Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32622.08.20164

8662-2016 (113)

Ympäristötoimialan toimialajohtajan viran täyttäminen

Tiivistelmä: -

Kh § 326

Johtaja Tuomas Heikkinen 17.8.2016:

Ympäristötoimialan toimialajohtajan vakanssi

Toimialajohtaja Markku Toivonen jää eläkkeelle 1.10.2016 lukien ja on parhaillaan vuosilomalla. Tällä hetkellä toimialajohtajan tehtävää hoitaa varahenkilö. Toimialajohtajan tehtävän merkittävyyden vuoksi varahenkilöjärjestelyä ei voida jatkaa vaan vakanssi tulee täyttää mahdollisimman pian. Toimialajohtajan ottaa kaupunginhallitus.

Toimialaa johtaa kaupunginjohtajan hallinnollisena alaisena toimiva toimialajohtaja, jonka tehtävänä on huolehtia toimialan toiminnan tuloksellisuudesta sekä sovittaa toimialan toiminta ja palvelut yhteen kaupunginhallituksen, muiden kaupungin toimialojen ja viranomaisten kanssa. Toimialajohtajan tehtävät on määritetty hallintosäännön 24 §:ssä:

  1. käyttää kaupungin puhevaltaa siltä osin, kun se ei kuulu lauta- tai johtokunnan tehtäviin,
  2. vastata johtamisesta siten, että kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja toimialan lauta- tai johtokunnan sekä kaupunginjohtajan asettamat tavoitteet saavutetaan,
  3. vastata osaltaan toimialan ja konsernihallinnon sekä sisäisen yhteistyön järjestämisestä sekä toimialansa palvelualueiden välisen yhteistyön järjestämisestä ja sen kehittämisestä,
  4. esitellä asiat toimielimissä ja kaupunginjohtajan määräämissä asioissa kaupunginhallituksessa, ottaen huomioon, että toimialajohtaja ei kuitenkaan voi esitellä asiaa kaupunginhallituksessa, mikäli hän on esitellyt samaa asiaa lauta- tai johtokunnassa ja lauta- tai johtokunta on tehnyt päätöksen toimialajohtajan esittelystä poiketen,
  5. huolehtia siitä, että lautakunnan ja johtokunnan puheenjohtajalla on ajan-tasaiset ja riittävät tiedot lautakunnan ja johtokunnan käsiteltäväksi tulevista olennaisista asioista,
  6. laatia talousarvioesitys lauta- tai johtokunnalle sekä laatia liikelaitoksen osalta tilinpäätös,
  7. raportoida toiminnasta ja taloudesta lauta- tai johtokunnalle,
  8. päättää henkilöstöasioista, joita ei ole siirretty hallintosäännössä muulle viranomaiselle, sekä määrätä henkilökunnan sijoittamisesta tulos- ja palvelualuille
  9. päättää palvelualueiden jakamisesta tulosyksiköiksi ja määrätä palvelualueiden hallinnosta ja niiden johdon tehtävistä johtosääntöjen asettamissa rajoissa sekä kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan ohjeiden mukaisesti,
  10. vastata talouden järjestämisestä kuten määrärahojen käytöstä toimialan johtosäännön ja talousarvion asettamissa puitteissa,
  11. hyväksyä hankintojen tarjouspyynnöt ja tehdä hankintapäätökset lauta- tai johtokunnan määräämissä rajoissa,
  12. päättää toimialaa koskevista sitoumuksista ja allekirjoittaa sopimukset,
  13. päättää vahingonkorvauksista kaupunginhallituksen määräämissä rajoissa,
  14. hakea valtionosuudet ja avustukset, joita ei haeta keskitetysti kaupunkitasolla,
  15. päättää tuomioistuimen ja viranomaisen päätökseen tyytymisestä ja muutoksenhausta,
  16. päättää projektien perustamisesta ja niiden hallinnosta,
  17. huolehtia yhteistoiminnasta ja työsuojelusta
  18. päättää viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa tarkoitetun asiakirjan antamisesta,
  19. vastata seudullisesta ja valtakunnallisesta yhteistyöstä sekä edunvalvonnasta,
  20. huolehtia riskienhallinnasta ja varautumisesta,
  21. vastata muista konsernijohdon määräämistä tehtävistä
  22. myöntää helpotus tai vapautus saatavan suoritusaikatauluun, viivästyskorkoihin tai perintäkuluihin,
  23. päättää saatavan siirtämisestä ulosottoon,
  24. hyväksyä tilahankkeen tarveselvitys, mikäli vuosivuokra on alle 100 000 euroa tai kustannusarvioltaan alle 1 miljoona euroa sekä
  25. päättää toimialalle kuuluvat muut asiat, ellei johtosäännöstä tai muusta päätöksestä toisin johdu.

Toimialajohtajan tulee raportoida toimialansa toiminnasta ja taloudesta kaupunginjohtajalle sekä huolehtia siitä, että kaupunginjohtajalla on asianmukaista valvontaa varten riittävät tiedot toimialan toiminnasta. Toimialajohtajan tulee huolehtia siitä, että hänen johtamallaan toimialalla noudatetaan kaupunginhallituksen johtosäännössä mainittujen viranhaltijoiden toimivaltansa puitteissa antamia menettelytapa- ja toimintaohjeita.

Lisäksi ympäristötoimialana johtaja on nimetty useisiin eri johto- ja ohjausryhmiin. Em. ryhmien työskentelyyn osallistumisen osalta tehdään tarvittavat päätökset toimialajohtajajärjestelyjä koskevan päätöksen jälkeen. Tämän lisäksi tullaan erikseen arvioimaan, onko joidenkin edellä kuvattujen tehtävien delegoiminen toimialalla tarkoituksenmukaista.  

Ympäristötoimialan kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan hyvä tuntemus sekä hyvä johtamiskokemus.

Kaupungin aiemmat ympäristötoimialaa koskevat linjaukset  

Kaupunginhallitus käsitteli kiinteistö- ja ympäristötoimialan toimintamaliuudistuksen linjauksia 13.6.2016 § 262. Kaupunginhallitus päätti tuolloin linjaratkaisusta, jonka perusteella valmistellaan kaupunginvaltuustolle vuoden 2017 alussa päätettäväksi kiinteistö- ja ympäristötoimialojen nykyisten johtosääntöjen kumoaminen ja uuden johtosäännön hyväksyminen tarkoituksena yhdistetyn kaupunkiympäristötoimialan perustaminen 1.1.2018 lukien. Kaupunginvaltuusto merkitsi linjaukset tiedokseen 20.6.2016 § 124.

Vakanssin täyttäminen 

Kaupungin linjauksista johtuen toimialajohtajan vakanssia ei ole tarkoituksenmukaista täyttää toistaiseksi voimassa olevalla virkasuhteella vaan avoimen viran hoitajaksi valitaan henkilö 31.12.2017 saakka. Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 3 § 2 momentin mukaan viranhaltija voidaan ottaa määräajaksi vain viranhaltijan omasta pyynnöstä tai jos määräajaksi ottamisesta on erikseen säädetty taikka tehtävän luonne, sijaisuus, avoinna olevaan virkasuhteeseen kuuluvien tehtävien hoidon järjestäminen tai muu näihin rinnastettava kunnan toimintaan liittyvä määräaikaista virkasuhdetta edellyttävä seikka sitä vaatii. Lain tarkoittama peruste viran määräaikaiselle täyttämiselle on siis olemassa.  Viranhaltijalain 4 § 3 momentin mukaan virkasuhteeseen ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi.

Virkaan esitetään valittavaksi määräajaksi 1.10.2016 - 31.12.2017 nykyinen kaavoituspäällikkö Christina Hovi. Edelleen kaupunginhallitukselle esitetään, että Christina Hovi valitaan toimialajohtajan viransijaiseksi Markku Toivosen vuosiloman ajaksi 23.8.2016 lukien 30.9.2016 saakka.

Hovi on toiminut kaupungin palveluksessa 1997 lukien erilaisissa kaavoitukseen liittyvissä tehtävissä. Nykyisessä kaavoituspäällikön tehtävässä hän on toiminut 2013 lukien. Koulutukseltaan hän on arkkitehti. Hovi täyttää viran kelpoisuusvaatimukset. Hovin nykyinen kaavoituspäällikön virka täytetään vastaavasti määräaikaisena järjestelyn kaupungin sisäisenä järjestelynä. Kaavoituspäällikön viran täytöstä päättää kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kuten edellä on todettu, kaupungin linjauksista johtuen toimialajohtajan vakanssia ei ole tarkoituksenmukaista täyttää toistaiseksi, vaan on tarkoituksenmukaista ottaa avoimen toimialajohtajan viran hoitajaksi henkilö 31.12.2017 saakka.

Ottaen huomioon kaavoituspäällikkö Christina Hovin koulutus, työkokemus ja perehtyneisyys toimialan tehtäväkokonaisuuteen tulee arkkitehti Christina Hovi ottaa ympäristötoimialan toimialajohtajan virkaan määräajaksi 1.10.2016–31.12.2017. Hovi on tarkoituksenmukaista ottaa myös toimialajohtajan viransijaiseksi ajalle 23.8.–30.9.2016.

Nykyisiä toimialajohtajan tehtäviä tullaan jakamaan ja delegoimaan mm. toimialan hallintojohtajalle kaavoituspäällikön vastuiden järjestämisen lisäksi.

Christina Hovin ansioluettelo on nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että ympäristötoimialan toimialajohtajan virkaan (vak. nro 000494) otetaan määräajaksi 1.10.2016- 31.12.2017 kaavoituspäällikkö Christina Hovi ja että Christina Hovi valitaan toimialajohtajan viransijaiseksi Markku Toivosen vuosiloman ajaksi 23.8.2016 lukien 30.9.2016 saakka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHovi Christina
tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedYmpäristötoimiala