Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37819.09.2016

9869-2016 (410)

Kaupunginhallituksen jäsen Raija Eevan kirjallinen selvityspyyntö toimeentulotukinormin vastaavuudesta todellisiin asumiskustannuksiin ja asumismahdollisuuksiin

Tiivistelmä: -

Kh § 378

Kaupunginhallituksen jäsen Raija Eeva 19.9.2016:

Kaupunginhallitus

Selvityspyyntö

 

15.12.2015 sosiaali- ja terveyslautakunnassa oli käsittelyssä Leo Haltsosen kysymys Turun toimeentulotuessa hyväksytyistä asumiskustannusten perusteista. Vastaustekstissä viitattiin TVT asunnoista kesäkuussa saatuun tietoon.

 

"Hyväksytyillä vuokrilla on tällä hetkellä mahdollista saada sekä TVT asunnoista että vapailta vuokra-asuntomarkkinoilta asuntoja. Turun vuokra-asuntotilanne on jo vuosia ollut muista suurista kaupungeista poiketen erittäin hyvä.

 

Vertailu muitten kaupunkien tilanteeseen ei koeta tarkoituksen mukaiseksi."

 

Vastauksen liitteenä ei ollut kyseistä TVT:n tiedotetta. Pyysin kaupungin hallituksen kokouksessa saada nähdä kyseisen tiedotteen kaupungin hallituksen käsitellessään lautakuntien pöytäkirjoja.

 

Kaupungin hallituksen jäsenet saivat tiedokseen TVT tiedotteen, johon vastauksessa pohjataan. TVT:n tiedote oli sähköpostivastaus sähköpostilla esitettyyn kysymykseen: "ohessa meillä ttt:ssä hyväksytyt vuokrat, miten teidän vuokriin suhteutuu?"

 

Vastaus pohjasi yksittäisen TVT:n työntekijän mielipiteeseen ja www.oikotie.fi juuri sinä päivänä vapaina oleviin asuntoihin. TVT:n työntekijä oli tehnyt Oikotie haun kesäkuussa, jolloin Turussa vapautuu suuri määrä opiskelijoiden käytössä olleita asuntoja. Tiedotteessa ei ole seurattu vapaina olevien asuntojen lukumääriä muina ajankohtina.

 

TVT ilmoittaa tiedotteessa, ettei heillä itsellään ole vapaana kyseisenä ajankohtana yhtään kyseisen hintaluokan yksiötä ja kaksioitakin vain muutamia. Tiedotteessa ei selviä onko muilla vuokra­ asuntoyhtiöillä kuten VVO:lla tai Satolla kyseisen hintatason asuntoja vai ovatko asunnot pääasiassa yksityisillä markkinoilla.

 

TVT:n tiedotteessa ei ole myöskään selvitetty minkä kokoisen asunnon kyseisillä toimeentulotuen vuokranormirajoilla yksin asuva toimeentulotuen asiakas voi saada.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta yhtyy siis tulkintaan, ettei asunnon koolla ei ole merkitystä toimeentulotuen asiakkaalle. Keski-ikäisen yksin asuvan toimeentulotuen asiakkaan katsotaan voivan asua inhimillisesti esimerkiksi alle 20 m2 asunnossa. Käyttäessäni itse oikotien asiantuntijuutta, vapaana olevat asunnot osoittautuivat pääasiassa noin 25 m2 tai alle. Epäilen kyseisen neliömäärän kohtuullisuutta inhimilliselle asumiselle ja turkulaisten hyvinvoinnille esim. keski-ikäiselle turkulaiselle tai etäisälle tai -äidille, joka pitää alaikäistä lastaan säännöllisesti luonaan.

 

Turun strategian pääpaino on tiedolla johtaminen. Kyseisen vastauksen ja asumiskustannusten selvittämisen kohdalla on vaikea nähdä tiedolla johtamista.

 

Tiedotteen tieto pohjasi www.oikotien.fi tietoihin. Tein syksyn 2015 aikana kuukausittain oikotie haun ja sain tiedot yhden hengen asuntokunnan rajoihin sopivista asuntojen määristä. Saadut tiedot poikkesivat huomattavasti TVT:n antamasta tiedotteesta.

 

Vastauksessa viitattiin myös vuosittain tehtävään vuokratarkasteluun, kyseinen tarkastelu ei myöskään ollut vastauksen yhteydessä liitteenä, jotta päättäjä olisi voinut itse tehdä havaintojaan vuokratasosta.

 

Toimeentulotuen maksatus on siirtymässä Kelalle. Kelalta saadun tiedon mukaan toimeentulotuen kohtuullisten asumiskustannusten määrittelyssä tulee edelleen vaikuttamaan Turun kaupungin sosiaalitoimen nykyinen normi. Turun asumiskustannusten normi on selvästi naapurikuntia ja esim. Tamperetta alhaisempi. Näin ollen Kelan maksamat kotitalouskohtaiset toimeentulotuen asumiskustannukset tulevat heikentämään turkulaisten asukkaiden asemaa suhteessa naapurikuntiin ja muualla Suomessa asuviin.

 

Alustavien tietojen mukaan toimeentulotuki tulee siirtymään Soten mukana maakuntien vastuulle. Rahoitus tulee siirtymään todennäköisesti myös maakunnille.

 

Koska asumiseen liittyvää selvitystä ei ole tehty, tulisi tässä merkittävässä muutosvaiheessa Turun kaupungin hallituksen huolehtia Turun toimeentulotuen asiakkaiden eduista ja tehdä selvitys todellista asumiskustannuksista ja asumismahdollisuuksista Turussa sekä huolehtia normin vastaavuudesta asumiskustannuksiin. Koska valtaosa toimeentulotuen kotitalouksista (yli 70 %) on yksin asuvien kotitalouksia, tulisi selvityksessä keskittyä erityisesti yksin asuvien asumisen ja nykyisen normin vastaavuuteen. Selvityksessä tulee ilmetä asuntojen määrän lisäksi, minkä kokoisen asunnon kyseisellä 480 euron normilla keskimääräisesti Turusta saa, miten paljon kyseisen hintaisia vuokra-asuntoja on tarjolla vuoden ympäri, miten paljon TVT:llä on vapaana kyseiseen normiin sopivia asuntoja kuukausittain ja miten tällä hetkellä toimeentulotuen yksin asuvien kotitalouksien nykyiset asumiskustannukset vastaavat käytössä olevaan normia.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

valpHyvinvointitoimiala