Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49814.12.20164

9578-2011 (653)

Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamiseen liittyvien sopimusten hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston 28.9.2015 § 161 päätöksen mukaisesti kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi tuodaan Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamiseksi vaadittavat sopimukset

Kh § 498

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Nora Hilden 2.12.2016:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.9.2015 § 161 kokouksessaan Sofiankadun päiväkodin korvaavien tilojen hankesuunnitelman. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että päiväkotihanke toteutetaan kumppanuusmuotoisena vuokrahankkeena TVT Asunnot Oy:lle perustettavan tytäryhtiön kanssa ja että esisopimus hankkeen toteuttamiseksi, vuokrasopimus ja lainoitussopimus tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen hyväksyttäviksi.

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti on valmisteltu yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n, Kiinteistöliikelaitoksen ja konsernihallinnon lakiasioiden, talouden ja rahoituksen sekä strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen edustajien toimesta nyt hyväksyttäväksi esitettävät esisopimus-, vuokrasopimus- ja lainoitussopimusluonnokset.

Sofiankadun päiväkodin korvaavien tilojen työnimenä on nykyisin Tallimäenkentän päiväkoti.

Sopimusten sisältö tiivistetysti

Esisopimuksessa on määritelty, että vuokrattavat tilat tulee toteuttaa Turun kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti kumppanuusmuotoisena vuokrahankkeena TVT Asunnot Oy konsernin kanssa, hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti.

Esisopimus- ja vuokrasopimusluonnoksen mukaan yhtiö rakennuttaa kohteet ja vuokraa tilat kokonaisuudessaan kaupungille 20 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella. Kaupunki vuokraa sisäisesti tilat edelleen sivistystoimialalle. Määräajan jälkeen vuokralaisella on mahdollisuus jatkaa sopimusta toistaiseksi voimassaolevana 6 kuukauden irtisanomisajalla, ostaa vuokrauksen kohde osapuolten sopimaan hintaan tai olla käyttämättä edellä mainittuja oikeuksiaan.

Esisopimuksessa on määritetty, että vuokra-aika alkaa 1.1.2018 tai viimeistään 1.8.2018. Vuokralaiselle tulee ilmoittaa tilojen käyttöönottopäivä 3 kuukautta ennen vuokrakauden alkua.

Vuokra koostuu pääomavuokrasta ja ylläpitovuokrasta sekä maanvuokrasta. Pääomavuokra määritellään siten, että se on 7 % hankkeen toteutuneista perustamiskustannuksista. Pääomavuokra ei ole indeksisidonnainen.

Ylläpitovuokraan kuuluvat kohteen ylläpitoon kuuluvat palvelut (isännöinti, kirjanpito, lämmitys, ulko- ja sisäpuolinen kiinteistönhoito, jätehuolto ja kunnossapito). Lisäksi ylläpitovuokraan kuuluu kiinteistövero. Erilliskorvauksiin kuuluvat käyttövesi, käyttösähkö ja siivous, joiden sisällyttämisestä vuokralaisen vuokravastuihin sovitaan vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Yhtiön tulee esittää ylläpitovuokran määrä kaupungille ennen vuokrasopimuksen laatimista ja ylläpitovuokra sidotaan kiinteistöjen ylläpidon kustannusindeksiin.

Yhtiö ostaa tai vuokraa kyseisen tontin myöhemmin sovittavien ehtojen mukaisesti. Maanvuokra määritellään siten, että se on yhtiön Turun kaupungille (maanomistaja) maksama maanvuokra. Omistustilanteessa on maanvuokra tontin kauppahinta * 5 % vuodessa (elinkustannusindeksiehto).

Hankkeen vuokrakustannuskatto määritellään samaksi kuin hankesuunnitelmassa 504.501 €/vuosi vähennettynä Kiinteistöliikelaitoksen hallinnointipalkkiolla ja sisäisellä korjausrahalla. Vuokrakustannuskatto on näin ollen 496.499,40 €/vuosi.

Vuokrakustannukset tullaan tarkastamaan toteutuneita kustannuksia vastaaviksi, mikäli hankkeen toteutuskustannukset alittavat esitetyn tavoitteen.

Esisopimuksen allekirjoituksen jälkeen TVT:n suorittamasta työpanoksesta rakennuttamisessa veloitetaan rakennuttamissopimuksessa sovitun mukaisesti. Toteutumattoman hankkeen kustannuksista vastaa vuokraaja.

Yhtiö hankkii rakennuttajakonsultin Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluista ja Kiinteistöliikelaitos laskuttaa palvelusta yhtiötä.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa toteutuskustannuksiltaan edullisin ratkaisuvaihtoehto, jonka vuoksi hanke tullaan kilpailuttamaan elementtitoteutuksena.

Esisopimus allekirjoitetaan ensitilassa ja se sitoo osapuolia kohteen valmistumiseen asti. Vuokrasopimus allekirjoitetaan viimeistään 3 kuukautta ennen tilojen valmistumista, jolloin myös vuokralaiselle ilmoitetaan tilojen käyttöönottopäivä. Vuokrasopimus korvaa esisopimuksen.

Liitteenä 2 olevassa vuokrasopimusluonnoksessa on määritetty edellä esitettyjen esisopimuksesta ilmenevien asioiden lisäksi normaalin Turun kaupungin vuokrauskäytännön mukaisesti muut vuokranantajan ja vuokralaisen vastuut ja velvollisuudet.

Kaupunki sitoutuu järjestämään yhtiön vieraan pääoman rahoituksen. Kohteiden rakennusaikana rahoitus hoidetaan pääasiassa kaupungin konsernitilille annettavan limiitin kautta. Yhtiön pankkitili liitetään kaupungin konsernitilikokonaisuuteen. Yhtiön pitkäaikainen vieraspääoma rahoitetaan kaupungin suoralla antolainalla tai mahdollisesti kaupungin myöntämällä takauksella. Rakennusaikaisen rahoituksen konvertointi pitkäaikaiseksi arvioidaan toteutuvan vuoden 2017 aikana. Edellä oleva on määritetty liitteenä 3 olevassa lainoitussopimusluonnoksessa.

Liite 1Esisopimus

Liite 2Vuokrasopimus

Liite 3Lainoitussopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:     

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että se hyväksyy liitteinä 1 ja 2 olevat esisopimus- ja vuokrasopimukset ja valtuuttaa kiinteistötoimialan toimialajohtajan tekemään esi- ja vuokrasopimukseen mahdolliset vähäiset muutokset sekä allekirjoittamaan esi- ja vuokrasopimukset.

Samalla kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 3 olevan lainoitussopimuksen ja valtuuttaa talous- ja strategiaryhmän johtajan tekemään siihen mahdollisesti tarvittavat muutokset sekä allekirjoittamaan lainoitussopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti,

että kaupunginhallitukselle tulee tuoda selvitys mahdollisuudesta nopeuttaa Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamista ja

että Rauninaukion päiväkodin toteuttamiseen liittyvät sopimukset tulee mahdollisimman pian tuoda toimivaltaisen toimielimen päätettäväksi ja antaa kaupunginhallitukselle selvitys asian käsittelyvaiheesta.

Päätös asiassa tehtiin Pietarin Rantasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Manni, Eklund ja Parpola ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 2. varapuheenjohtaja Rantanen ja pöytäkirjan tarkastajana Parpolan tilalla Viljamaa.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 498
Liite 1:Esisopimus
Liite 2:Vuokrasopimus
Liite 3:Lainoitussopimus