Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46805.12.20168

8470-2015 (011)

Kaupunkiympäristötoimialan perustamisen edellyttämät johtosääntölinjaukset

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyy kaupunkiympäristötoimialan perustamisen edellyttämät linjaukset jatkovalmistelulle.

Kh § 468

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 25.11.2016:

Kaupunginvaltuusto on vuosina 2013 ja 2014 hyväksymiensä uudistamisohjelmien sekä vuoden 2015 talousarviokäsittelyn yhteydessä päättänyt, että selvitetään Kiinteistöliikelaitoksen uudelleenorganisoitumismahdollisuudet ja uudistetaan toimintamallit, otetaan tehokkaasti käyttöön maankäytön uusi toimintamalli, tehostetaan kaupungin kiinteistökehitystoimintaa ja, että vahvistetaan kaupunginhallituksen roolia kaupungin maankäytön ohjauksessa.

Kaupunginhallitus käynnisti 24.8.2015 § 344 kiinteistötoimialan toimintamallin uudistamisen sekä konsernihallinnon, kiinteistö- ja ympäristötoimialan tehtäväjärjestelyjen valmistelun. Tämän valmistelun pohjalta kaupunginhallitus hyväksyi 13.6.2016 § 262 toimintamalliuudistuksen jatkovalmistelun linjaukset ohjeellisesti noudatettavaksi siten, että perustetaan uusi kaupunkiympäristötoimiala 1.1.2018 alkaen, valmistellaan uuden toimialan johtosääntö sekä päivitetään kaupunginhallituksen johtosääntö vastaamaan muuttunutta rakennetta helmikuun 2017 loppuun mennessä. Lisäksi päätettiin purkaa Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosasema.

Toimialojen rakennemuutoksen valmistelussa tuli ottaa huomioon myös päätös, jolla kaupunginhallitus lähetti 1.2.2016 § 41 valmisteluun luottamushenkilöistä muodostuneen hallintotyöryhmän esityksen siitä, että kaupunginhallituksen avuksi muodostetaan uusi jaosto, jonka tarkemmasta toimenkuvasta päätetään erikseen.

Johtosääntö- ja organisaatiomuutosten keskeisinä tavoitteina ovat olleet suurelta osin kaupunginvaltuuston hyväksymästä Turku-strategiasta johdettuina;

Kaupunginjohtaja käynnisti 21.10.2016 § 123 edellä mainittuihin päätöksiin ja kaupungin strategiaan kytkeytyviin tavoitteisiin perustuen toimintamalliuudistuksen jatkovalmistelun. Valmistelun ensimmäisen vaihe päättyy uuden kaupunkiympäristötoimialan johtosäännön ja kaupunginhallituksen johtosääntömuutosten hyväksymiseen kaupunginvaltuustossa helmikuun 2017 lopussa. Jotta johtosääntöjen hyväksyminen asetetussa aikataulussa olisi mahdollista, ehdotetuista johtosääntölinjauksista on valmistelun tässä vaiheessa tehtävä aiempaa täsmällisempi linjapäätös. Kaupunginhallituksen iltakoulussa 21.11.2016 esiteltiin lähetekeskustelussa ehdotukset luottamuselinorganisaatiosta, uuden kaupunkiympäristötoimialan palvelualuerakenteesta sekä ehdotukset kaupunkikehitysjaoston ja kaupunkiympäristötoimialan kahden lautakunnan keskeisistä tehtävistä ja tehtäväjaoista.

Kaupunginhallituksen uuden kaupunkikehitysjaoston ensisijaisena tehtävänä olisi keskittyä kaupunki- ja kiinteistökehityksen strategisiin kysymyksiin sekä tilojen strategiseen ohjaukseen. Lisäksi jaostolla olisi jatkossa tärkeä rooli merkittävien kaupunkikehityshankkeiden tavoitteiden asettamisessa. Nykyisessä järjestelmässä kaupunginhallituksen ei ole ollut mahdollista riittävästi keskittyä merkittävien hankkeiden tavoiteasetantaan vaan hankkeita on käsitelty lähinnä osana kaupungin talousarvioprosessia

Kaupunkikehitysjaoston tulisi edellä mainittujen tehtävien lisäksi muun muassa huolehtia kaupungin omien kehityskiinteistöjen kokonaisuuden hallinnasta, kehittämiskumppanuuksista, MAL-ohjelmien, liikennejärjestelmäsuunnitelman, ym. merkittävien ohjausasiakirjojen valmistelun ohjauksesta sekä asuntopolitiikan ohjauksesta. Lisäksi jaosto päättäisi muun muassa merkittävistä 1,5 – 3 miljoonan euron arvoisista kiinteistöluovutuksista ja vastaavan suuruisista maankäyttösopimuksista. Tilainvestointien osalta jaosto vastaisi investointihankkeiden tarveselvityksistä ja alle 3 miljoonan euron arvoisten hankesuunnitelmien hyväksymisestä. Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen kaavoitusprosessi säilyisi uuden jaoston perustamisesta huolimatta ennallaan. Kaupunginhallituksen roolia muiden elinkeinopoliittisten tehtävien osalta tulisi taas tarkastella vasta sen jälkeen, kun kaupungin ja maakunnan elinkeinopoliittiset roolit ovat selkiytyneet valmistelussa olevan sote-lainsäädännön täytäntöönpanossa.

Uuden kaupunkiympäristölautakunnan tehtävät vastaisivat pääsääntöisesti kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan nykyisiä tehtäviä lisättynä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnasta siirtyvillä tehtäväkokonaisuuksilla kuten; kiinteistö- ja tilavaihdantaan liittyvät operatiivisen tason päätökset, infra- ja tilapalvelujen hankintapäätökset sekä katu-, liikenne- ja puistosuunnitelmat. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tietyt nykyiset viranomaistehtävät kuitenkin järjesteltäisiin uudelleen siten, että kaikki täysin viranomaistoimintoihin kytkeytyvät asiat käsiteltäisiin jatkossa yhdessä uudessa rakennus- ja lupalautakunnassa. Rakennus- ja lupalautakunnan keskeiset tehtävät muodostuisivat käytännössä rakennusvalvonta- sekä ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävistä sekä muissa erityislaeissa määritellyistä viranomaistehtävistä täydennettynä joillakin kiinteistötoimialalta siirtyvillä viranomaistehtävillä.

Nykyiselle Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle kuuluvien keskeisten tehtäväkokonaisuuksien siirtymisestä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle ja uuden toimialan lautakunnille seuraisi johtokuntaa vastaavan toimielimen poisjäänti uudessa luottamuselinrakenteessa, koska merkittävää ja tarkoituksenmukaista substanssia ko. toimielimelle ei enää olisi nykyistä vastaavana. Ehdotettu uusi luottamuselinrakenne vastaisi pääsääntöisesti vertailukaupunkien ratkaisuja, joissa päätösvalta maankäyttöön liittyvissä asioissa jakautuu ensisijaisesti kaupunkisuunnitteluun, kaupunkiympäristöön ja maankäyttöön keskittyvän lautakunnan sekä kaupunginhallituksen ja sen jaoston kesken.

Uuden kaupunkiympäristötoimialan johtosääntö sekä kaupunginhallituksen johtosääntö muuttuneen rakenteen osalta esitellään seuraavan kerran kaupunginhallituksen iltakoulussa 23.1.2017. Tämän jälkeen johtosäännöt tuodaan kaupunginhallituksen 6.2.2017 kokoukseen edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi 27.2.2017.

Liite 1Kaupunkiympäristötoimialan perustamisen edellyttämiä johtosääntölinjauksia

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä esittelytekstissä kuvatut johtosääntölinjaukset liitteen 1 mukaisesti jatkovalmistelun pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten tarkistettuna, että kaupunkiympäristölautakunnan keskeisistä tehtävistä poistettiin:

”Päättää kaupungin sisäisen joukkoliikenteen järjestämisestä kaupunginhallituksen hyväksymän järjestämissuunnitelman rajoissa.”

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Eevan seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

"Kaupunkiympäristötoimialan perustamisen edellyttämien johtosääntölinjausten yhteydessä ei tule valmistella päätöstä kaupunginhallituksen jaostoista vaan päätös kaupunginhallituksen jaostoista on tuotava erikseen päätettäväksi erillisenä asiana.”

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

"Kaupunginhallitus päättää jatkovalmistelun linjauksista niin, että valmistelua jatketaan nykyisin käytössä olevan mallin pohjalta:

Pohjaesityksessä ehdotetut linjaukset keskittävät maapoliittista valtaa liiaksi ja kasvattavat päätöksenteon alttiutta korruptiolle. Päätösvallan keskittämiselle ei ole perusteita."

Jakelu

tiedKiinteistötoimiala
tiedYmpäristötoimiala
tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 468
Liite 1:Kaupunkiympäristötoimialan perustamisen edellyttämiä johtosääntölinjauksia