Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46605.12.201610

2073-2013 (002, 001)

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2017-2018

Tiivistelmä: -

Kh § 466

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen 22.11.2016:                                                                

Terveydenhuoltolain 34 § mukaan samaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon järjestämissuunnitelma, joka perustuu alueen väestön terveysseurantatietoihin ja palvelutarpeeseen. Suunnitelmasta on neuvoteltava sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa. Suunnitelma on laadittava valtuustokausittain ja se on hyväksyttävä sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä. Terveydenhuoltolain 34 §:n mukaan suunnitelman hyväksymisen edellytyksenä on, että kuntayhtymään kuuluvista jäsenkunnista vähintään kaksi kolmannesta kannattaa sitä, ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

Suunnitelmassa on sovittava kuntien yhteistyöstä, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevista tavoitteista ja vastuutahoista, terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä, päivystys-, kuvantamis- ja lääkinnällisen kuntoutuksen palveluista sekä tarvittavasta yhteistyöstä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalihuollon, lääkehuollon ja muiden toimijoiden kesken. Tarkemmin suunnitelmasta on määrätty valtioneuvoston asetuksella 337/2011 sekä Kuntaliiton yleiskirjeellä 21/80/2011.

Varsinais-Suomessa alueen ensimmäinen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma hyväksyttiin Varsinais-Suomen kunnissa keväällä 2013 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustossa kesäkuussa 2013.

Suunnitelman hyväksymisen yhteydessä hyväksyttiin periaate, jonka mukaan terveydenhuoltoon liittyvää alueellista kehittämistoimintaa ohjaa edustuksellinen kuntajohtajakokous, johon osallistuu Varsinais-Suomen eri alueilta kuntajohtaja- ja terveydenhuollon asiantuntijaedustaja. Kuntien edustajien lisäksi kuntajohtajakokouksessa on ollut mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin edustajina sairaanhoitopiirin johtaja ja johtajaylilääkäri. Kuntajohtajakokouksen alaisuudessa ovat toimineet tietojärjestelmien kehittämisen alueellinen koordinaatioryhmä sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelujen yhteensovittamista ohjaava pysyvä asiantuntijatyöryhmä.

Vuonna 2013 hyväksytyssä järjestämissuunnitelmassa todetaan, että muutosten tekemisestä järjestämissuunnitelmaan päättää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Joulukuussa 2015 päätti toimintaa koordinoinut edustuksellinen kuntajohtajakokous, että työskentely laajennetaan kattamaan koko sosiaali- ja terveydenhuolto. Lisäksi kuntajohtajakokous päätti, että suunnitelma päivitetään kattamaan vuodet 2017–2018. Päätöksen yhteydessä todettiin, että työssä huomioidaan yhteydet Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin strategiaan sekä muihin alueella laadittuihin / laadittaviin, teemaan liittyviin strategisiin suunnitelmiin.

Kuntajohtajakokouksen päätöksen mukaisesti on valmisteltu Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys kattaen vuodet 2017–2018. Päivityksen käytännön valmistelusta on järjestämissuunnitelmassa todetun mukaisesti vastannut suunnitelman hyväksymisen yhteydessä perustettu pysyvä asiantuntijatyöryhmä.

Järjestämissuunnitelman päivityksen yhteydessä on käsitelty aiempaa laajemmin myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta. Suunnitelmassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä on käsitelty sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta. Teemaa koskevan toimenpideohjelman yhteyteen on listattu myös sellaisia toimenpidekokonaisuuksia, joita suositellaan edistettäväksi kunnissa, koska sisällöillä on vaikutusta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeeseen. Nämä tehtäväkokonaisuudet ovat kuitenkin vain suosituksia ja kunnat päättävät niiden mahdollisesta käyttöönotosta kuntakohtaisin päätöksin erikseen.

Järjestämissuunnitelman päivityksessä on lähdetty siitä, että työskentely kytketään tiiviisti osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelua. Varsinais-Suomen kunnat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alaan kuuluvat kuntayhtymät ovat hyväksyneet maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevan projektisuunnitelman kesällä 2016. Sote-uudistuksen valmistelussa on lähdetty siitä, että kaikki kunnissa tai kuntayhtymissä valmisteltavat maakunnallisen tason sote-uudistukseen vaikuttavat asiat tulee esittää käsiteltäväksi sote-uudistuksen valmisteluorganisaatiossa. Tämän linjauksen mukaisesti on myös järjestämissuunnitelman päivitysraportti hyväksytty valmisteluorganisaation sote-johtajien kokouksessa (7.11.2016)sekä johtavien viranhaltijoiden kokouksessa (11.11.2016).

Kokouksessa asiaa selvittää toimialajohtajan Riitta Liuksa.

Liite 1Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2017-2018 liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä omalta osaltaan Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitysraportin vuosille 2017–2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa selvitti toimialajohtaja Riitta Liuksa.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala


Liitteet:

Kh § 466
Liite 1:Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2017-2018 liitteineen