Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33605.09.20167

1015-2016 (231, 010, 011, 001)

Turun kaupungin lausunto Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle jätehuoltopoliittisen ohjelman luonnoksesta

Tiivistelmä: -

Kh § 336

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja ympäristötoimiala, vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson 10.8.2016:  

Lausuntopyyntö

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta pyytää yhteistoiminta-alueen kunnilta lausuntoa jätehuoltopoliittisen ohjelman luonnoksesta 15.9.2016 mennessä.

Jätehuoltolautakunnan tehtävänä on huolehtia yhteistoiminta-alueen kuntien yhteisen jätehuoltopoliittisen ohjelman valmistelusta. Lopullisen päätöksen ohjelmasta tekee jokainen alueen kunta omalta osaltaan. Jätehuoltopoliittisen ohjelmatyön tavoitteena on muodostaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osakaskuntien yhteinen näkemys siitä, millaisin periaattein jätehuoltoa toimialueella kehitetään.

Lausuntojen perusteella luonnokseen voidaan vielä tehdä tarpeellisiksi katsottuja muutoksia ennen asian toimittamista kuntiin lopullisesti päätettäväksi.

Ehdotus lausunnoksi

Jätehuoltopoliittinen ohjelma luo pohjan jätehuollon kehittämiselle. Ohjelma rakentuu aiempien Turun ja Salon seudulla tehtyjen ohjelmien pohjalle ja siinä tuetaan valtakunnallisten jätehuollon tavoitteiden toteutumista. Ohjelmatyötä on tehty kevään 2016 aikana työryhmissä, joihin kuntalaisten ja jätehuollon eri tahojen oli mahdollista osallistua. Tavoitteena on muodostaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimialueen kuntien yhteinen linjaus jätehuollon organisoinnista, periaatteista ja toimintatavoista.

Ohjelmassa on huomioitu jätelain ensisijaisuusjärjestys korostamalla jätteen synnyn ehkäisyä ja syntyvien jätemateriaalien kierrätystä. Neuvonta ja valistus nostetaan keskeisiksi keinoiksi, mutta myös maksupolitiikalla pyritään kannustamaan jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen.

Kaikille alueen kuntalaisille pyritään takaamaan tasavertaiset jätehuollon peruspalvelut. Jätehuoltoratkaisut Lounais-Suomessa perustuvat jätteen syntypaikkalajittelulle. Tätä tulee kannustaa varmistamalla, että erilliskerätyille jakeille on keräyspisteet riittävän lähellä ja sopivien kulkuyhteyksien päässä. Siksi tuottajavastuun piiriin kuuluvien keräyspisteiden verkoston täydentäminen on tarpeen.

Jätehuollon toimivuus eri tilanteissa on erittäin tärkeää ja siksi ohjelmaan on kirjattu eri toimijatahojen vastuualueet. Suunnitelmien laatiminen poikkeuksellisissa tilanteissa syntyvien suurten jätemäärien hallituksi käsittelyksi on myös kirjattu ohjelmaan.

Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa ohjelmaluonnoksesta. Kaupunki kuitenkin korostaa, että taksaperusteita- ja rakenteita muutettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että kustannusrakenteet ovat läpinäkyviä sekä kunnille että asiakkaille. Lisäksi tavoitteita tulee edistää ja toteuttaa siten, että vältetään maksujen korotukset, jotta asumiskustannukset ja yritysten kustannukset eivät lisäänny.

Oheismateriaali 1Luonnos jätehuoltopoliittiseksi ohjelmaksi

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen jätehuoltopoliittisen ohjelmaluonnoksen perustelut 2.6.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Eklundin Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Manni ja Korhonen ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 1. varapuheenjohtaja Eklund.

Kokouksessa asiaa selvittivät vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki ja jäteasiamies Veli-Matti Suhonen.