Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta3028.11.20169
Kaupunginhallitus50014.12.20166

12152-2016 (013)

Ennakkoäänestyspaikat ja -ajat vuoden 2017 kuntavaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 30

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 17.11.2016:

Seuraavat yleiset vaalit ovat kuntavaalit, jotka toimitetaan sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.3–4.4.2017 (keskiviikosta tiistaihin).

Kaupunginhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kaupungissa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain 48 §:n 1 momentin mukaisesti. Päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on tehtävä hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan oikeusministeriön ohjeen mukaisesti merkitä vaalitietojärjestelmään viimeistään perjantaina 13. tammikuuta 2017 klo 12.

Oikeusministeriön ohjeen mukaan ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikkojen olisi ohjeen mukaan hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen.

Kun vielä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa alle 45 prosenttia turkulaisista äänestäneistä äänioikeutetuista äänesti ennakkoon, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa jo yli puolet (50,8 %) turkulaisista äänestäneistä äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Vuoden 2017 kuntavaaleissa Turussa olisi tarkoituksenmukaista käyttää pääosin samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadulla sijaitsevan kampuksen soveltuvuutta yleiseksi ennakkoäänestyspaikaksi kokeiltiin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.  Järjestelyihin liittyvä yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa sujui erinomaisesti. Vaikka kyseinen kampus sijaitsee keskellä merkittävää työpaikkakeskittymää, kampuksen sijainti vain noin kilometrin päässä toisesta yleisestä ennakkoäänestyspaikasta (Citymarket Kupittaa) ja rajalliset pysäköintimahdollisuudet ovat mahdollisesti vaikuttaneet kampuksen verrattain vähäiseen suosioon yleisenä ennakkoäänestyspaikkana viime eduskuntavaaleissa. Kampuksella kävi niin vähän äänestäjiä, että ko. ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoita jouduttiin siirtämään muihin ennakkoäänestyspaikkoihin. Kun samalla alueella ja kohtuullisen matkan päässä pystytään tarjoamaan äänestäjille ennakkoäänestysmahdollisuus muutoinkin, ei Lemminkäisenkadun kampusta ehdoteta ennakkoäänestyspaikaksi vuoden 2017 kuntavaaleihin.

Itäisellä Rantakadulla sijaitseva Valintatalo on toiminut yleisenä ennakkoäänestyspaikkana lukuisissa vaaleissa. Saadun selvityksen mukaan kohde on kuitenkin remontoitavana kevään kuntavaalien ennakkoäänestyksen aikana. Kohdetta ei näin ollen ehdoteta yleiseksi ennakkoäänestyspaikaksi vuoden 2017 kuntavaaleihin. Lähimpään yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan (pääkirjasto) on kohteesta alle kahden kilometrin matka.

Liitteenä olevalla listalla on yhteensä 14 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa: kirjastoja, yliopisto, kauppoja, kauppa- tai liikekeskuksia sekä kauppakeskuksessa sijaitseva yhteispalvelupiste. Asianomaiset tahot ovat antaneet tilojen käyttöön suostumuksensa.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2017

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle vuoden 2017 kuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat liitteen 1 mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Kh § 500

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2017

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vuoden 2017 kuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja -ajat liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskusvaalilautakunta
tiedLuottamuselintoimikunta
tiedPihlajamäki Marjo-Riitta
tiedVanto Jukka


Liitteet:

Kevaalk § 30
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2017

Kh § 500
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2017