Liite 4

 

Pietarin Rantasen kannattamana tekemä muutosehdotus asiaan:

 

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maakuntauudistukseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseksi sekä niihin liittyviksi laeiksi

 

Muutosehdotus kysymykseen 15:

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 22§:n mukaan maakunnalla on yhtiöittämisvelvollisuus maakunnan hoitaessa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä kilpailutilanteessa markkinoilla tai jos palvelut ovat valinnanvapautta koskevissa säännöksissä tarkoitetun laajan valinnanvapauden piirissä. Onko ratkaisu tarkoituksenmukainen?

 

Muutetaan vastaus b (kyllä pääosin), muotoon c (ei pääosin)

 

Poistetaan perustelun alusta teksti:

 

”Yhtiöittämisvelvoite turvaa julkiselle tuotannolle edellytykset menestyä markkinoilla. Yhtiö mahdollistaa valinnanvapauden piirissä olevan palvelutuotannon reaktiivisuuden ja joustavuuden paremmin kuin viranomaisesta johdettu palvelutuotanto. Päätöksenteko toteutuu yhtiöissä lähtökohtaisesti nopeammin kuin julkisen sektorin viranomaistoiminnassa.”

 

Lisätään teksti:

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 22§:ssä ei tule säätää maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yhtiöittämisvelvoitteesta. Yhtiöittäminen heikentää julkisen palvelutuottajan demokraattista valvontaa eli vähentää olennaisesti kansalaisten valtaa verovaroin maksettaviin peruspalveluihin.