Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38303.10.20166

4421-2016 (061, 021)

Kodinkoneet toinen oikaisuesitys päätöksestä 8.8.2016 § 10

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hylkää hankintaoikaisuvaatimuksen hankinta- ja logistiikkajohtajan hankintaoikaisupäätöksestä 8.8.2016 § 10

Kh § 383

Lakimies Päivi Kynkäänniemi, hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen sekä palvelupäällikkö Päivi Seppä 29.9.2016:

Toimivalta

Hallintosäännön (KV15.12.2014 § 193) 37 §:n mukaisesti julkisista hankinnoista annetun lain ja ns. erityisalojen hankintalain tarkoittamasta hankintaoikaisusta päättää kaupunginhallitus, lautakunta, johtokunta ja viranhaltija tekemänsä hankintapäätöksen osalta, mikäli hankintaoikaisu tehdään hankintayksikön aloitteesta. Mikäli hankintaoikaisu tehdään asianosaisen vaatimuksesta, päätöksen tekee kaupunginhallitus sekä lautakunta tai johtokunta omasta ja alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä tehdyn hankintaoikaisun johdosta.

Tapauksessa hankintaoikaisupäätöksen 8.8.2016 § 36 on tehnyt hankinta- ja logistiikkajohtaja hankintayksikön omasta aloitteesta. Hankinta- ja logistiikkajohtaja on kaupunginhallituksen alainen viranhaltija. Huolto Vuorio Oy on tehnyt hankintaoikaisupäätöksestä hankintaoikaisuvaatimuksen, joten toimivalta asian käsittelyyn on hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallituksella.

Asian tausta

Asia koskee EU-kynnysarvon alittavaa avoimella menettelyllä toteutettua kodinkoneiden hankintaa, josta hankinta- ja logistiikkajohtaja on tähän mennessä tehnyt hankintapäätöksen 20.6.2016 § 33 sekä itseoikaisupäätöksen 8.8.2016 § 36.

Alkuperäisen hankintapäätöksen mukaan tarjouskilpailun voitti Huolto Vuorio Oy. Hankintapäätöksen tehtyään hankintayksikkö havaitsi voittaneen tarjouksen olleen tarjouspyynnön vastainen ja oikaisi hankintapäätöksen 8.8.2016 itseoikaisuna siten, että se kumosi alkuperäisen hankintapäätöksen, hylkäsi Huolto Vuorio Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena sekä valitsi kodinkoneiden toimittajaksi tarjouskilpailun voittaneen Gigantti Oy:n.

Huolto Vuorio Oy hylättiin itseoikaisulla sen vuoksi, että sen tarjoama keraaminen 600 mm liesi Zanussi ZCV65011WA oli tarjouspyynnön vastainen. Tarjouspyynnössä vaadittiin kohdassa 5 (Hankinnan kohteen kriteerit) keraamisen lieden (600 mm) kohdalla, että uunissa tulee olla valittavissa erikseen ylä- ja alalämpö. Kiertoilmaominaisuutta ei ollut vaadittu lainkaan. Huolto Vuorio Oy:n tarjoamassa liedessä ei ollut erikseen valittavissa ylälämpöä. Vaikka liedessä oli grillivastus uunin yläosassa, se ei vastannut vaatimusta, koska kyseessä on eri ominaisuus ja sitä käytetään ruoan laitossa eri tarkoitukseen, kuin ylälämpöä.

Hankintaoikaisuvaatimus

Huolto Vuorio Oy vaati 10.8.2016 oikaisua hankintaoikaisupäätökseen. Perusteluna Huolto Vuorio Oy esitti, että liedessä on erikseen valittavissa ylävastus ylälämpö eikä lämpöä tuoteta tässä toiminnossa grillivastuksella. Uunin toiminnot ovat valittavissa erikseen. Huolto Vuorio Oy:n tarjoama liesi täyttää kaikki tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset.

Asian käsittely

Hankintayksikkö viittaa itseoikaisupäätöksen 8.8.2016 § 36 perusteluihin mm. asian juridisen arvioinnin, keraamisen lieden ylälämmön käyttötarkoituksen sekä grillivastuksen käyttötarkoituksen osalta ja esittää lisäksi seuraavat perustelut:

Tarjouspyynnön kohdassa 4 (Hankintalaji ja –menettely) on ilmoitettu, että vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Huolto Vuorio Oy:n oikaisuvaatimuksen liitteenä olevassa mainoksessa on käyty läpi lieden ominaisuudet, jossa on myös lista toiminnoista. Toimintojen listalla ei ole mainittu erillistä ylälämpöä. Ylälämpö löytyy seuraavista yhdistetyistä ominaisuuksista:

- ylä + alalämpö

- ylälämpö + puhallin (kevyt kypsennys)

Huolto Vuorio Oy:n oikaisuvaatimuksessaan mainitsema ylälämpö on todellisuudessa kiertoilmaominaisuus ylälämmöllä, jota kutsutaan tarjouksen liitteenä olevassa käyttöohjeessa kevytkypsennykseksi. Kiertoilmaominaisuus ylälämmöllä on eri asia kuin ylälämpö. Kiertoilmatoiminnon ollessa käytössä uunin tuuletin kierrättää lämmintä ilmaa. Käyttöohjeen mukaan kevytkypsennyksellä voidaan kypsentää mm. kokonainen kana, mitä ei pelkällä ylälämmöllä voitaisi suositella tehtäväksi, koska kana ei kypsyisi tasaisesti.

Hankintayksikkö ei ole tarjouspyynnössään pyytänyt lainkaan kiertoilmatoimintoa.

Uunin toiminnon käyttöohjeessa kevyt kypsennyksestä käytetään symbolia, jossa on kuvat ylälämpötoiminnasta (viiva yläosassa) ja kiertoilmatoiminnosta (propelli keskellä). Jos kyseessä olisi vaadittu ylälämpötoiminta, symbolissa olisi ainoastaan viiva yläosassa kuvaamassa ylälämpöä.

Edellä olevan selvityksen perusteella kyseisessä uunissa ei ole erikseen valittavissa olevaa ylälämpöominaisuutta. Tarjottu tuote ei siten ole vastannut tarjouspyynnön vaatimuksia. Hankintayksikkö on toiminut hankintalain mukaisesti hylätessään tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Johtopäätökset

Edellä olevan perusteella hankintayksikkö on toiminut hankintamenettelyssä sekä hankintaoikaisupäätöstä tehdessään julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden mukaisesti. Hankintaoikaisupäätös tai sitä edeltävä hankintamenettely eivät ole vaarantaneet tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankintaoikaisuvaatimus tulee näin ollen hylätä.

Lisätiedot: Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, puh. 044 907 5894

Liite 1Huolto Vuorio Oy:n hankintaoikaisuvaatimus

Oheismateriaali 1Hankintaoikaisupäätös 8.8.2016 § 36

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Huolto Vuorio Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHuolto Vuorio Oy
tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 383
Liite 1:Huolto Vuorio Oy:n hankintaoikaisuvaatimus