Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38203.10.20165

5828-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Brahe-centerin asemakaavavalituksista

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt kolme valtuuston päätöksestä tehtyä valitusta ja jättänyt kaksi valitusta tutkimatta valitusoikeuden puuttumisen vuoksi.

Kh § 382

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 28.9.2016:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 25.1.2016 § 12 Brahe-centerin asemakaavan Brahenkadun ja Maariankadun kulmaan. Kaavamuutos on tullut vireille tontin 11 omistajan hakemuksesta ja suunnittelualuetta on laajennettu kaavan valmistelun aikana siten, että se käsittää myös viereiset tontit 6 ja 8.

Kolme asunto-osakeyhtiötä, joista yksi on tontin 8 omistaja, sekä kaksi yksityishenkilöä ovat valittaneet valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus on hylännyt asunto-osakeyhtiöiden valitukset ja jättänyt yksityishenkilöiden valitukset tutkimatta.

Perusteluinaan hallinto-oikeus on todennut mm. seuraavaa:

Vuorovaikutuksen ja kaavamuutoksen laillisuuden edellytyksenä ei ole se, että kaikkien osallisten näkemykset olisi ollut otettava huomioon. Kaavamuutoksen vaikutuksia on ollut mahdollista arvioida alueen suppea-alaisuudesta huolimatta, joten kaupunki on harkintansa mukaan voinut rajata kaavamuutosalueen valitulla tavalla.

Kaavamuutoksen mukainen rakentamistehokkuus ei ole Turun keskusta-alueen oloissa poikkeuksellisen korkea. Tontin 11 sisäpihalle osoitettu IX-kerroksisen rakennuksen rakennusala on sijoitettu sellaiselle etäisyydelle tontin rajoista, ettei sen rakentaminen ole esteenä korttelin muiden tonttien lisärakentamiselle. Kaavamääräyksillä on ohjattu korttelinosan uudisrakentamista siten, ettei korttelin muiden tonttien mahdollinen täydennysrakentaminen vaikeudu eikä korttelin maanomistajien yhdenvertainen kohtelu vaarannu.

Asemakaavan muutoksella ei aiheuteta kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen. Asemakaavan toteuttamiseen mahdollisesti liittyvät rasitteet ja kiinteistöjen väliset yhteisjärjestelyt perustetaan erikseen maankäyttö-ja rakennuslain sekä muun lainsäädännön mukaisessa järjestyksessä.

Yksityishenkilöt eivät ole kuntalaissa tarkoitettuja kunnan jäseniä tai asianosaisia eikä heillä näin ollen ole valitusoikeutta kaava-asiassa.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), mikäli KHO myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 22.9.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistötoimiala
tiedYmpäristötoimiala