Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45221.11.201612

11663-2016 (111)

Sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialalle

Tiivistelmä:

Esitetään, että hyvinvointitoimialalle perustetaan sosiaalityöntekijän virka. Sosiaalityöntekijä työskentelee esisijaisesti turkulaisiin alle 18-vuotiaisiin rikoksen tekijöihin sekä uhreihin ja heidän perheisiin kohdistuvassa Ankkuri-toiminnassa.

Kh § 452

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 3.11.2016:

Perhe- ja sosiaalipalveluiden avohuollon toimistopäällikkö Minna Virta on esittänyt, että Ankkuri- toimintaa varten 7.1.2016 aloitettua pilottia varten tilapäinen sosiaalityöntekijän vakanssi vakinaistetaan 1.1.2017 lukien.

Ankkuri-toimintaa on Poliisihallituksen valtakunnallinen toimintamalli, jonka kaupunginjohtajan asettama työryhmä (Kj 18.3.2015 § 36 Dnro 2944 - 2015) hyväksyi toimintamalliksi myös Turkuun. Toiminta alkoi pilotilla 7.1.2016 Turun pääpoliisiasemalla. Toiminnasta on tehty sopimus hyvinvointitoimialan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen välillä. Ankkuri- toiminnassa resursseina ovat sosiaaliohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja sekä uutena pilottivaiheessa sosiaalityöntekijä, joka on palkattu tilapäisellä palkkaamisluvalla (923027) vuoden 2016 loppuun asti.

Ankkuri-toiminnan tavoitteena on varhainen puuttuminen alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen mm. kartoittamalla asiakkaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti ja ohjaamalla heidät palvelujen piiriin. Tavoitteena on myös puuttua nopeasti lähisuhde – ja perheväkivaltaan. Kolmantena tavoitteena on sisäisen turvallisuuden lisääminen moniammatillisen yhteistyön avulla. Neljäntenä tavoitteena on tarjota ensivaiheen tukea alaikäisille rikosten uhreille.

Ankkurin sosiaalityöntekijän tehtävänkuvaan kuuluu

Ankkuritoiminta kohdistuu ensisijaisesti turkulaisiin alle 18 – vuotiaisiin rikoksen tekijöihin sekä uhreihin ja heidän perheisiin. Lähisuhdeväkivallan kohderyhmänä ovat turkulaiset lapsiperheet. Välillisenä kohderyhmänä ovat Turun aluetoimistojen työntekijä ja sosiaalipäivystys. 6.6.2016 mennessä asiakkaana Ankkurissa on ollut alle 18 –vuotiaita yhteensä 55, joista tyttöjä 19 ja poikia 36. Lapsen palvelutarpeen arvioita on tehty/ työn alla 45. Perheväkivaltaan liittyviä tapauksia on hoidettu yhteensä 14.

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen:

Ankkuritoiminta on osoittautunut mm. Hämeenlinnassa vaikuttavaksi varhaisen puuttumisen työmenetelmäksi nuorten rikollisuuden ehkäisyssä. Toiminnasta on kaupungin ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen välillä sopimus. Toiminta on käynnistynyt hyvin ja nykyinen resurssi on osoittautunut tarpeelliseksi. Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueella ei ole sosiaalityöntekijän vakanssia, joka olisi siirrettävissä Ankkuriin, joten esitys uuden viran perustamisesta on tarpeellinen. Tarvittava määräraha on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarvioon vuodelle 2017. Esitys ei lisää henkilöstön käyttöä. Esitys sisältyy vuoden 2017 henkilöstösuunnitelmaan.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.11.2016

EhdotusEsitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2017 lukien sosiaalityöntekijän virka (KVTES/04SOS04A), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.022 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimukset määräytyvät sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 9.11.2016:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialalle perustetaan 1.1.2017 lukien sosiaalityöntekijän virka.

Sosiaalityöntekijä tulisi työskentelemään hyvinvointitoimialan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen välillä sovittuun sopimukseen perustuvassa Ankkuri-toiminnassa. Ankkuri-toiminnassa on aiemmin toiminut tilapäinen määräaikainen sosiaalityöntekijä ja toimialan esityksen mukaisesti määräaikaisella henkilökunnalla hoidettu resurssi tulisi nyt vakinaistaa.

Toimialan esityksessä on kuvattu Ankkuri-toiminnan tavoitteita, sosiaalityöntekijän tehtäväkuvaa sekä toiminnan tämän hetkistä tilannetta.

Toimialan näkemyksen mukaan toiminta on käynnistynyt hyvin ja nykyinen sosiaalityöntekijän resurssi on osoittautunut tarpeelliseksi.

Sosiaalityöntekijän viran perustamiseen tarvittava määräraha on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarvioon vuodelle 2017. Esitys ei lisää toimialan henkilöstötyövuosina mitattavaa työvoiman käyttöä. Esitys sisältyy vuoden 2017 henkilöstösuunnitelmaan.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Sosiaalityöntekijän viran kelpoisuusvaatimus ja tehtäväkohtainen palkka on määritelty esityksessä oikein, eikä konsernihallinnon strategisella HR:llä ole muutoinkaan huomauttamista toimialan esitykseen.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2017 lukien sosiaalityöntekijän virka (KVTES/04SOS04A), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.022 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimukset määräytyvät sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 452
Liite 1:Esitys viran perustamisesta