Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32522.08.20163

5398-2015 (642, 641, 021)

Palloiluhallin hankinta-asiakirjojen täydentäminen lattiamateriaalin määrittämisen osalta

Tiivistelmä: -

Kh § 325

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 18.8.2016:

Kaupunginhallitus hyväksyi palloiluhallin hankinta-asiakirjat 18.5.2015 § 229. Kaupunginhallitus valitsi 23.11.2015 § 523 palloiluhallin toteuttajaksi Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n. Alla oleva esitys on valmisteltu yhteistyössä konsernihallinnon ja liikuntapalveluiden kanssa.

Kilpailutusasiakirjat

Turun palloiluhallin lattiapohjan materiaaliksi on määritelty tuulettuva joustoparketti. Kilpailutusasiakirjojen valmistelussa on aikanaan tapahtunut muotovirhe, jonka takia lattiamateriaalin erillinen seloste puuttui (seloste liitteenä 1). Lattiamateriaali on kuitenkin määritelty parketiksi kilpailutusasiakirjoihin lukeutuvassa vuokrasopimusluonnoksessa liitteineen (11.1.6 sekä liite 3 Hankintaraja- ja vastuunjakotaulukosta 13/1322). Kilpailutusprosessin aikaisissa suullisissa neuvotteluissa on puhuttu johdonmukaisesti parketista. Kilpailutuksen voittaneessa tarjouksessa tarjotaan parkettia, ja edelleen vuokrasopimus on allekirjoitettu parketti lattiamateriaalina. Lattiamateriaalin muuttaminen saattaisikin vaatia kohteen kilpailuttamisen tarkastelemista ja/tai muutoksia vuokrasopimukseen hintoineen – prosessissa kun pyydettiin vuokrakohteen tarjouksia parkettilattialla ylläpito mukaan lukien, jotta tarjoajat pystyivät arvioimaan sen hankinta- ja elinkaarikustannukset asianmukaisesti.

Kaupunginhallitus ei ole käsitellyt edellä mainittuja asiakirjoja 18.5.2015 § 229 päätöksessään. Kaupunginhallituksen päätöksen liitteenä olivat tarjouspyyntö ja vuokrasopimusluonnos. Asiassa hankintayksikkönä toiminut kaupunginhallitus ei siis ole ottanut kantaa lattiamateriaaliin. Tämän vuoksi asia on tuotu kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ennen lattiamateriaalin lopullista toteutusta.

Valittava lattiamateriaali

Turun palloiluhallia on valmisteltu seitsemälle lajille: futsal, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy, sulkapallo ja voimistelu (päätös hankesuunnitelmasta kv 20.4.2015 § 20). Seurojen lisäksi palloiluhallia käyttävät päivisin urheiluakatemia ja koulut. Palloiluhallilla on myös olennainen rooli osana Kupittaan liikuntakeskusta ja Kupittaan kärkihanketta. Liikuntapaikkasuunnitelma 2029:ssa (liiklk 22.3.2016 § 27) linjataan, että Kupittaan liikuntakeskus ja palloiluhalli ovat yksi verkoston merkittävimpiä kehityskohteita. Palloiluhallin lattiamateriaalin valinnassa onkin pyritty palvelemaan mahdollisimman hyvin sekä eri lajien vaatimuksia, hallin päivittäisen käytön sujuvuutta, että pitkän tähtäimen näkökulmaa lajien ja käytön kehittymiseen. Hankkeessa on haettu monilajisen kokonaisuuden ja pitkän elinkaaren kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja.

Lattian toivottavien ominaisuuksien suhteen koripallo ja salibandy edustavat ääripäitä. Koripallolle optimaalisin on parketti, salibandylle muovimassalattia. Viisi muuta lajia ja koululiikunta asettuvat lattiapohjavaatimuksiltaan neutraaleiksi: kumpikin käy, mutta puulattia on toivottavampi. Koripalloa ja salibandya pystytään vastaavasti pelaamaan siirtopintojen avulla. Olennaista oli tarkastella, kumpi siirtopinnoista on työläämpi asentaa, purkaa ja varastoida palloiluhallin jatkuvassa ylläpidossa – niin erillisinä lohkoina kuin koko pinta-alankin osalta. Ylläpidon lisäksi pohdittiin keskeisesti sitä, mikä on palloiluhallin tehokkain rooli sisätilaverkoston kokonaisuuden kannalta. Eri näkökulmat huomioiden ja pitkän aikajänteen ratkaisuna päädyttiin valitsemaan kiinteäksi pohjamateriaaliksi tuulettuva joustopuulattia / -parketti, jota käyttäjä itse täydentää siirtomatoilla eri käyttötarpeiden mukaan.

Valinnan perusteet

 

Ratkaisumalli parketin ja mattojen jatkuvasta käytöstä

Nykytilanteeseen pohjautuen Turun palloiluhallin viikoittaiseksi peruskuvioksi on kaavailtu sitä, että arkena mattoja ei juurikaan siirretä. Arkisin yhdellä lohkolla on pääsääntöisesti salibandymatto ja -kaukalo, toinen lohko on parketilla koripallolle ja kolmas lohko on varattu pääosin muille korkeata harjoitustilaa vaativille lajeille eli lentopallolle ja voimistelulle. Etenkin kolmannen lohkon käytössä reagoidaan kuitenkin joustavasti tilannekohtaisiin tarpeisiin. Arkikäytössä voidaan järjestää myös pienempiä ottelutapahtumia, koska hallin teleskooppikatsomot voidaan ottaa käyttöön myös 1/3- tai 2/3-lohkoille. Arkikäytön asennuksista vastaa liikuntapalvelukeskus.

Isot ottelutapahtumat keskittyvät pääosin viikonloppuihin, jolloin mattojen tarkka asentaminen on tärkeää. Käytännössä tila valmistetaan kullekin kisatapahtumalle. Kaikista korkeimman tason kansainvälisiin kilpatapahtumiin ja salibandyssa myös liigapeleihin tuodaan omat matot joukkueiden toimesta, oli hallin pohjamateriaalivalinta mikä hyvänsä.

Selvyyden vuoksi todentakoon lisäksi, että kilpailutukseen kuuluu vain yksi lattiamateriaali. Parketin päälle asennettavat materiaalit ovat liikuntapalveluiden lisähankintoja. Myöskään parketin päälle asennettavien materiaalien asennustyöt eivät sisälly vuokraan.

Liite 1Selite Turun palloiluhallin lattiapinnan vaatimuksista

Oheismateriaali 1Siirtopintavaihtoehtojen edellyttämien ylläpitotöiden vertailua

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että palloiluhallin vuokratarjousasiakirjoja täydennetään siten, että liitteen 1 mukainen seloste hyväksytään määrittämään palloiluhallin lattiamateriaali.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että palloiluhallin vuokratarjousasiakirjoja täydennetään siten, että liitteen 1 mukainen seloste hyväksytään määrittämään palloiluhallin lattiamateriaali.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että lattiapinnoitteen vaihtoihin liittyvät kustannukset jaetaan tasapuolisesti kenttien käyttäjien kesken.

Päätös asiassa tehtiin Eklundin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Merkittiin, että kaupunginhallituksen jäsenille oli ennen kaupunginhallituksen kokousta toimitettu Suomen Salibandyliitto ry:n 19.8.2016 päivätty kirjelmä, liikuntapalvelukeskuksen vastine Suomen Salibandyliitto ry:n kirjelmään, Suomen Lentopalloliitto ry:n 19.8.2016 päivätty lausunto ja Suomen Käsipalloliitto ry:n 20.8.2016 päivätty lausunto.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedLiikuntapalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 325
Liite 1:Selite Turun palloiluhallin lattiapinnan vaatimuksista