Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35419.09.20168

1285-2015 (653)

Katedralskolanin liikuntasalin tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 354

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius:

Katedralskolanin peruskorjauksen hankekuvaus on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 2.3.2015 ja koulun päärakennuksen korjaukset ovat loppusuoralla. Peruskorjaus valmistuu 2016 loppuun mennessä. Hyväksyessään peruskorjauksen hankekuvausta, KV päätti, että hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäisen vaiheen kustannukset sekä arkeologiset kaivaukset katetaan talousarvioon 2015 varatusta määrärahasta (koulurakennuksen peruskorjauksen kustannusarvio oli 7,3M€:a ja arkeologiset kaivaukset noin 200 000 €:a) ja että liikuntasalin osalta suunnitelma ja rahoitus käsitellään erikseen kustannusarvion valmistuttua. Samalla todettiin, että ennen kuin liikuntasalirakennuksen lopullinen kustannusarvio muodostetaan, tulee salin jatkokäytöstä tehdä tarveselvitys.

Tarveselvityksen laatimisesta on keväällä 2016 vastannut työryhmä, jossa on ollut edustus sivistystoimialalta, Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluista ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelta. Lisäksi selvitystä laadittaessa on kuultu kaupunkisuunnittelun, kaavoituksen ja museon edustajia. Kaikilta toimialoilta on myös tiedusteltu tarpeita hankkeeseen liittyen sekä halukkuutta osallistua tarveselvityksen laadintaan.

Kaupungin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaan kaupunginhallitus hyväksyy tarveselvityksen, kun hankkeen kustannusarvio on yli 2 miljoonaa euroa, kun käyttäjätoimialan lauta- tai johtokunta on sen osaltaan hyväksynyt.

Tarveselvityksessä on määritelty sivistystoimialan omat tarpeet ja lisäksi selvitetty liikuntasalin käyttömahdollisuuksien laajentamista ja liikuntasalirakennuksen laajempaa hyödyntämistä. Tämä nähtiin tarpeelliseksi tehdä, sillä tilan moninaisempi käyttö voitaisiin peruskorjauksen yhteydessä mahdollistaa ja tätä kautta tehostaa tilan käyttöä.

Sivistystoimialan näkökulmasta liikuntasalin ensisijainen käyttötarkoitus säilyy edelleen lukion koululiikunnan opetustilana ja ylioppilaskirjoitustilana. Samalla sali palvelee koulun omaa muuta toimintaa, kuten wanhojen tansseja, koko koulun yhteisiä tilaisuuksia ja koeviikkojen sähköisiä kokeita. Lukion lisäksi tila palvelisi säännöllisesti ruotsinkielistä työväenopistoa ja St. Olofskolanin liikunnan opetusta sekä satunnaisesti ruotsinkielistä varhaiskasvatusta.

Kaupungin muilla omilla toiminnoilla ei ole liikuntasalirakennukseen kohdistuvia käyttötarpeita, lukuun ottamatta liikunnan iltakäyttötarpeita. Keskusta-alueella on kysyntää etenkin lasten sisälajeille ja harrastetarkoituksiin. Lisäksi peruskorjattua salia voidaan vuokrata myös juhla- ja luentotilaisuuksia varten sekä käyttää erilaisissa jokirantaan ja Suurtorille sijoittuvissa tapahtumissa tukitilana. Tällainen käyttö on kuitenkin satunnaista.

Liikuntasalirakennuksella on vahvin mahdollinen suojelustatus sijaintipaikkansa ja kulttuurihistoriallisen merkityksensä vuoksi.  Se on suojeltu myös 1986 vahvistetussa asemakaavassa. Suojelumääräyksen mukaan rakennuksessa ei saa suorittaa sellaisia purkaus- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen, vesikattojen tai sisätilojen kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä. Rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo on siis sidoksissa myös sen käyttötarkoitukseen. Näin ollen rakennuksen tulee pysyä liikuntasalikäytössä.

Liikuntasalirakennuksen korjauksen kustannusarvio hintatasossa 4/2016 on 1.205.000 euroa, minkä lisäksi samassa yhteydessä tulevat tehtäviksi rakennuksen perustusten vahvistaminen (kustannusarvio noin 700 000 euroa) ja arkeologiset kaivaukset (kustannusarvio noin 500 000 euroa). Yhteensä hankkeesta aiheutuvat kustannukset ovat arviolta näin ollen noin 2 405 000 euroa. Rakennuksen huoneistoala on 350 m2.

Tarveselvityksen laadinnasta vastannut työryhmä esitti, että liikuntasalirakennus peruskorjataan siten, että se mahdollistaa tavallisen liikuntakäytön, ylioppilaskirjoitusten järjestämisen ja muun tarveselvityksessä esitetyn kokoontumiskäytön. Kohteen vuokrakustannuksista vastaa ensisijaisesti sivistystoimiala.

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Katedralskolanin liikuntasalin tarveselvityksen osaltaan kokouksessaan 17.8.2016 § 113.

Tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen laaditaan liikuntasalirakennuksen osalta tarveselvitystä toteuttava hankekuvaus.

Liite 1Katedralskolanin liikuntasalin tarveselvitys

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:            

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, tilapalvelujen rakennuttaminen
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 354
Liite 1:Katedralskolanin liikuntasalin tarveselvitys