Koulutuspaikkatarpeen perustelut

 

1. Kuvaus hakijan oppisopimuskoulutustoiminnasta

 

Turun oppisopimustoimisto toimii Turun sivistystoimialan tulosyksikkönä ammatillisen koulutuksen tulosalueella. Koulutuksen järjestäjänä toimii Turun kaupunki. Asiakkaikseen oppisopimustoimisto on määritellyt alueen työnantajat, yrittäjät ja opiskelijat. Keskeisimpiä sidosryhmiä ovat ammatilliset oppilaitokset, työvoimaviranomaiset sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöt. Maantieteellisenä toimintaympäristönä on Turun työssäkäyntialue.

 

Oppisopimustoimintaa tukee asiakkaista ja sidosryhmistä koottu neuvottelukunta, joka kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Neuvottelukunta toimii vuorovaikutuskanavana asiakkaisiin ja sidosryhmiin päin. Merkittävät oppisopimustoimintaa koskevat asiat käsitellään neuvottelukunnassa ennen niiden vientiä päätettäväksi.

 

Turun oppisopimustoimisto järjestää oppisopimuskoulutusta yhteistyössä Turun ammatti-instituutin, Turun aikuiskoulutuskeskuksen ja Turun kesäyliopiston kanssa. Yhteistyössä on kaksi koulutuksen järjestäjää eli Turun kaupunki ja Turun aikuiskoulutussäätiö. Yhteistyösopimus on luonteeltaan yhteinen tahtotila, mutta viime kädessä päätös sopimuskohtaisen yhteistyöoppilaitoksen valinnasta jää aina asiakkaille.

Yhteistyötä myös muiden koulutuksen tuottajien kanssa on tänä vuonna pyritty kehittämään, hakemalla yhteisiä toimintamalleja oppisopimuskoulutuksen toteutukseen. Tätä yhteistyötä tullaan myös jatkossa syventämään.

 

Yhteistyöllä pyritään turvaamaan laadukas oppisopimuskoulutustarjonta alueellamme. Riittävä opiskelijavolyymi auttaa oppilaitoksia panostamaan koulutusmuotoon ja takaa samalla oppisopimuskoulutuksen pitkäjänteisen kehittämistyön.

 

Kaiken yhteistyön ja kehittämisen tavoite on jatkossakin se, että asiakas saa laadukasta oppisopimuspalvelua yhden luukun periaatteella. Turun oppisopimustoimisto parantaa toimintaansa pitkäjänteisen suunnitelman mukaisesti ja arvioi toimintaansa säännöllisesti EFQM-mallia hyödyntäen.

 

2. Koulutustarpeen erittely ja perustelut

 

Turun oppisopimustoimistossa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan kaikki uuteen työsuhteeseen johtavat oppisopimukset tehdään. Oppisopimus pyritään siis solmimaan aina, mikäli henkilöllä on mahdollisuus työllistyä kouluttavaan yritykseen oppisopimuskoulutuksen jälkeen.

 

Tämä aiheuttaa sen, että olemassa olevan henkilöstön oppisopimuskoulutusta on jouduttu sääntelemään. Jo työssä oleville tehdään oppisopimuksia vain silloin, jos työntekijän työnkuvassa on tapahtunut (tai tapahtumassa) muutoksia, jotka vaativat uuden ammattitaidon kehittämistä. Näin pyritään tukemaan yritysten kilpailukyvyn säilymistä ja henkilöstön monialaisen osaamisen kehittämistä.

 

Turun oppisopimustoimistossa uusia sopimuksia on aina tehty suunnitelmallisesti siten, että sopimuksia voidaan tehdä tasaisesti koko vuoden aikana ja huomioida samalla myös opetushallinnon ja Turun kaupungin painopisteet.

 

Mennyt taantuma rajoitti oppisopimuskoulutusta kahdella eri tavalla. Ensinnäkin yleinen työvoiman kysynnän lasku vaikutti alueellisesti oppisopimuskoulutuksen kysyntään. Lisäksi yleinen talouden tila teki alueen yritykset varovaisiksi hyödyntämään sitovaan määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa oppisopimusta henkilöstön kehittämisen välineenä.

 

Kuluvana vuonna oppisopimuskoulutuksen kysyntä on jälleen vilkastunut ja ensi vuoden osalle lisäkoulutuskiintiötä on sidottu jo 531 kpl. (tilanne 4.10) Turun telakan uusi omistus ja uudet laivatilaukset nähdään alueen yritystoimintaa tervehdyttävänä tekijänä kaikkine kerrannaisvaikutuksineen. Telakkatilaukset eivät ole vielä sanottavammin näkyneet suoraan teknisen alan oppisopimuskoulutuksen kysynnässä. Tämän kysynnän on kuitenkin jo odotettavissa ainakin ensi vuoden osalla kasvavan myös tekniikan aloilla.

 

3. Seurantatiedot

 

2015 lisäkoulutuskiintiön käyttö (ei NAO), tilastointipäivien ka:

 

Humanistinen ja kasvatusala

19

Kulttuuriala

57

Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala

385

Luonnontieteiden ala

1

Tekniikan ja liikenteen ala

202

Luonnonvara- ja ympäristöala

7

Sosiaali-, terveys – ja liikunta-ala

105

Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

132

Muu koulutus

-

 

4.10.2016 mennessä vuodelle 2017 sidotut paikat (mukana ei ole NAO opiskelijat):

 

Ammattitutkinto      231

Erikoisammattitutkinto      295

Muu lisäkoulutus       5

 

 

Pekka Koivisto

Johtava koulutustarkastaja

Turun oppisopimustoimisto