Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36419.09.20161

1415-2016 (011, 744, 034)

Turun Seudun Vesi Oy:n lainatakaus - Saramäki-Parolanpuisto -putkilinja (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 364

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja johtaja Jukka Laiho 14.9.2016:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 29.8.2016 Turun Seudun Vesi Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen esitystä Saramäki-Parolanpuisto – putkilinjan toteuttamisesta sekä rahoittamisesta ja päätti ilmoittaa yhtiökokousedustajalle, että Turun Seudun Vesi Oy voi hyväksyä Saramäki-Parolanpuisto – putkilinjan investoinnin siten, että hankkeen kustannukset jaetaan osakassopimuksen mukaisesti, mutta hankkeen takausvastuut jakautuvat yhtiön kolmelle suurimmalle osakkeenomistajalle suhteessa Turku 76,14 %, Raisio 13,73 % ja Naantali 10,13 %. Investointipäätös on ehdollinen sille, että Turun, Raision ja Naantalin kaupunginvaltuustot hyväksyvät takausvastuun jakautumisen yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti.

Turun Seudun Vesi Oy on pitänyt ylimääräinen yhtiökokouksen 6.9.2016 ja se on lähettänyt alla olevan toimenpidepyynnön Turun, Naantalin ja Raision kaupungeille:

”Oheisena lähetämme teille tiedoksenne Turun Seudun Vesi Oy:n ylimääräi-sen yhtiökokouksen pöytäkirjan. Oheinen yhtiökokouksen päätös edellyttää välittömiin toimenpiteisiin ryhtymistä Turun kaupungin, Naantalin kaupungin ja Raision kaupungin osalta, jotta hanke saadaan käynnistettyä halutussa aika-taulussa.

Turun Seudun Vesi Oy:n yhtiökokous esittää, että Turun, Raision ja Naantalin kaupungit myöntävät edellä mainitun yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti Turun Seudun Vesi Oy:n myöhemmin tarjouskilpailun perusteella valitun luotonantajan hyväksi omavelkaisen takauksen yhtiön enintään 10.000.000 euron määräiselle lainalle nk. Saparo-linjan toteuttamiseksi seuraavin ehdoin:

Hankkeen taustaa ja perustelut 

1.  Yleistä

Saramäestä Parolanpuistoon johtavan putkilinjan tarpeellisuus on todettu jo 2000-luvun alussa laaditussa seudullisessa verkostomallissa. Saramäestä Parolanpuistoon johtavan putkilinjan toteuttaminen lisää merkittävästi talousveden toimitusvarmuutta TSV:n toiminta-alueen läntisiin ja pohjoisiin osiin. Putkilinjan toteutus parantaa lisäksi TSV:n toimittaman veden jakelumahdollisuuksia Maskun ja Nousiaisten suuntaan (lisäksi muut mahdolliset liittyjät). Veden viipymät pienenevät läntisen ja pohjoisen toiminta-alueen osalta (Turun pohjoinen painepiiri, Raisio ja Naantali).

Tällä hetkellä merkittävin riski kuluttajien vedenjakelun keskeytymisestä liittyy Saramäestä Halisiin johtavan putkilinjan rikkoutumiseen. Mainittu häiriötilanne saattaa pahimmillaan koskea kaikkia yhtiön osakaskuntia. Uuden Saramäestä Parolanpuistoon johtavan putkilinjan avulla riskiä voidaan merkittävästi pienentää. Uuden putkilinjan toteuttaminen pienentää myös veden pumppauksen tarvetta jakeluverkoston eri paine-tasossa olevien osien välillä ja tuottaa pumppauksen osalta kustannushyötyjä nykytilanteeseen verrattuna.

2.  Hankkeen toteutuksen perusteet, aikataulu ja rahoitus

Turun Seudun Vesi Oy:n teettämä putkilinjan yleissuunnitelma valmistui 12.10.2015. Lisäksi vuonna 2015 tehtiin toiminnallinen suunnitelma ajotapaselvityksineen. Rakennussuunnitelman kilpailutus tehtiin vuoden 2016 alussa. Rakennussuunnitelman laatiminen alkoi maaliskuussa 2016 ja suunnitelma on valmis vuoden loppuun mennessä. Putkilinjan rakentamiseen liittyen TSV on tähän mennessä tehnyt yhteistyötä mm. Turun kaupungin kaavoittajien, ELY-keskuksen, vesiliikelaitoksen, kiinteistöliikelaitoksen ja Liikenneviraston kanssa.

Putkilinjan toteutus tapahtuisi nykyisen aikataulun mukaan vuosina 2017 – 2018. Hankkeen alustava kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa. Investointikustannukset laskutettaisiin omistajakunnilta putken poistoajalle jaettuna (40 vuotta). Jotta edellä esitettyyn aikatauluun päästään, on TSV:n yhtiökokouksen tehtävä päätös hankkeen toteuttamisesta ja rahoituksesta syksyn 2016 aikana. Omistajakuntien tulee olla ulkopuolisilta rahoituslaitoksilta otettavan lainan takaajina.

Saramäki-Parolanpuisto on investointihanke, joka ensisijaisesti parantaa toimitusvarmuutta ja veden laatua Raision ja Naantalin alueella, mutta se hyödyttää samalla myös Turun oman vesihuollon järjestämistä ja toimintavarmuutta. Lisäksi Turun tulisi ratkaista vuoteen 2019 mennessä kaupungin pohjoisten alueiden sekä Raision ja Naantalin vesihuollon turvaaminen tilanteessa, jossa Fabriikin asemakaava-alueen rakentuminen edellyttäisi vanhan runkolinjan uusimista.

Turun Seudun Vesi Oy:n teettämässä riskienhallinta- ja varautumissuunnittelussa on arvioitu, että seudullisen vedenjakelun kriittisin osa on Saramäki-Halinen välinen putkilinja. Tämä linja olisi em. arvion mukaan kokonaan korvattavissa, esimerkiksi häiriötilanteiden aikana, Saramäki-Parolanpuisto välille rakennettavan DN800 vesijohdon avulla.

Tällä hetkellä pohjoisen alueen vedenjakelun kannalta kriittinen Halinen-Runosmäki välinen DN600 vesijohto on alkanut rakentua jo 1960-luvulla, mutta linja on johtotietojärjestelmän mukaan rakennettu 1970-luvun puolivälin jälkeen. Noin 40 vuotta vanha linja edellyttää kuitenkin lähitulevaisuudessa saneeraustoimenpiteitä, vaikka putken kestoa on pyritty varmistamaan ns. katodisen suojauksen avulla. Tällä hetkellä kyseisen vesijohdon saneeraaminen ei ole mahdollista, koska sitä ei voi korvata muilla valmiilla yhteyksillä. Saneeraus voitaisiin tehdä ainoastaan rakentamalla uusi vesijohto nykyisen johdon ollessa käytössä.

Turun Vesiliikelaitos on tarkastellut vedenjakelujärjestelmien toimivuutta eri häiriötilanteissa mallintamalla vesijohtoverkoston toimintaa FCGnet mallinnusohjelmalla. Tehdyt mallinnustarkastelut vahvistavat Turun Seudun Vesi Oy:n esittämät linjojen kriittisyyttä koskevat seikat. Saramäki-Parolanpuisto välille toteutettava vesijohto varmistaisi Turun pohjoispuolen alueiden vedenjakelun toimintavarmuuden ja nykyisen Halinen-Runosmäki välisen linjan kriittisyys samalla vähenisi. Kun johto rakennetaan kooltaan DN800:ksi, linjan kautta voitaisiin johtaa vettä myös Turun eteläisille alueille alentamalla painetta painepiirien välissä.

Rakennettava Saramäki-Parolanpuisto syöttöjohto parantaisi merkittävästi sekä seudullista että Turun seudun pohjoisen ja eteläisen alueen, vesihuollon toimintavarmuutta. Linjan rakentaminen mahdollistaisi Halinen-Runosmäki DN600 linjan ja Juhannuskukkulan paineenkorotuspumppaamon runkojohtojen hallitun saneeraamisen, kun pohjoisen alueen vesi voitaisiin ottaa Saramäki-Parolanpuiston ja eteläisen alueen vesi Saramäki-Halisen runkojohdoista.

Toinen ratkaisu, joka turvaisi vesihuollon toimintavarmuuden Saramäki-Halinen väliseen vesijohtoon kohdistuvassa häiriötilanteessa, olisi nopeasti käyttöön otettava varavesilaitos ja uusi paineenkorotuksella varustettava vesijohto Halisista Runosmäkeen. Nykyinen vesisäiliöissä oleva vesimäärä riittää huippukulutuksen aikana kuitenkin vain muutamaksi tunniksi, joten varavesilaitokseen perustuva ratkaisu Saramäki-Halinen välisen linjan korvaamiseksi ei ole kustannustehokkaasti toteuttamiskelpoinen ratkaisu.

Turun Seudun Vesi Oy:n esittämä ratkaisu Saramäki-Parolanpuisto välisen DN800 vesijohdon rakentamiseksi esitetyssä aikataulussa, onkin teknistaloudellisesti tarkasteltuna paras käytettävissä oleva vaihtoehto vesihuollon toimintavarmuuden turvaamiseksi ja Fabriikin asemakaava-alueen toteuttamisen mahdollistaminen.

Turun kaupungin tulisi taata Turun Seudun Vesi Oy:n hankkeen rahoittamiseen nostettavia lainoja yhtiökokouksen esityksen mukaisesti ja alla olevin ehdoin.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupunki myöntää Turun Seudun Vesi Oy:n puolesta myöhemmin tarjouskilpailun perusteella valitun luotonantajan hyväksi omavelkaisen takauksen yhtiön enintään kymmenen miljoonan (10.000.000) euron määräiselle lainalle seuraavin ehdoin:

-      laina voidaan nostaa yhdessä tai useammassa erässä viimeistään 31.12.2018,

-      lainan laina-aika saa olla enintään 40 vuotta ja

-      Turun kaupungin takausvastuun määrä on enintään 76,14 %:n osuus lainan jäljellä olevasta pääomasta, koroista ja luottosopimuksen mukaisista muista kuluista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto