Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37219.09.20163

9732-2016 (015)

Turun keskustan kehittämisen kärkihankkeen visiotyöryhmän asettaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 2.5.2016 § 177 kaupunginvaltuuston aiemmin päättämän keskustan kehittämisen kärkihankkeen toimeenpanosta. Työhön päätettiin sisällyttää toteuttamiskelpoisen vision laatiminen, joka käsittää ohjelmoinnin konkreettisiksi toimenpiteiksi. Nyt nimetään visiota laativalle työryhmälle puheenjohtaja ja muu kokoonpano sekä määritellään työskentelylle tavoiteaikataulu.

Kh § 372

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 15.9.2016: 

Visiotyöryhmän toimeksiannon keskeinen sisältö ja työn tavoitteet

Visiotyön keskeinen sisältö ja tavoitteet määriteltiin kaupunginhallituksen päätöksessä 2.5.2016 § 177.

Laadittavan vision pohjana tulee olla kaupunkistrategiaan ja strategisiin ohjelmiin kirjatut keskustan kehittämistä koskevat painopisteet. Erityisesti tulee lisäksi pohtia keskustan elämyksellisyyden vahvistamista ja mahdollisuuksia toimia innovaatioalustana digitalisoituville ja muilla tavoin uudistuville palveluille.

Työryhmän tulee määrittää keskeisimmät tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset vision toteuttamiseksi sekä mahdollisia innovatiivisia kokeiluja myönteisen kehityksen saavuttamiseksi. Tämän lisäksi työryhmän on esitettävä kuvaus keskustan kehittämisen pysyväksi toimintamalliksi.

Työryhmän työskentelyn lähtökohtina ovat olemassa olevat keskustaa koskevat linjaukset, päätökset ja kehittämissuunnitelmat sekä aiempi Visio 2031, joista työryhmän tulee esittää oma arvionsa.

Ensisijaisena näkökulmana keskustan kehittämisessä tulee pitää monipuolinen toiminnallisuuden edistäminen. Toisena painopisteenä visioidaan fyysisen ympäristön ja liikkumisen olosuhteiden kehittämistä. Jo esillä olleiden avausten lisäksi tulee pohtia mitä Turun keskusta vielä kaipaa. Mitä keskustaan pitää saada ja miten edistetään sen ympärivuotista elinvoimaa. Ympärivuotisuuden ja toiminnallisuuden edistämisessä on tärkeää miten erillisinä etenevät kortteli- tai tonttikohtaiset hankkeet saadaan kytkettyä toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi yhdessä olemassa olevan toiminnallisen ja fyysisen ympäristön kanssa.

Työryhmän kokoonpano

Työryhmään esitetään nimettäväksi monipuolisesti asiantuntijoita keskustan elinvoiman kehittämisen kannalta keskeisiltä toimialoilta kaupasta kulttuuriin ja tutkimuksesta rakentamiseen.

Ryhmän puheenjohtajaksi kutsutaan huomattavien suomalaisten ja kansainvälisisten kehityshankkeiden vetäjänä meritoitunut Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori Markku Wilenius.

Työryhmän muiksi jäseniksi nimetään Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve, Turun Stockmannin tavaratalonjohtaja Mari Hantula, Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, Turun Yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Riina Lumme, Turun Ydinkeskusta ry:n puheenjohtaja, Turun Osuuskaupan ketjujohtaja Janne Reunanen, Stiftelsen för Åbo Akademin toimitusjohtaja Lasse Svens, Virtanen-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Juuso Virtanen ja Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama sekä kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen, kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen ja kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi.

Työn eteneminen

Visiotyön toimenpide-ehdotuksineen on valmistuttava maaliskuun 2017 loppuun mennessä. Työstä käydään lähetekeskustelut avoimilla foorumeille, kaupunginvaltuustossa ja –hallituksessa, kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa, kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa sekä valmistelutyössä tunnistettujen tarpeiden perusteella tarvittaessa muissakin lautakunnissa. Em. lähetekeskustelut huomioiden työryhmä saattaa työnsä valmiiksi ja valmistumisen jälkeen asia tuodaan päätöksentekoon normaalissa järjestyksessä.

Työn etenemistä tulee raportoida kaupunginhallitukselle.

Koska kaikkia osaamisen näkökulmia ei ole mahdollista työryhmään sisällyttää, järjestetään työskentelyn aikana vuorovaikutteisia foorumeita eri teemoista kuten asumisesta, kaupan ja työnteon tulevaisuudesta, liikkumisesta sekä matkailusta ja kulttuurista. Keskeistä on työskentelyn avoimuus mahdollisuus osallistua työskentelyyn.

Työryhmän työtä tukemaan osoitetaan kaupungin organisaatiosta riittävä valmistelu- ja asiantuntijatuki. Em. tavalla virkamiesvalmistelu kytketään tukemaan visiotyöryhmän työtä.

Ryhmällä on myös erikseen sovittavalla tavalla mahdollisuus käyttää kaupunkiorganisaation ulkopuolista asiantuntemusta liittyen esimerkiksi konseptointiin, viestintään, tutkimustiedon hyödyntämiseen, foorumeiden fasilitointiin ja visioehdotusten visualisointiin. Foorumien fasilitointiin kytketään myös Turun Ydinkeskustayhdistys r.y.

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa työryhmän laatimaan toteuttamiskelpoista ja konkretiaan tähtäävää visiota Turun keskustan kehittämiseksi ja elinvoiman vahvistamiseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää,

että työryhmän puheenjohtajaksi kutsutaan professori Markku Wilenius.

että työryhmän muiksi jäseniksi nimetään toimitusjohtaja Minna Arve, tavaratalonjohtaja Mari Hantula, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, puheenjohtaja Riina Lumme, Turun Ydinkeskusta ry:n puheenjohtaja, ketjujohtaja Janne Reunanen, toimitusjohtaja Lasse Svens, toimitusjohtaja Juuso Virtanen ja toimitusjohtaja Arto Valkama sekä kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen, kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen ja kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi.

että työryhmän työskentelyn lähtökohtina ovat kaupunkistrategia sekä kaupunginhallituksen kärkihankkeen toimeenpanopäätöksessä 2.5.2016 § 177 kirjatut tavoitteet ja

että visiotyön toimenpide-ehdotuksineen tulee valmistua maaliskuun 2017 loppuun mennessä ja työn etenemistä raportoidaan kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aotyöryhmän jäsenet