Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35819.09.201612

9700-2016 (001)

Turun kaupungin kannanotto koskien Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vuoden 2017 talousarvion valmistelun muuttamista

Tiivistelmä: -

Kh § 358

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.9.2016:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä on 7.9.2016 päivätyllä kirjeellä pyytänyt kuntien kannanottoja taloussuunnitelman muuttamista koskevaan valmisteluun viimeistään 13.9.2016. Sairaanhoitopiirin hallitus on käsitellyt taloussuunnitelman muuttamista kuitenkin jo kokouksessaan 13.9.2016, joten käytännössä kuntien lausuntoja asiasta ei ole voitu huomioida.

Lakiluonnoksessa laiksi maakuntalain ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaanpanosta § 27 sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tulisi kattaa alijäämänsä ennen kuntayhtymän siirtämistä maakuntaan. Valmisteluaikataulussa tämä tarkoittaisi alijäämän kattamissuunnitelman muuttamista siten, että alijäämät tulisivat katetuiksi viimeistään tilikaudella 2018. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti, että talousarvion 2017 valmistelua muutetaan siten, että tilikauden tulostavoitteeksi asetetaan 5,6 M€:n ylijäämä ja että jäsenkuntien maksurasituksen enimmäismuutos talousarviosta 2016 on 0,9 %. Kuluvana vuonna sairaanhoitopiiri tavoittelee 3,2 miljoonan euron ylijäämäistä tulosta, jolloin piirin alijäämät tulisivat katetuksi tilikauden 2017 päätteeksi.

Sairaanhoitopiirin talousarviovalmistelun muutos on maksurasituksen taittumisen osalta oikean suuntainen. Turun kaupunki tavoittelee mm. hyvinvointipalveluiden osalta hyvin maltillista kasvua ja mahdollisten menonlisäysten kattamista rationalisointitoimenpiteillä tai tulojen kasvattamisella. Ostopalveluiden hinnankorotuksia ei ole hyväksytty vv. 2015 – 2016. Sairaanhoitopiirin esityksessä on aiempaa paremmin otettu huomioon jäsenkuntien kantokyky. Turun kaupunki on aikaisemmissa lausunnoissaan Turun maksuosuudesta esittänyt, että sairaanhoitopiirin maksuosuus ei voi kasvaa eri tahtiin kuntatalouden muiden menojen kanssa. Maksuosuuden 0,9 %:n kasvu vuodelle 2017 lähestyy kuntatalouden kantokykyä. Kuntien vaikea taloustilanne, käytännössä olematon inflaatio ja sopeuttamistoimenpiteet huomioiden Turun kaupunki katsoo, että vuodelle 2017 tulisi tavoitella 0-kasvua. Jäsenkuntien maksuosuuden kasvun kohtuullistaminen pitäisi heijastaa myös sairaanhoitopiirin talouden tervehdyttämisohjelman onnistumista eikä ainoastaan kiky-sopimuksen ennakoituja vaikutuksia.

Turun kaupunki katsoo, että taseen noin 8M€:n alijäämä on pieni sairaanhoitopiirin tai kuntien kantokykyyn nähden eikä ole perusteita kattaa alijäämää vahvistetusta suunnitelmasta poiketen. Talousarvion valmistelun pohjana tulee olla nolla-tuloksen budjetointi vuosille 2017 – 2018. Talouden tasapainottamiseksi sairaanhoitopiirin tulee arvioida potentiaalisten omaisuusjärjestelyjen tuottoa ja valtioneuvoston 2015 tehdyn päätöksen mukaisten asiakasmaksujen enimmäismäärien käyttöönottoa tulojen lisäämiseksi. Näiden toimenpiteiden jälkeen kunnat voivat varautua alijäämän kattamiseen kertaluontoisella pääomasijoituksella tai muun tyyppisellä kertaerällä vuoden 2018 tilinpäätöksessä.

Vuoden 2016 talousarvion tasapainottamiseksi on jo tehty merkittäviä toimenpiteitä ja kehitetty yhteistyötä sairaanhoitopiirin ja kaupungin välillä (mm. Arkean toteuttama ruokahuolto, hankinta- ja logistiikkatoimintojen yhdistäminen, hoitotarvikkeiden asiakasjakelu jne.) ja lisäksi suunnitellaan kokonaishyötyä tavoitellen mm. psykiatrisen erikoissairaanhoidon, apuvälinelainaamon, pienten poliklinikoiden yms. tiiviimpää yhteistyötä tai siirtämistä sairaanhoitopiirille. Sairaanhoitopiirin saama noin 3,5M€:n korkohyvitys ja toteutuneiden rationalisointitoimenpiteiden hyödyt tulee siirtää täysimääräisesti kuluvan vuoden palvelumaksujen alentamiseen.

Sairaanhoitopiiri on 9.9.2016 päivätyllä kirjeellä perunut syksyn kuntaneuvottelut. Turun kaupunki edellyttää, että kuntaneuvottelut järjestetään suunnitellusti koska asioiden läpikäymiselle on erityinen tarve ja menossa on paljon muutoksia ja investointeja, joista Turun kaupungin kanssa ei ole neuvoteltu.

Turun kaupunki edellyttää, että edellä olevat näkökulmat huomioidaan taloussuunnittelussa kuluvan vuoden osalta sekä taloussuunnitelmakaudella.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen päätös 13.9.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus lähettää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille edellä olevan kannanoton sairaanhoitopiirin vuoden 2017 talousarvion valmistelun muuttamista ja edellyttää, että kuntaneuvottelut järjestetään suunnitellusti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedLoimaan kaupunki
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedSalon kaupunki
tiedUudenkaupungin kaupunki
kanoVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri