Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44821.11.20166

1448-2015 (653, 642, 034)

Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n toteuttaman lukion peruskorjauksen rahoitusjärjestelyn hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 448

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, johtaja Jukka Laiho, rahoituspäällikkö Kari Pentti 16.11.2016:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.3.2015 § 51 Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjauksen hankesuunnitelman ja vuokrasopimuksen. Hankesuunnitelman mukaan omistaja, eli Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry (myöhemmin Kannatusyhdistys), peruskorjaa kohteen ja Turun kaupunki vuokraa kohteen käyttöönsä 20 vuoden vuokrasopimuksella.

Hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä laadittiin kustannusarviot peruskorjauksen kustannuksista. Kiinteistöliikelaitoksen laatiman arvion mukaan peruskorjauksen kustannuksiksi arvioitiin 9.713.000 euroa (alv 0 %). Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n laatima kustannusarvio peruskorjaukselle oli 8.475.000 euroa (alv 0 %). Hankesuunnitelmassa määritelty hankkeen kattohinta on 9.713.000 euroa ja tavoitehinta 8.475.000 euroa.

Päätetyssä järjestelyssä Turun kaupunki takaa peruskorjauksen toteuttamiseksi Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n lainan tai lainoittaa yhdistystä itse, saaden Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n osoitteessa Kauppiaskatu 17 omistaman kiinteistön 853-6-15-11 kaikki panttikirjat itselleen. Järjestelyssä myös Kannatusyhdistyksen aiemmin teettämien peruskorjausten lainoitus tulee järjestellä uudelleen. Tämä tarkoittaa, että suuren peruskorjauslainan (enintään 9.713.000 euroa) pääomaan lisätään aiempien kohteen korjaukseen otettujen lainojen pääoma (enintään 165.000 euroa).

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan kokonaislainamäärä voi olla näin ollen enintään 9.878.000 euroa ja kaupunginhallitus valtuutetaan päättämään ko. lainan ehdoista tai saatavien lainatarjousten mukaan hankkeen mahdollisesta lainoittamisesta.

Kaupungin vuoden 2017 talousarvioesityksessä on varauduttu myös 9.878.000 euron antolainaan Kannatusyhdistykselle. Kaupunki varautui antolainavarauksella siihen, jos rahoituksen kustannus on kaupungin takauksella liian kallis suhteessa kaupungin omaan varainhankintaa, niin kaupunki voi lainoittaa Kannatusyhdistystä myös suoraan kaupungin antolainalla.

Hankesuunnitelman yhteydessä hyväksytyn vuokrasopimusluonnoksen mukaisesti vuokralaisella on oikeus määräaikaisen sopimuksen lisäksi kahteen viiden vuoden mittaiseen optiokauteen. Turun kaupunki maksaa kohteesta perusvuokraa 27.300 euroa/kk, minkä lisäksi se maksaa muutostyömaksua, joka muodostuu peruskorjauksen toteutuneista lainanhoitokustannuksista.

Hankkeen tilanne - kustannusarvio, aikataulu ja rahoitus

Hankkeen jatkosuunnittelu ja urakoiden kilpailutus on tehty. Saatujen tarjousten perusteella laskettu arvio kokonaiskustannuksista on 8,355 milj. euroa eli hanke on alittamassa kustannusarvionsa.

Peruskorjaaminen on tarkoitus aloittaa hankesuunnitelmassa esitetyn mukaisesti vuoden 2017 tammikuussa ja sen on tarkoitus valmistua 5.1.2018. Peruskorjauksen ajaksi TSYK:n koulukiinteistö tyhjennetään ja lukion väistötilana toimii Turun ammattikorkeakoululta vapautuvat Sepänkatu 2:n tilat.

Kokonaislainoitustarvetta laskettaessa tulee peruskorjauskustannusten lisäksi huomioida hankesuunnitelmassa mainittu Kannatusyhdistyksen vanhan lainan poismaksamiseen tarvittava 165.000 euroa. Kannatusyhdistys on ottanut suunnittelukustannuksiin lisäksi 500.000 euron lyhytaikaisen limiitin. Suunnittelukustannukset sisältyvät kustannusarvioon. Molemmat edellä mainitut lainat korvataan kaupungin takaamalla uudella lainalla.

Vuokranantaja ja Turun kaupunki ovat laatineet rahoitustarjouspyynnön, joiden pohjalta rahoitus on kilpailutettu. Lainatarjouksia on saatu neljältä pankilta. Edullisimman tarjouksen on tehnyt Nordea Pankki Suomi Oyj. Lainamäärä on enintään 9 milj. euroa ja laina-aika on rakennusaika yksi vuosi + 20 vuotta.  Laina-aika on yhdenmukainen kohteen vuokra-ajan kanssa. Pankilla on mahdollisuus lainan marginaalin tarkistukseen kolmen vuoden kuluttua, joka on nykyisin normaali käytäntö yritysrahoituksessa.

Lainatarjouksen marginaali on korkeampi kuin kaupungin vastaavan lainan, mutta kuitenkin nykyisessä markkinatilanteessa riittävän edullinen. Vuositasolla Kannatusyhdistyksen lainan rahoituskustannukset ovat noin 30.000 euroa korkeammat kuin kaupungin vastaavan lainan. Talouden ja rahoituksen vastuualue puoltaa lainatarjouksen hyväksymistä. Antamalla Kannatusyhdistyksen enintään 9 milj. euron lainalle kaupungin omavelkaisen takauksen antolainaa ei tarvitse myöntää Kannatusyhdistykselle vuoden 2017 aikana. Kaupunki maksaa lainan kustannukset käytännössä 20 vuoden aikana vuokrana yhdistykselle.

Kaupunki saa takauksen vastavakuudeksi kohteen kaikki kiinteistökiinnitykseen liittyvät n. 10 milj. euron panttikirjat. Tästä Kannatusyhdistys antaa kaupungille erityispanttaussitoumuksen. 

Kuntalain 129 §:n mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kannatusyhdistyksen lainalle annettava takaus ei ole ristiriidassa tämän kuntalain vaatimuksen kanssa, koska kaupunki saa takaukselleen riittävät vastavakuudet.

Kaupunginvaltuuston tekemä 23.3.2015 § 51 takauspäätös on lainvoimainen. Kaupunginvaltuusto päätti valtuuttaa kaupunginhallituksen päättämään ko. lainan ehdoista tai saatavien lainatarjousten mukaan hankkeen mahdollisesta lainoittamisesta. Kaupunginhallitus päättää em. takauspäätöksen täytäntöönpanosta nyt saatujen rahoitustarjousten jälkeen.

Edellä olevaan viitaten esitämme,

että kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjauksen kustannusarvion,

että Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n toteuttaman peruskorjauksen rahoitus toteutetaan Nordea Pankki Suomi Oyj:n myöntämällä enintään 9 milj. euron lainalla Kannatusyhdistykselle kaupunginvaltuuston 23.3.2015 tekemän päätöksen mukaisesti kaupungin takauksella,

että kaupunki saa takauksen vastavakuudeksi Kauppiaskatu 17 kohteen 853-6-15–11 kiinteistökiinnityksiin liittyvät n. 10 milj. euron panttikirjat,

ja että päätös voidaan laittaa heti täytäntöön.

Oheismateriaali 1Nordea Pankki Suomi Oyj:n rahoitustarjous TSYK:lle (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjauksen kustannusarvio merkitään tiedoksi,

että Turun suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n toteuttaman peruskorjauksen rahoitus toteutetaan Nordea Pankki Suomi Oyj:n myöntämällä enintään 9 milj. euron lainalla Kannatusyhdistykselle kaupunginvaltuuston 23.3.2015 tekemän päätöksen mukaisesti kaupungin takauksella,

että kaupunki saa takauksen vastavakuudeksi Kauppiaskatu 17 kohteen 853-6-15–11 kiinteistökiinnityksiin liittyvät n. 10 milj. euron panttikirjat,

ja että päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus