Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11214.09.20164
Kaupunginhallitus35619.09.201610

8844-2016 (020, 033)

Lausunto hallituksen esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 § muuttamisesta

Tiivistelmä: -

Kultlk § 112

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu 6.9.2016:

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 11.2.2015 työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ehdotus kirjastolain muuttamiseksi.

Työryhmän ehdotuksen perusteella opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu hallituksen esitysluonnos, jossa ehdotetaan voimassa oleva kirjastolaki korvattavaksi yleisistä kirjastoista annetulla lailla. Ehdotettuun lakiin lisättäisiin säännökset määritelmistä, valtion ja kunnan vastuusta, yleisen kirjaston tehtävistä ja kirjaston käyttäjän velvollisuudesta. Lailla uudistettaisiin lain tavoitetta ja soveltamisalaa, keskus- ja maakuntakirjastoja, maksuttomuutta, käyttösääntöjä ja henkilöstöä koskevat säännökset. Lausunto on pyydetty toimittamaan viimeistään 23.9.2016. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa 2016.

Lausuntopyynnön mukaisesti lausunnossa on otettu kantaa erityisesti lakiesityksen vaikutuksia käsittelevään lukuun 4 ja lausunnon keskeinen sisältö on tiivistetty lyhyesti lausunnon päätteeksi.

Lausunnossa lakiesityksen taloudellisista vaikutuksista kirjastopalvelujen käyttäjien näkökulmasta merkittävänä pidetään kirjastopalvelujen maksuttomuutta, johon esityksen mukaan nyt tulisi sisältymään myös aineiston varaaminen. Kuntien ja kirjastojen kannalta varausmaksun poistuminen merkitsee tulojen poistumista, mutta samalla poistuvat myös maksujen keräämisen hallinnolliset kustannukset.

Esityksen mukaan nykyiset maakuntakirjastot korvattaisiin kehittämiskirjastoilla, joita olisi yhteensä enintään kaksitoista. Kehittämiskirjastojen tehtävänä olisi tukea toimialueensa yleisten kirjastojen toimintaa ja yhteistyötä sekä edistää toimialueensa yleisten kirjastojen henkilöstön osaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä. Lausunnon mukaan ehdotusta alueellisten tehtävien uudistamisesta ja suuntaamisesta toimialueen yleisten kirjastojen toiminnan ja sen kehittämisen tukijaksi pidetään oikeansuuntaisena. Alueellisen kirjastotoiminnan tehtävien kokoaminen aiempaa suurempiin kokonaisuuksiin edellyttää voimavarojen turvaamista nykyisiä maakuntakirjastoja paremmin. Turun katsotaan omaavan täysipainoisesti edellytykset alueensa kehittämiskirjastoksi.

Henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevien muutosehdotusten arvioidaan lisäävän kunnan toimintavapautta, ja koulutuksen monipuolistumisen myötä kirjaston oletetaan voivan entistä paremmin kehittää ja toteuttaa ajassa eläviä palveluja.

Muista viranomaisten toimintaa koskevista vaikutuksista lausunnossa on otettu kantaa kuntien yhteistyömahdollisuuksiin sekä käyttösääntöjen uudistamiseen.

Opetus­ ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 §:n muuttamista koskeva esitysluonnos sisältää tekstimuutoksen eikä siitä ole lausuttu erikseen.

Liite 1Ehdotus lausunnoksi esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 2 § muuttamisesta

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö 7.7.2016

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää lähettää kaupunginhallitukselle liitteen 1 mukaisen ehdotuksen lausunnoksi esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 2 § muuttamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 356

Liite 1Ehdotus lausunnoksi esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 2 § muuttamisesta

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö 7.7.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa liitteen 1 mukaisen lausunnon hallituksen esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 § muuttamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedKulttuurilautakunta


Liitteet:

Kultlk § 112
Liite 1:Ehdotus lausunnoksi esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 2 § muuttamisesta

Kh § 356
Liite 1:Ehdotus lausunnoksi esitysluonnokseen laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 2 § muuttamisesta