Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1516.01.20174

12688-2016 (035, 011)

Kongressi- ja tapahtumapalveluyhtiön perustaminen ja yhtiön osakkuus (Kv)

Tiivistelmä:

Turun yliopisto on toimittanut kaupungille kirjeen, jossa kerrotaan yliopiston kokonaan omistaman UTU Holding Oy:n, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin olevan perustamassa Aboa kongressi- ja tapahtumapalvelut Oy- nimistä kongressi- ja tapahtumapalveluyhtiötä. Yliopisto toivoo kaupungin suhtautuvan myönteisesti yhtiön perustamiseen ja tulevan sen perustajaosakkaaksi 25 prosentin osuudella yhtiön osakekannasta.

Kh § 15

Johtaja Tuomas Heikkinen, johtaja Pekka Sundman ja yhteysjohtaja Antti Kirkkola 25.11.2016:

Turun yliopisto on toimittanut Turun kaupungille 4.11.2016 päivätyn kirjeen, jossa kerrotaan yliopiston kokonaan omistaman UTU Holding Oy:n, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin olevan perustamassa Aboa kongressi- ja tapahtumapalvelut Oy -nimistä kongressi- ja tapahtumapalveluyhtiötä. Yliopisto toivoo kaupungin suhtautuvan myönteisesti yhtiön perustamiseen ja tulevan sen perustajaosakkaaksi 25 prosentin osuudella (25 osaketta) yhtiön osakekannasta. Kustakin osakkeesta maksettaisiin yhtiölle 1.200 euroa.

Osakkaaksi on pyydetty myös Turun ammattikorkeakoulu Oy:tä viiden prosentin osuudella yhtiön osakekannasta. Asiassa saadun selvityksen mukaan Turun ammattikorkeakoulu Oy suostuu ehdotukseen, ellei kaupunki päädy toiseen ratkaisuun.

Kirjeessä todetaan yhtiön osakkaiksi suunniteltujen korkeakoulujen, kaupungin ja sairaanhoitopiirin tavoitteiden olevan samansuuntaisia. Kun tätä näkemystä tarkastellaan yhdessä Turun kaupunginvaltuuston 23.6.2014 § 110 hyväksymän kaupunkistrategian ja strategisten ohjelmien sekä niihin liittyvien keskeisten päämäärien ja linjausten kanssa, voidaan todeta tavoitteiden olevankin samansuuntaisia.  Kaupunkistrategiassa todetaan muun ohella, että yhteistyö kaupungin ja korkeakoulujen välillä mahdollistaa uusia toimintamalleja: ”Turku haluaa kasvaa ja kehittyä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunkina.” Lisäksi strategisissa ohjelmissa todetaan muun ohella seuraavaa: ”Kansainvälisiä ja kansallisia tapahtumia ja kongresseja haetaan aktiivisesti yhteistyössä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa.”

Yliopistolta saadun selvityksen mukaan tavoitteena on, että yhtiö toimisi hankintalainsäädännössä tarkoitettuna sidosyksikkönä suhteessa sen omistajiin.

Koska hallituksen esityksessä eduskunnalle hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 108/2016 vp) ehdotetaan, että hankintayksiköiden mahdollisuuksia tehdä kilpailuttamatta hankintoja sidosyksiköiltään rajoitettaisiin merkittävästi voimassa olevaan julkisista hankinnoista annettuun lakiin (hankintalaki) nähden, ja rajoitusten johdosta sidosyksiköt voisivat nykyistä vähäisemmässä määrin harjoittaa liiketoimintaansa muiden kuin siihen määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden kanssa, on yliopistolta tiedusteltu, miten yhtiön sidosyksikköstatus varmistetaan. Yliopiston antaman selvityksen mukaan tulevan hankintalain säännökset tullaan huomioimaan toiminnassa.

Kaupunginhallitus esittäneekin edellä mainituilla perusteilla kaupunginvaltuustolle, että Turun kaupunki ryhtyy uuden kongressi- ja tapahtumapalveluyhtiön perustajaosakkaaksi 25 prosentin (25 osaketta) osuudella yhtiön osakekannasta edellytyksellä, että yhtiö nimenomaisesti perustetaan hankintalainsäädännön tarkoittamaksi sidosyksiköksi ja järjestelyssä yhtiö velvoitetaan huolehtimaan siitä, että yhtiö ei menetä sidosyksikköasemaa ilman yhtiön omistajille annettua etukäteistietoa asiasta.

Tapahtuma- ja kongressipalveluiden organisointi kaupungissa on toteutettu siten, että matkailun palvelukeskuksessa toimii kongressi- ja tapahtumapalveluiden yksikkö, joka huolehtii sekä tapahtumajärjestäjien palveluista että vastaa tapahtumien ja kongressien houkuttelusta alueelle. Nyt perustettavan yhtiön ja sen kanssa tehtävän yhteistyön myötä on tarkoituksenmukaista eriyttää puhdasta tapahtumatoiminto kongressipalveluista. Näin ollen kongressipalveluiden päällikkö voi keskittyä kongressipalveluihin ja yhteistyöhön yhtiön kanssa. Tässä yhteydessä tapahtumapalvelut on tarkoituksenmukaista siirtää palvelukeskuksesta tapahtumien neuvontapalvelu ja tapahtumien hakupalvelu konsernihallintoon kaupunkikehitysryhmään. Tapahtumatoimintaa johtaa ja tiimin esimiehenä toimiin jatkossa yhteysjohtaja.  Kaupunginjohtaja voi tehdä päätökset vakanssien siirrosta ja mahdollisista tehtävien ja toimien muutoksista.

Oheismateriaali 1Turun yliopiston 4.11.2016 päivätty kirje, liiketoimintasuunnitelma

(salassa pidettävä, JulkL 24 § 20)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupungin tapahtumapalvelut ja kongressipalvelut organisoidaan edellä olevassa esittelyssä mainitulla tavalla.

Lisäksi kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle,

että esittelytekstissä kuvattu toimintamalli ja tavoitteet hyväksytään,

että Turun kaupunki perustaa 25 prosentin osuudella (25 osaketta) yhdessä Turun yliopiston kokonaan omistaman UTU Holding Oy:n, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sekä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa osakeyhtiömuotoisen kongressi- ja tapahtumapalveluyhtiön edellytyksellä, että yhtiö nimenomaisesti perustetaan hankintalainsäädännön tarkoittamaksi sidosyksiköksi ja järjestelyssä yhtiö velvoitetaan huolehtimaan siitä, että yhtiö ei menetä sidosyksikköasemaa ilman yhtiön omistajille annettua etukäteistietoa asiasta,

että 30.000 euron omapääoma maksetaan konsernihallinnon investointihankkeista, nimikkeeltä osakkeet ja osuudet ja

että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään/sopimaan järjestelyn toteuttamiseksi tarvittavista osakeyhtiön osakkeiden hankkimiseen tarvittavista osakemerkinnöistä, osakassopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tiedKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä