Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42907.11.20166
Kaupunginhallitus44721.11.20164

2352-2016 (065)

Työnohjauksen ostopalvelujen hankinnan keskeyttäminen

Tiivistelmä: -

Kh § 429

Konsernihallinto, lakimies Päivi Kynkäänniemi ja hankinta- ja logistiikkakeskus, hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 24.10.2016:

Hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt tarjouksia Turun kaupungin eri toimialojen käyttöön hankittavista työnohjauksen ostopalveluista ajalle 1.8.2016(tavoite)-31.7.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella, ajalle 1.8.2019–31.7.2020 + yhdellä (1) vuodella, ajalle 1.8.2020–31.7.2021.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja teki asiasta hankintapäätöksen 15.9.2016 § 42.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 6.5.2016 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Säännöksen esitöiden mukaan (HE 182/2010 vp s. 22) keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Hankintayksikkö kumoaa hankintapäätöksen 15.9.2016 § 42 ja keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on se, että hankintapäätöksen tekemisen jälkeen hankintayksikkö havaitsi, että

a.    tarjouspyynnön sivulla 26 on ilmoitettu, että palveluntuottajia valitaan riittävä määrä tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä. Kysymyksessä on puitejärjestely, johon valittavien toimittajien lukumäärä olisi pitänyt ilmoittaa tarjouspyynnössä.

b.    tarjotut hinnat eivät ole olleet vertailukelpoisia, koska hankintayksikkö ei ole ilmoittanut kuuluvatko matkakustannukset tarjottuun hintaan.

c.    tarjouspyynnön sivulla 2 on ilmoitettu, että palvelut tuotetaan pääosin tilaajan tiloissa. Hankintayksikkö ei ole ilmoittanut riittävällä tarkkuudella toimitetaanko palvelu tilaajan vai toimittajan tiloissa, jolloin tarjoajat eivät ole saaneet riittäviä tietoja tarjoushinnan laskemiseksi.

Edellä kuvatuin perustein hankintayksikkö on kuvannut tarjouspyynnössä tarpeensa virheellisesti ja hankintamenettelyssä on tapahtunut sen vuoksi virhe. Hankintamenettely ei ole ollut omiaan turvaamaan tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankintayksiköllä on em. syistä todellinen ja perusteltu tarve keskeyttää hankinta. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä on toimittu tasapuolisesti ja ehdokkaita syrjimättä.

Kuuleminen

Asianosaisia on kuultu keskeytysperusteiden ja oikaisuvaatimuksen osalta.

Tarjoajista kolme on ilmoittanut, että matkakustannukset kuuluvat hintaan.

Yksi asianosaisista ilmoitti, että olisi reilumpaa valita kaikki, mutta ei pitänyt oikaisua tarpeellisena.

Yksi asianosaisista ilmoitti, tarjoavansa palvelua niin tilaajan kuin toimittajan tiloissakin, toimittajan omat tilat sijaitsivat kuitenkin toisessa kaupungissa. Asianosaisen mielestä tarjouspyyntö oli selkeä.

Yksi asianosaisista ilmoitti, että tarjous sisältää etukäteisoletuksen tai -tiedon, että työnohjaukset toteutetaan tilaajan omissa tai maksamissa tiloissa.

Esitämme päätettäväksi edellä esitetyin perustein, että hankintapäätös 15.9.2016 § 42 kumotaan ja työnohjauksen ostopalvelut hankinta keskeytetään.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja on 15.9.2016 tekemällään hankintapäätöksellä § 42 hylännyt Debaatti Oy:n a) Esimiesten ja johdon työnohjaus/valmennus, yksilötyönohjaus; b) esimiesten ja johdon työnohjaus/valmennus, ryhmätyönohjaus; c) henkilöstön työnohjaus, yksilötyönohjaus; d) henkilöstön työnohjaus, ryhmätyönohjaus; e) työyhteistyönohjaus; f) perhehoitajien työnohjaus, yksilötyönohjaus; g) perhehoitajien työnohjaus, ryhmätyönohjaus osalta.

Debaatti Oy on mainittuun päätökseen liittyen tehnyt 12.10.2016 kaikkien ryhmien osalta hankintaoikaisuvaatimuksen, sillä perusteella, että yhtiön tarjouksesta puuttunut työnohjaajakoulutustodistuksen puuttuminen ei vaikuta muutoin prosessiin.

Koska hankinta tullaan oikaisemaan ja keskeyttämään Debaatti Oy:llä ei ole enää oikeussuojan tarvetta ja Debaatti Oy:n oikaisuvaatimus jätetään sen vuoksi tutkimatta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hankinta- ja logistiikkajohtajan hankintapäätös 5.9.2016 § 42 kumotaan ja työnohjauksen ostopalvelujen hankinta keskeytetään ja Debaatti Oy:n oikaisuvaatimus jätetään tämän vuoksi tutkimatta.

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 447

Pöydältä 7.11.2016 § 429

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aotarjoajat