Liite 3

 

 

Turkulaisten psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelutason varmistaminen psykiatrian liikkeenluovutuksessa

 

 

Turkulaisten saamien psykiatristen palveluiden tulee säilyä vähintään nykyisellä tasolla. Keskeistä on varmistaa yhteistyö ja palveluketjujen toimivuus Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kanssa. Nämä periaatteet ovat yhdenmukaisia psykiatristen organisaatioiden yhdistymiselle asetettujen tavoitteiden kanssa.

 

Liitteen kohdassa A on kuvattu nykyiset pääasialliset Turun psykiatrian yksikköjen toteuttamat palvelut Turun kaupungin hyvinvointitoimialan muille yksiköille. Näiden palveluiden, tai vastaavan palvelutason varmistavien muiden järjestelyjen tulee säilyä. Niiden palvelujen osalta, joissa työntekijä työskentelee Turun hyvinvointi-toimialan perustason yksiköissä (kuten terveysasemat, lasten ja nuorten poliklinikka, lastensuojelu, kasvatus- ja perheneuvola), laaditaan erilliset sopimukset. Palvelut ja vuokrattavan työpanoksen määrät esitetään Liitteen kohdassa D.

 

Palveluiden matalan kynnyksen turvaamiseksi turkulaisten usein ja suurissa määrin käyttämien psykiatrian poliklinikkojen ja osastojen tulee sijaita Turun kaupungin alueella.

 

Turun psykiatrian yksiköt ovat saaneet palveluja muilta hyvinvointitoimialan yksiköiltä. Pääasiassa kyse on ollut erilaisista konsultaatiopalveluista. Palvelut on kuvattu liitteen kohdassa B. Näiden palvelujen jatkuminen sovitaan toiminnoittain erikseen.

 

Psykiatrian edustajien nykyinen osallisuus hyvinvointitoimialan eri palvelukokonaisuuksien ohjausryhmiin on kuvattu liitteen kohdassa C. Yhteisten ohjausryhmien toiminnan tulee säilyä ja kehittyä tarpeen mukaan keskeisissä mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluketjuissa.


 

Turun psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksikköjen hoidollinen yhteistyö muiden hyvinvointitoimialan yksikköjen kanssa

 

A.Psykiatrian tarjoamat palvelut

a.Vanhuspsykiatria

i.Tehostetun avohoidon yksikkö, 6 työntekijää: Toimenkuvasta pääosa on liikkuvaa, kotiin suuntautuvaa palvelua myös virka-ajan ulkopuolella. Sisältää välimuotoista työtä psykiatrisen hoidon ja vanhusten muiden palveluiden välillä. Kumppaneita ovat Turun Vanhuspalveluiden kaikki yksiköt, Sairaalapalvelut (erityisesti Geriatrian poliklinikka), sekä yksityiset ja 3. sektorin palveluntuottajat.

ii.Vanhuspsykiatrian poliklinikka: sisältää liikkuvan tiimin akuutteja konsultaatioita varten. Kumppanit kuten edellä.

iii.Vanhuspsykiatrian antamat konsultaatiot Sairaalapalveluille ja Geriatrian poliklinikalle

b.Psykoosin hoito

i.Psykoosihoitaja terveysasemalla: psykiatrinen hoitaja hoitaa psykoosipotilaita terveysasemalla yhteistyössä aseman muun tiimin kanssa. Toimii Kirkkotien terveysasemalla, toiminta laajenee 1.11. Keskustan terveysasemalle. Toiminnan on tarkoitus laajentua muille asemille.

ii.Korvaushoitopoliklinikka, yhteistyö terveysasemilla toteutettavan lääkkeenjaon kanssa

iii.Asumispalveluiden arviointiryhmä (ARVI). Yhdessä asumispalveluiden vastuuhenkilöiden kanssa.

iv.Asumispalveluiden koordinaatiotyöryhmä (ASKO): Yhdessä asumispalveluiden vastuuhenkilöiden kanssa

v.Asumispalveluiden asiakastyöryhmä (ASSI): vaikeasti sijoitettavien asiakkaiden ohjaus, yhdessä asumispalveluiden vastuuhenkilöiden kanssa. Kohdat iii-v kytkeytyvät Thinking Portfolio - kehittämisprojektiin ”Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden integraation, seurannan ja arvioinnin tehostaminen ja palvelurakenteen keventäminen”.

vi.Mielenterveyskuntoutujien yhteisöasumisen ja alueellisen yhdyskuntatyön hanke Töykkälänkadulla järjestöjen ja TVT Asunnot Oy:n kanssa. Asiakasvalinnat tukiasuntoihin tehdään yhteistyössä psykoosin hoidon, avohoitopsykiatrian ja asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityön kanssa.

vii.Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmä (ASY), joka auttaa asiakkaita kuntoutusasioiden selvittelyssä. Psykiatrialta sosiaalityöntekijä, mukana työvoiman palvelukeskus, perusterveydenhuolto, sosiaalitoimisto.

viii.Päihdepsykiatrian sosiaalityöntekijä osallistuu ”moniammatillisen päihdetiimin” työskentelyyn. Tiimi antaa suosituksen avohuollon sosiaalityöhön, jossa tehdään päätökset päihdehuollon laitoskuntoutushoidon myöntämisestä asiakkaalle.

c.Avohoitopsykiatria (Tähdellä merkityistä palveluista laaditaan erilliset sopimukset, kts. kohta D).

i.Terveysasemilla toimivat psykiatriset hoitajat* (7) ja konsultoiva erikoislääkäri: terveyskeskuksen potilaiden psykiatrinen konsultointi ja lyhyt hoito. Mielenterveys- ja päihdetiimien tarvitsema psykiatrian konsultaatiopalvelu.

ii.Akuuttipoliklinikan antamat konsultaatiot Sairaalapalveluille

iii.LASTU-tiimi: lastensuojelun tukea tarvitsevien perheiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden moniammatillinen tiimi, työntekijät psykiatrialta, lastensuojelusta ja A-klinikalta.

d.Lasten ja nuorten psykiatria (Tähdellä merkityistä palveluista laaditaan erilliset sopimukset, kts. kohta D).

i.Kasvatus- ja perheneuvolan erikoislääkäri*

ii.Konsultoiva erikoislääkäri*

iii.Lastensuojelun yksikköjä sekä päihdetyötä konsultoiva nuorisopsykiatrian erikoislääkäri* (tilapäinen vakanssi). Lastensuojelun osalta mukana myös osastonhoitaja.

iv.Konsultoiva sairaanhoitaja, tehtäväkuvaan kuuluu Ankkuritoiminta ja Vamos/Ohjaamo.

v.Syömishäiriötyöryhmä, yhdessä lasten ja nuorten poliklinikan kanssa

 

B.Psykiatrian saamat palvelut (muut kuin yllä kuvatut yhteistyömuodot)

a.Terveyspalveluiden somaattisten erikoisalojen antamat konsultaatiot, erityisesti Sisätautien pkl sekä Polikliiniset palvelut (muut somaattiset erikoisalat)

b.Muut saadut konsultaatiot: neuropsykologi, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti

c.Jotkin somaattiseen hoitotyöhön liittyvät satunnaiset palvelut, kuten katetrin laitto vanhuspalveluiden liikkuvalta tiimiltä.

d.Terveyskeskuslääkäri on toiminut ulkopuolisena lääkärinä tahdosta riippumattoman hoidon lausunnoissa ja lähetteissä.

 

C.Palveluiden ohjausryhmät hyvinvointitoimialalla, psykiatria osallisena

a.Mielenterveys- ja päihdetiimit terveysasemille, ohjausryhmä: Jyrki Heikkilä, Teija Nummelin, Virpi Koivumäki

b.A-klinikan ohjausryhmä, psykiatrian tulosyksikköjohtaja, asumis- ja päihdepalveluiden toimistopäällikkö

c.3. sektorin kumppanuus-hankkeen ohjausryhmä. Terveyspalveluiden edustaja Jyrki Heikkilä

d.Ankkurin ohjausryhmä: Yh Virpi Koivumäki

e.Lastun projektityöryhmä/ohjausryhmä: Yh Virpi Koivumäki

f.Päihdehuollon yhteistyöryhmä

 

D.Erikseen laadittavat palvelusopimukset niissä tilanteissa, joissa psykiatrian työntekijä työskentelee Turun hyvinvointitoimialan perustason yksiköissä tai konsultoi näitä päätoimisesti (kuvaukset yllä kohdassa A. c. ja A.d.).

 

Vuokrattu työntekijä

Vuokrattavan työpanoksen määrä säännöllisestä työajasta

Lastenpsykiatri
(N.N)

100 %

Nuorisopsykiatri

(N.N)

80 %

Konsultoiva lastenpsykiatri

(N.N)

50 %

Konsultoiva aikuispsykiatri

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %

Konsultoiva hoitaja

(N.N)

100 %