3 kohta)

 

Lisäksi lautakunta huolehtii kuntien yhteisen jätepolitiikan valmistelusta ja sen toteutumisen seurannasta.

 

Lautakunnan on varattava kaikille sopijakunnille sekä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle tilaisuus antaa lausuntonsa alla mainituista asioista ennen lautakunnan päätöksentekoa:

 

1)jätehuoltomääräykset

2)jätetaksan perusteet

3)jätteenkuljetusjärjestelmän valinta

 

xx §    Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan erityinen toimivalta

 

1)Päättää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista haltuunotoista ja muista rakentamista varten tarpeellisista rasite- ym. sopimuksista,

2)päättää kiinteistöjen osoitenumeroinnista ja vahvistaa asemakaavan ulkopuolisilla alueilla teiden osoitenimet,

3)päättää kadun ja muun yleisen alueen nimen sekä kunnanosan ja korttelin numeron muuttamisesta,

4)päättää hakemuksesta asemakaavoituksen aloittamisesta sekä siitä, että kaavoitusta ei jatketa muiden kuin vaikutukseltaan merkittävien asemakaavojen osalta,

5)päättää maastoliikennelain tarkoittamien liikennemerkkien asettamisesta,

6)päättää hyväksytyissä yleis- ja asemakaavoissa mahdollisesti olevien kirjoitusvirheiden korjaamisesta hallintolain 51 §:n mukaisesti,

7)ratkaisee maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetut poikkeamishakemukset sekä suunnittelutarveratkaisut sekä päättää päätöksestä perittävästä maksusta taksan mukaisesti,

8)päättää kadun- ja tienpitäjälle kuuluvista tehtävistä,

9)vastaa ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain mukaiset kunnalle kuuluvista tehtävistä,

10)vastaa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaisista muista kuin valvonta-asioista,

11)tekee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten kadunpitopäätösten ja kadunpidon lopettamispäätökset,

12)hyväksyy vähäiset tai toimielimen periaatepäätökseen perustuvat liikenne-, katu- ja muiden yleisten alueiden suunnitelmat sekä katujen ja muiden yleisten alueiden rakennussuunnitelmapiirustukset,

13)vastaa hulevesien hallinnan järjestämiseen liittyvistä tehtävistä, jos niitä ei ole osoitettu toimielimen tehtäväksi,

14)päättää muiden kuin erillistä lunastuslupaa edellyttävien lunastusten vireillepanosta ja vastaa lunastustoimituksissa kaupungin maksettaviksi määrättyjen lunastuskorvausten maksamisesta,

15)vastaa asuntolainsäädännön mukaisista kunnalle kuuluvista viranomaistehtävistä,

16)toimii maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamana kaavoittaja,

17)vastaa toimialan hankinnoista hankintavaltuuksien puitteissa sekä

18)päättää kiinteän omaisuuden, toimitilojen, osakkeiden, osuuksien ja muiden vastaavien omaisuuserien hankkimisesta, luovutuksista ja vuokrauksista sekä muista näihin liittyvistä sopimuksista, jos niiden arvo on alle 0,5 miljoonaa euroa tai vuosivuokra alle 150 000 euroa.

 

xx §    Toimialan johtavien viranhaltijoiden erityinen toimivalta

 

Kiinteistönmuodostamislain mukaisista asioista vastaava viranhaltija toimii kiinteistörekisterilain mukaisena kiinteistörekisterin pitäjän ja paikkatietoinfrastruktuurilain mukaisena paikkatietoa valvovana viranomaisena, maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena kaavoitusmittauksen valvojana ja rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä huolehtivana viranomaisena sekä päättää maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamien erillisten tonttijakojen hyväksymisestä.

 

Rakennustarkastajana toimiva viranhaltija ratkaisee rakennusvalvontaviranomaiselle määrätyt tehtävät, maisematyölupahakemukset sekä maankäyttö- ja rakennuslain 161 a §:n mukaiset ojittamista koskevat asiat sekä vastaa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 15 §:n ja maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisista valvontatehtävistä, jos tehtävät eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä.

 

Ympäristönsuojelusta vastaava viranhaltija päättää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, leirintäalueviranomaiselle sekä luonnonsuojelulaissa tarkoitetulle kunnan viranomaiselle määrätyistä tehtävistä, jotka eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä, sekä huolehtii riistan- ja kalavesien hoitoon, metsästykseen ja kalastukseen liittyvistä asioista kaupungin kokonaan tai osittain omistamilla maa- ja vesialueilla sekä suorittaa metsästyslain ja kalastuslain mukaista valvontaa näillä alueilla.

 

Ympäristöterveydenhuollosta vastaava viranhaltija päättää terveydensuojeluviranomaiselle ja lääkelaissa tarkoitetulle kunnan viranomaiselle kuuluvista tehtävistä sekä toimii elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena, jos tehtävät eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä.