Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35519.09.20169

9690-2016 (001)

Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 355

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja energiavalvoja Kalervo Tuomi:

Kauppa- ja teollisuusministeriö ja Turun kaupunki allekirjoittivat vuonna 1997 viisivuotisen energiansäästösopimuksen, jonka voimassaoloa jatkettiin kahdesti siten, että sopimuksen voimassaoloaika päättyi vuoden 2007 lopussa. Tämän jälkeen valmisteltiin kauppa- ja teollisuusministeriön johdolla energiatehokkuussopimus vuosille 2008 - 2016. Sopimus oli jatkoa vuoden 2007 lopussa päättyneelle energiansäästösopimukselle. Kunta-alan energiatehokkuussopimusten ja energiaohjelman piirissä oli vuoden 2012 lopussa 135 kuntaa ja kuntayhtymää.

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2013 § 416 hyväksyä energiatehokkuusaiesopimuksen, jolla kaupunki sitoutui neuvottelemaan uudesta 1.1.2017 käynnistyvästä vapaaehtoisesta sopimusjärjestelmästä sekä sitoutui tavoittelemaan vuosina 2014-2020 toteutuneilla energiatehokkuustoimilla kumulatiivista energiansäästöä 88 GWhkum. Työ- ja elinkeinoministeriö, Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku, Oulu ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä allekirjoittivat aiesopimuksen 5.12.2013.

Aiesopimuksen allekirjoittamisen jälkeen on osapuolten kesken valmisteltu kunta-alan energiatehokkuussopimus sopimuskaudelle 2017-2025.

Energiatehokkuussopimustoiminnalla toteutetaan maan hallituksen energiapolitiikkaa, jossa energiansäästöllä ja energiatehokkuuden parantamisella on keskeinen sija. Energiatehokkuussopimustoiminta on keskeisessä asemassa energiatehokkuusdirektiivin (2012/27/EU) 7 artiklan sitovan kansallisen energiatehokkuustavoitteen saavuttamisessa. Sillä on myös tärkeä rooli energiatehokkuusdirektiivin 3 artiklan ohjeellisen kansallisen energiatehokkuustavoitteen saavuttamisessa. Kunta-alan energiatehokkuussopimustoiminta tukee myös useiden muiden energiatehokkuusdirektiivissä asetettujen velvoitteiden toimeenpanoa (esim. rakennusten energiatehokkuus, julkisten hankintojen energiatehokkuus). Sopimuksella pyritään ensisijaisesti energiatehokkuuden parantamiseen, mutta sopimukseen sisältyy myös uudistuvan energian edistämiseen liittyviä toimenpiteitä.

Sopimuksella kaupunki (sopimuksessa ”Liittyjä”) sitoutuu energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen sekä sopimuksessa yksilöityihin muihin toimenpiteisiin, kun se on teknisesti sekä terveys-, turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen taloudellista ja mahdollista.

Liite 1Kunta-alan energiatehokkuussopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva kunta-alan energiatehokkuussopimus hyväksytään ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 355
Liite 1:Kunta-alan energiatehokkuussopimus