Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43807.11.20161

9167-2016 (020)

Kannanotto maakuntauudistuksen erityisratkaisusta Turun kaupunkiseudulla

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun kuntien kesken on valmisteltu yhteinen kannanotto elinvoima-asioiden erityisratkaisusta maakuntauudistukseen liittyen. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy kannanoton ja edellyttää neuvottelujen käynnistämistä valtion edustajien kanssa.

Kh § 438

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmistelemassa sote- ja maakuntauudistuksessa on suurten kaupunkiseutujen näkökulmasta vakavia puutteita ja ongelmallisia linjauksia. Uudistukseen liittyvissä lakiluonnoksissa ei tunnisteta lainkaan suuria kaupunkeja tai kaupunkiseutuja eikä niiden keskeistä merkitystä Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille.

Kirjaukset maakunnan tehtäväalasta ovat epäselviä ja ne ovat omiaan luomaan päällekkäisiä rakenteita erityisesti elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen kehittämäisen osalta. Samalla vaikuttaa siltä, että uudistuksen valmistelussa ei ole huomioitu sitä, että kaupunkien järjestämät elinkeino- ja innovaatiopalvelut ovat alaltaan laajempia ja luonteeltaan erilaisia valtion järjestämiin palveluihin verrattuna.

Pahimmillaan uudistuksessa ollaan tekemässä virheitä, joilla heikennetään dramaattisesti kaupunkiseutujen mahdollisuuksia huolehtia sekä kansallisesta kilpailukyvystä että paikallisesta elinvoimatehtävästä.

Turun kaupunkiseudun kunnat järjestivät poliittisen neuvottelun sote- ja maakuntauudistukseen liittyen Turussa 28.9.2016. Neuvottelussa annettiin toimeksianto valmistella luonnos esitykseksi maakuntauudistuksen yhteydessä tehtäväksi erillisratkaisuksi Turun kaupunkiseudulla. Erillisratkaisussa kiinnitettäisiin erityistä huomiota kuntien edellytyksiin huolehtia tehtävistään elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämiseksi ja vastuutettaisiin työllisyys- ja elinkeinopolitiikan sekä maankäytön tehtävät yksiselitteisesti kaupunkiseudulle.

Kunnanjohtajat ovat valmistelleet liitteenä 1 olevan kannanottoluonnoksen kunnanhallitusten hyväksyttäväksi. Hyväksymisen jälkeen kannanotto toimitetaan ao. ministereiden sekä uudistuksen valmistelijoiden käyttöön.

Lisäksi on käyty keskusteluja kuuden suurimman kaupungin kesken erityisesti elinvoima-asioiden ja kasvupalveluiden merkityksestä ja lainsäädännön sisällöstä. Kokonaisuuksista on tarkoitus muodostaa suurten kaupunkien yhteinen näkemys.

Liite 1Turun kaupunkiseudun kannanotto

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan kannanoton, oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään siihen vähäisiä muutoksia ja edellyttää kannanoton johdosta neuvottelujen käynnistämistä valtion edustajien kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eevan ehdotus asian palauttamisesta raukesi kannatuksen puuttuessa.

Eeva pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti: 

”Lausunto on ristiriidassa vaaditun maakunnan itsehallinnon kanssa. Sen toteuttaminen merkitsee päällekkäisten sopimustasojen luomista tavalla, joka heikentää avoimuutta ja demokratian toimivuutta sekä lisää kustannuksia. Tulevassa maakuntahallinnossa turkulaiset päättäjät tulevat olemaan keskeisessä asemassa ja voivat sitä kautta turvata Turun etuja. Maakuntahallinnon kautta demokratia toteutuu laajemmin ja estää vallan keskittymistä.”

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSauvon kunta


Liitteet:

Kh § 438
Liite 1:Turun kaupunkiseudun kannanotto