Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49314.12.20162

8847-2016 (041)

Vuoden 2017 talousarvion täytäntöönpano konsernihallinnon, konsernihallinnon alaisten palvelukeskusten, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen omarahoitusosuuksien osalta

Tiivistelmä:

Konsernihallinnossa on valmisteltu kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen omarahoitusosuuksien ja kaupunginhallituksen määrärahojen uudelleenjako ja asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi. Kaupunginhallituksen strateginen sopimus on samassa yhteydessä päivitetty ja sopimus tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kh § 493

Johtaja Tuomas Heikkinen 9.12.2016:

 

Kaupunginhallitus päätti 10.10.2016 § 407 hyväksyä ehdotuksen vuoden 2017 talousarvioksi kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen omarahoitusosuuksien osalta sisällytettäväksi osaksi kaupunginjohtajan esitystä koko kaupungin talousarvioksi.

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017 - 2020 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2016 § 179.

 

Kaupunginvaltuuston hyväksymä talousarvio vuodelle 2017 on seuraava:

 

1.000 €

Tulot

Menot

Netto

Kaupunginhallitus

55.079

152.917

-97.838

Kaupunginhallituksen omarahoitusosuudet

 

19.513

-19.513

Kaupunginvaltuusto

 

1.128

-1.128

 

 

 

 

Käyttöomaisuusinvestoinnit, Kh

128.000

39.754

-88.246

 

Konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualue on antanut ohjeet vuoden 2017 talousarvioon ja vuosien 2017 - 2020 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten ja operatiivisten sopimusten sekä määrärahajakojen tarkistamisesta vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöstä ja määrärahojen kohdentamisesta 13.12.2016 mennessä.

 

Avustusmäärärahat

 

Avustustoimikunnan sihteeri, hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki:

 

Kaupunginvaltuuston hyväksymään vuoden 2017 talousarvioon sisältyy avustusmäärärahoja. Avustustoimikunnan esityksessä olleet määrärahaehdotukset on pääosin hyväksytty sellaisinaan.

 

Seuraavien tahojen osalta on muutoksia:

 

Turkuseura ry:

 

Kaupunginhallitus on 10.10.2016 § 405 päättänyt, että Turkuseura ry:n kanssa tehdään yhteistoimintasopimus, jonka mukaisesti yhdistyksellä aikaisemmin ollut toiminta-avustusmääräraha 15.000 euroa muutetaan 70.000 euroksi, jotta yhdistys voi toteuttaa sille sopimuksessa määrätyt tehtävät. Tämä korotus tulee ottaa hyväksytyistä avustusmäärärahoista eli se on kohdennettava johonkin sitomattomaan erään. Suurin liikkumavara on satunnaisiin tarkoituksiin varatuissa määrärahoissa, joista tässä vaiheessa 55.000 euroa siirretään erillistileille ja merkitään sopimuksen mukaisesti Turkuseuran kokonaisavustukseksi 70.000 euroa.

 

Kuninkaantien Muusikot ry:

 

Avustustoimikunnan lausuntoon sisältyi ehdotus varata Kuninkaantien Muusikot ry:lle avustusmääräraha vuodelle 2017. Kaupunginhallitus on päättänyt, että erillistä määrärahaa ei varata, vaan tarve tulee hoitaa myöntämällä yhdistykselle avustus käytettävissä olevista määrärahoista. Toimikunta antaa asiasta lausunnon vuoden 2017 puolella.

 

Vuoden 2017 strategiset ja operatiiviset sopimukset

 

Kaupunginhallituksen strateginen sopimus on valmisteltu keväällä 2016. Sopimus on ollut oheismateriaalina kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kokouksissa suunnittelulukujen hyväksymisen yhteydessä kesäkuussa. Sopimusta on kesäkuun jälkeen päivitetty osana kaupungin toimintasuunnitelman laadintaa. Operatiivisten sopimusten valmistelu aloitettiin kesäkuun alussa.

 

Kaupunginhallituksen tulee hyväksyä päivitetty strateginen sopimus vuodelle 2017. Operatiiviset sopimukset tuodaan kaupunginhallitukselle tiedoksi (oheismateriaali 1).

 

Kaupunginhallituksen osalta kaupunginvaltuuston tekemät kirjaukset ovat seuraavat:

 

Lausekkeet Kv

Kaupunginhallitus

Paremman joukkoliikenteen myötä kiinteistökohtaisten parkkipaikkojen vähimmäismäärää tulee laskea. Parkkipaikkojen tarvetta tulee tarkastella laajempana kokonaisuutena (kaupunkikehitysryhmä).

Kaupunginhallitus

Toimialauudistuksessa on keskityttävä tiedolla johtamiseen ja selkeään vastuunjakoon. (Kiinteistö- ja ympäristötoimialan toimintamalliuudistuksen jatkovalmistelu)

Kaupunginhallitus

Hyväksytään konserttitalon peruskorjauksen tarveselvitys ja määritellään hankkeen aikataulu vuoden 2017 aikana (strateginen tilojen ohjaus).

Kaupunginhallitus

Ottaen huomioon kaavoitukseen liittyvät paineet ja henkilökunnan suuri vaihtuvuus, on tarvittaessa lisättävä kaavoituksen resursseja antamalla lupa enintään kahden arkkitehdin palkkaamiseen ja lisäksi on tehostettava jo nykyisin käytössä olevia yhteistyömuotoja muiden toimijoiden kanssa (henkilöstöasiat).

Kaupunginhallitus

Tehdään vuoden 2017 aikana tarveselvitys Skanssin monitoimitalosta (strateginen tilojen ohjaus).

Kaupunginhallitus

Määritellään kaupungin energiatehokkuustavoitteet ja kootaan ne Hiilineutraali Turku-kärkihankkeen alle.

Kaupunginhallitus

Avustusjärjestelmä uudistetaan vuoden 2017 aikana.

Kaupunginhallitus

Selvitetään Halliyhtiön tulevat toimintaperiaatteet ja tehdään sen pohjalta tarvittavat toimenpiteet.

Kaupunginhallitus

Tarkistetaan vuokra-asuntojen tuotantotilanne ottaen huomioon kaupungin voimakas kasvu ja yritysten työvoimatarve.

Kaupunginhallitus

Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden kasvun pysäyttämiseksi on ryhdyttävä seuraaviin toimiin:

-Vaikutetaan voimakkaasti siihen, että terveystarkastuksessa työkyvyttömiksi todetut henkilöt pääsevät siirtymään eläkkeelle tai asianmukaiseen hoitoon.

-Lisätään yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa matalan kynnyksen työpaikkoja osatyökykyisille ja muuten vaikeasti työllistettäville.

-Selvitetään mahdollisuus ”vuokratyövoimapankin” perustamiselle.

-Lisätään yhteistyötä työvoimapulasta kärsivien yritysten kanssa ja suunnataan ammatillista koulutusta sinne, missä työvoimaa eniten tarvitaan.

-Pyritään löytämään valtion kanssa oikeudenmukainen ratkaisu kustannuksiin, joita Turun maahanmuuttajatyöttömien suuri osuus aiheuttaa kaupungille.

Kaupunginhallitus

Sopimusryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että tavoitteena tulee olla kaupungin talouden tasapainottaminen lyhyellä aikavälillä lähtökohtana se, että palvelut säilyisivät niin laadullisesti kuin määrällisesti nykytasolla.

 

Käyttövaltuudet

 

Kaupunginjohtaja tekee erillisen päätöksen kaupunginhallituksen alaisten tulosalueiden ja palvelukeskusten ja niille kuuluvien kustannuspaikkojen ja tulosyksiköiden käyttövaltuuksista.

Liite 1Vuoden 2017 talousarvio tulosalueittain ja palvelukeskuksittain

Liite 2Khn strateginen sopimus 2017

Liite 3Avustukset yhteisöille 2017

Oheismateriaali 1Operatiiviset sopimukset (konsernihallinnon ryhmät ja palvelukeskukset)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- vuoden 2017 talousarvion täytäntöönpano kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen omarahoitusosuuksien ja kaupunginhallituksen määrärahojen osalta hyväksytään tulosalueittain ja palvelukeskuksittain liitteen 1 mukaisesti,

- kaupunginjohtajan käyttöön osoitetaan vieraanvaraisuus- ja protokollakuluihin kustannuspaikka 11100,

- kaupunginhallituksen strateginen sopimus hyväksytään liitteen 2 mukaisesti ja

- vuoden 2017 kaupunginhallituksen avustusmäärärahat jaotellaan ja avustukset myönnetään liitteen 3 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että seuraavat henkilöt ilmoittivat olevansa esteellisiä seuraavien yhteisöjen osalta eivätkä näiltä osin osallistuneet asian käsittelyyn:

Satu Alanen

- Turun Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys

Toni Eklund

- Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

- Ruissalon kansanpuiston säätiö

Seppo Lehtinen

- Auralan Setlementti ry

- Nuoriso- ja kulttuuritalosäätiö Tarmo

- Ruissalon kansanpuiston säätiö

Mika Maaskola

- Turkuseura ry

Mikael Miikkola

- Turun ortodoksinen seurakunta

- Pyhän Henrikin Kappelin Kannatusyhdistys ry

Christel von Frenckell-Ramberg

- Stiftelsen för Åbo Akademi

Johannes Yrttiaho

- Turun Lähiradioyhdistys ry

Kokouksessa asiaa selvitti controller Valtteri Mikkola.

Jakelu

aoMuut avustuksen saajat
tpvAvustustoimikunta
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvHurme Eija


Liitteet:

Kh § 493
Liite 1:Vuoden 2017 talousarvio tulosalueittain ja palvelukeskuksittain
Liite 2:Khn strateginen sopimus
Liite 3:Avustukset yhteisöille 2017