SOPIMUS PAIMIONJOEN HOVIRINNANKOSKEN SÄÄNNÖSTELYPADON PURKAMISESTA, LUONNONMUKAISEN POHJAPADON RAKENTAMISESTA HOVIRINNANKOSKEEN JA PALIKAISIIN, RAUTELANKOSKEN KUNNOSTAMISESTA SEKÄ VEDENJOHTAMISTA PAIMIONJOESTA KOSKEVIEN MÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA

 

1.SOPIMUKSEN OSAPUOLET

Turun kaupunki,

Yliopistonkatu 27 a, PL 355 20101 Turku, Y-tunnus 0204819-8

 

Someron kaupunki,

Joensuuntie 20, PL 41, 31401 Somero, Y-tunnus 0153082-0

 

Turun Seudun Vesi Oy,

Maariankatu 1, 20100 TURKU, 0141915-3

 

Turun Vesiliikelaitos,

Halistentie 4, PL 136, 20101 Turku, Y-tunnus 0204819-8

 

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus / Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue,

PL 523, 20101 Turku, Y-tunnus 2296962-1

 

2.TAUSTA

Paimionjoen vesistön yläosan säännöstelyjen kehittäminen perustuu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vuodesta 2010 lähtien sidosryhmäyhteistyössä tekemiin selvityksiin, tutkimuksiin ja mallinnuksiin, joilla on kartoitettu säännöstelyjen vaikutuksia ja kehittämistarpeita sekä mahdollisuuksia. Turun Seudun Vesi Oy:n vedenhankinta ei ole enää samassa määrin riippuvainen Paimionjoen vedenjohtamisesta Aurajokeen kuin ennen. Nykyisestä säännöstelystä ja säännöstelyrakenteiden hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuu huomattavia kustannuksia. Lisäksi Someron järviketjulla on koettu säännöstelystä aiheutuvan haittaa vesistölle ja sen virkistyskäytölle. Hovirinnankosken säännöstelypato on nykyisellään myös kalojen vaelluseste. Säännöstelyn kehittämisen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa tarpeelliset muutokset Someron järviketjun säännöstelylupaan sekä säännöstelyrakenteisiin, jotta ne vastaavat säännöstelyn nykyisiä alkuperäisestä muuttuneita tavoitteita. Säännöstelyjen kehittämisselvitysten perusteella laadittu säännöstelyjen muutosehdotus sisältää pohjapadon rakentamisen Paimion luusuaan Palikaisiin, Hovirinnankosken säännöstelypadon korvaamisen kiinteällä luonnonmukaisella pohjapadolla sekä Rautelankosken kunnostuksen.

 

3.SOPIMUKSEN TARKOITUS

Tämän sopimuksen tarkoitus on sopia Hovirinnankosken säännöstelypadon purkamisesta ja luonnonmukaisten pohjapatojen rakentamisesta Hovirinnankoskeen ja Palikaisiin sekä Rautelankosken kunnostuksesta liitteenä olevan Paimionjoen säännöstelyn kehittämissuunnitelman ja sen perusteella laadittavan vesilain mukaisen lupahakemussuunnitelman mukaisesti sekä hankkeeseen liittyvistä vastuista ja kustannusjaosta. Lisäksi sovitaan vedenjohtamista Paimionjoesta koskevien määräysten muuttamisesta sekä niitä koskevista vastuista ja kustannusjaosta.

 

4.VESILAIN MUKAISET LUVAT JA VELVOITTEET

4.1 NYKYISET LUVAT JA VELVOITTEET

 

Paimionjoen vesistön yläosan säännöstelyä Karjakosken ja Hovirinnankosken säännöstelypadoilla sekä vedenottamista ja johtamista Paimionjoesta Savijokeen koskee Länsi-Suomen vesioikeuden 26.3.1964 antama päätös (N:o 24/1964). Säännöstelyyn liittyvät myös Vesistötoimikunnan päätös väliaikaisen luvan myöntämisestä Paimionjoen säännöstelyyn 31.1.1958 sekä Länsi-Suomen vesioikeuden päätös 8.6.1973 säännöstelymääräysten muuttamisesta. Säännöstelyluvissa määrätään mm. Hovirinnankosken ja Karjakosken juoksutuksista, vedenkorkeuksista Karjakosken padon yläpuolella, Someronjärvellä ja Painiojärvellä sekä Paimionjoesta otettavaksi sallitusta vesimäärästä (enintään 1 m3/s).

 

Karjakosken säännöstelypato on vuonna 2015 muutettu luonnonmukaiseksi pohjapadoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston 13.1.2012 antaman päätöksen nro 8/2012/2 mukaisesti.

 

4.2 HAETTAVAT LUVAT

 

4.2.1 Uusi lupa pohjapadoille Hovirinnankoskelle ja Palikaisiin sekä Rautelankosken kunnostukseen

 

Paimionjoen yläosan järviketjun vedenkorkeuksien ja virtaamien säätämiseksi haetaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta uusi vesilain mukainen lupa, joka pitää sisällään (tarkemmin liitteenä olevassa Paimionjoen säännöstelyn kehittämissuunnitelmassa):

 

-Hovirinnankosken säännöstelypadon purkamisen ja luonnonmukaista koskea jäljittelevän pohjapadon rakentamisen Hovirinnankoskelle siten, että siinä tulee otetuksi huomioon Turun Seudun Vesi Oy:n vedenhankinnan varajärjestelmän tarpeet,

-luonnonmukaista koskea jäljittelevän pohjapadon Palikaisiin,

-Rautelankosken kunnostuksen.

4.2.2 Muutokset nykyisiin säännöstelymääräyksiin

 

Voimassa oleviin säännöstelymääräyksiin haetaan seuraavat muutokset (tarkemmin liitteenä olevassa Paimionjoen säännöstelyn kehittämissuunnitelmassa):

 

-Karjakosken ja Hovirinnankosken säännöstelyä koskevat määräykset kumotaan.

-Paimionjoesta pumpattava ja Savijokeen johdettava vesimäärä säilyy enintään 1 m3/s:ssa, mutta pumppausta saadaan suorittaa vain poikkeuksellisissa olosuhteissa Turun Seudun Vesi Oy:n käyttäessä Halisten varavesilaitosta ja Aurajoen virtaaman ollessa riittämätön raakavesitarpeen tyydyttämiseksi varavesilaitoksella.

4.3 LUPIEN HAKIJAT JA VELVOITTEET

 

Edellä kohdassa 4.1 mainittujen säännöstelylupien haltija on Turun kaupunki. Säännöstelyä Hovirinnankoskella ja Tarvasjoella sijaitsevaa vedenjohtamiseen käytettävää pumppaamoa käytännössä hoitaa Turun vesiliikelaitos. Hankkeen yhteydessä Turun kaupunki luopuu nykyisten lupien haltijuudesta. Päätöksen luopumisesta tekee Turun kaupunginhallitus.

 

Edellä kohdassa 4.2.1 mainitun uuden vesilain mukaisen luvan hakijana toimii Someron kaupunki. Uudesta luvasta aiheutuvat velvoitteet tulevat Someron kaupungin hoidettaviksi. ELY-keskus, Turun Seudun Vesi Oy ja Turun vesiliikelaitos osallistuvat rakentamiseen ja muihin luvasta välittömästi aiheutuvien velvoitteiden kustannuksiin (ks. luku 5, hankkeen toteutusvaihe).

 

Nykyisiin säännöstelylupiin haettavien kohdassa 4.2.2 mainittujen muutosten hakijana toimii Turun Seudun Vesi Oy. Luvista aiheutuvat velvoitteet tulevat Turun Seudun Vesi Oy:n hoidettaviksi.

 

5.AIKATAULU, KUSTANNUKSET JA RAHOITUS

Hanke on jaettu kahteen vaiheeseen; suunnittelu- ja luvanhakuvaihe sekä toteutusvaihe. Suunnittelu- ja luvanhakuvaiheen arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Mahdolliset valitukset vesilain mukaisista luvista voivat viivästyttää vaiheen valmistumista. Toteutusvaiheen arvioidaan ajoittuvan vuosille 2018 – 2020 riippuen suunnittelu- ja luvanhakuvaiheen valmistumisesta.

 

Hankkeen suunnittelu- ja luvanhakuvaiheen kustannusarvio (ALV 0 %) on:

-yleissuunnitelman laadinta 30 200 euroa (toteutunut),

-lupahakemussuunnitelman laadinta 25 800 euroa (toteutuu vuoden 2016 loppuun mennessä).

 

Hankkeen suunnittelu- ja luvanhakuvaiheen kustannusten osalta on käytetty seuraavaa rahoitussuhdetta:

-Varsinais-Suomen ELY-keskus (valtio) 50 %

-Someron kaupunki 40 %

-Turun Vesiliikelaitos 10 %

 

Hankkeen toteutusvaiheen kustannusarvio (ALV 0 %) on:

-lupamaksut 20 000 euroa,

-rakennussuunnitelmien laatiminen ja rakennuttaminen 30 000 euroa,

-rakentaminen ja muut luvasta välittömästi aiheutuvat velvoitteet

-korvaukset ja kompensaatiot sekä seuranta 50 000 euroa,

-Hovirinnankosken säännöstelypadon purkaminen ja pohjapadon rakentaminen 150 000 euroa,

-Painion pohjapadon rakentaminen 50 000 euroa,

-Rautelankosken kunnostus 60 000 euroa.

 

Hankkeen toteutusvaiheen osalta käytetään seuraavaa rahoitussuhdetta:

-Varsinais-Suomen ELY-keskus (valtio) 50 %

-Someron kaupunki 25 %

-Turun Seudun Vesi Oy 15 %

-Turun vesiliikelaitos (myöhemmin Turun Vesihuolto Oy) 10 %

Varsinais-Suomen ELY-keskus maksaa rahoitusosuutensa Someron kaupungille ja Turun Seudun Vesi Oy:lle avustuksena arvonlisäverottomaan laskutukseen perustuen työn edistymisen mukaan. Someron kaupunki, Turun Seudun Vesi Oy ja Turun vesiliikelaitos perustavat kirjanpitoonsa erillisen kustannuspaikan hankkeen kustannusten seurantaa varten.

 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoitus toteutuu, mikäli ELY-keskukselle osoitetaan varat hankkeen toteutukseen. Someron kaupungin rahoitus toteutuu, mikäli kaupunginvaltuusto myöntävää hankkeelle tarvittavat määrärahat. Turun Seudun Vesi Oy:n rahoitus toteutuu, mikäli yhtiön hallitus hyväksyy määrärahat yhtiön budjettiin. Turun vesiliikelaitoksen rahoitus toteutuu, mikäli Vesiliikelaitoksen johtokunta myöntää hankkeelle tarvittavat määrärahat. Mikäli osapuolet järjestävät hankkeelle ulkopuolista rahoitusta, vähentää tämä vastaavasti heidän kustannusosuuttaan.

 

6.HANKKEEN LOPPUSELVITYS

Hankkeen tultua kokonaisuudessaan toteutetuksi laaditaan koko hanketta koskeva loppuselvitys, jossa selvitetään toteutuneet työt ja aiheutuneet kustannukset sekä niiden jakautuminen osapuolten kesken.

 

7.YHTEYSHENKILÖT

Turun kaupungin yhteyshenkilönä toimii apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, puh. 02 2627222 jarkko.virtanen@turku.fi

 

Someron kaupungin yhteyshenkilönä toimii ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä, puh. 044 7791284, timo.klemela@somero.fi

 

Turun Seudun Vesi Oy:n yhteyshenkilönä toimii toimitusjohtaja Aki Artimo, puh. 040 5632141,

aki.artimo@turunseudunvesi.fi

 

Turun Vesiliikelaitoksen yhteyshenkilönä toimii Irina Nordman, puh. 050 5610793,

irina.nordman@turku.fi

 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteyshenkilönä toimii johtava vesitalousasiantuntija Olli-Matti Verta, puh. 0400 523915, olli-matti.verta@ely-keskus.fi

 

8.ELY-KESKUKSEN, SOMERON KAUPUNGIN JA VESILIIKELAITOKSEN VÄLISEN SOPIMUKSEN PURKAMINEN

Tällä sopimuksella puretaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Someron kaupungin ja Turun vesiliikelaitoksen välinen liitteenä oleva sopimus ”Paimionjoen vesistön yläosan säännöstelyn kehittämistä koskeva puitesopimus”.

 

9.ERIMIELISYYDET

Tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli sopimusosapuolia tyydyttävään sovintoon ei päästä, on osapuolilla oikeus saattaa asia Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.


10.SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

Tämä sopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun sopimusosapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Sopimuksen voimassaolo päättyy, kun edellä kohdassa 6 mainittu loppuselvitys on tehty ja sopimusosapuolet ovat sen hyväksyneet. Tätä sopimusta on tehty viisi samasanaista kappaletta, yksi kullekin sopimusosapuolelle.

 

Turussa __________

Turun kaupunki

 

Aleksi Randell

Kaupunginjohtaja

 

Somerolla __________

Someron kaupunki

 

Sami Suikkanen

Kaupunginjohtaja

 

Turussa __________

Turun Seudun Vesi Oy

 

Aki Artimo

Toimitusjohtaja

 

Turussa __________

Turun Vesiliikelaitos

 

Irina Nordman

Liikelaitosjohtaja

 

Turussa __________

Varsinais-Suomen ELY-keskus

 

Risto Timonen      Olli-Matti Verta

Johtaja         Johtava vesitalousasiantuntija