Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31415.08.20167

8426-2016 (059, 035)

Turun kaupungin osallistuminen Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön peruspääoman kokoamiseen

Tiivistelmä:

Suomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistys ry valmistelee Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön perustamista ja tiedustelee Turun kaupungin kiinnostusta osallistua perustamiskokoukseen perustajajäsenenä, jonka tulisi osoittaa peruspääoman kartuttamiseen 10.000 euroa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki osallistuu säätiön perustamiskustannukseen ja osoittaa säätiön peruspääomaan kertaluontoisesti 10.000 euroa.

Kh § 314

Konsernihallinto, hallintoryhmän kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen ja lakimies Päivi Kynkäänniemi 13.6.2016:

Joukko suomalaisia ja virolaisia perusti v. 2014 Suomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistys ry-nimisen yhdistyksen, jonka tehtävänä on perustaa Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö.

Säätiön tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron välistä kulttuuriyhteistyötä, taidealojen kanssakäymistä, molemminpuolista kielitaitoa ja lisätä maiden keskinäistä tuntemusta. Säätiö rekisteröidään Suomessa, mutta sen toiminta-ajatus on tukea tasapuolisesti suomalais-virolaisia kulttuurihankkeita, olipa niiden aloite peräisin Suomesta tai Virosta. Suhde esim. Tallinnassa ja Tartossa toimivaan Suomi-instituuttiin ei ole kilpaileva, vaan instituutin toimintaa tukeva ja sille resursseja tuottava. Käynnissä on pääoman kerääminen uutta säätiötä varten.

Suomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistys ry on kääntynyt Turun kaupungin puoleen pyynnöllä, että Turku asettuisi tukemaan säätiöhanketta osallistumalla sen peruspääoman kokoamiseen 10.000 eurolla. Summa maksettaisiin säätiötä valmistelevan Suomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistys ry:n pankkitilille ohjattavaksi edelleen säätiön pääomaksi.

Asian arviointi

Turun kaupungista tulee säätiön perustaja

Mikäli Turun kaupunki antaa perustettavalle säätiölle peruspääomasitoumuksen, siitä tulee säätiön perustaja. Säätiölain (487/2015) 1.1 §:n mukaisesti Turun kaupungin tulee luovuttaa summa säätiölle ennen säätiön rekisteröimistä.

Säätiön lähipiiri

Säätiö ei voi antaa lähipiiriinsä kuuluvalle taholle taloudellisia etuja ja sen tulee kuvata toimintakertomuksessaan säätiön lähipiiriläisille antamista avustuksista, muista vastikkeettomista eduista ja muista säätiön ja mainitun lähipiirin välisistä taloudellisista toimista.

Mikäli Turun kaupunki antaa perustettavalle säätiölle peruspääomasitoumuksen, Turun kaupunki ei tule kuulumaan säätiön lähipiiriin säätiölain 1 luvun 8 §:ää koskevien perustelujen mukaan (HE 166/2014). Lähipiiriin kuuluvana ei pidetä yhteisöä, jonka jäsenillä ei ole oikeutta yhteisön varoihin lain perusteella. Tällaisia yhteisöjä ovat muun muassa valtio, kunta ja muut julkisoikeudelliset yhteisöt sekä yleensä rekisteröity yhdistys ja rekisteröity säätiö.

Säätiön toimintaedellytysten varmistaminen

Säätiölain 2 luvun 4 §:n mukaisesti perustettavalla säätiöllä tulee olla kolmelle ensimmäiselle vuodelle toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma. Perustettavalla säätiöllä tulee olla riittävät selvitykset ja varat perustamisvaiheessa, koska säätiömuodolle on ominaista, että säätiön mahdollisuudet tulorahoitukseen ja lisäpääomarahoitukseen sen toiminnan aikana ovat lähtökohtaisesti rajalliset. Säätiön perustaminen ja kaavaillun toiminnan edellytykset tulee suunnitella ja valmistella huolellisesti

Säätiö tulee olemaan jatkuvarahoitteinen pääomasäätiö ja sitä tullaan rahoittamaan peruspääoman tuotoilla, minkä lisäksi pääomaa pyritään kerryttämään toiminnan aikana. Säätiö tulee toimimaan pääosin vapaaehtoisvoimin ja toiminta on aktiivista.

Turun kaupungin konsernihallinnon talousosasto arvioi, että toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma ovat riittävät, jotta pääomasitoumus voidaan antaa.

Peruspääomasitoumuksen ehdot

Turun kaupunki osallistuu peruspääoman keräämiseen kertaluonteisesti, eikä Turun kaupungilla ole tarkoitusta jatkaa säätiön rahoittamista tämän jälkeen.

Perustettavalla säätiöllä tulee olla riittävät selvitykset ja varat ja että kaavaillun toiminnan edellytykset tulee olla suunniteltu ja valmisteltu huolellisesti.

Turun kaupunki asettaa peruspääomasitoumuksen ehdoksi, että säätiön säännöissä on mainittava liitteenä olevan säätiön sääntöluonnoksen mukaisesti, että mikäli säätiö purkautuu tai se lakkautetaan, säätiön varat tulee käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen hallituksen päättämällä tavalla.

Liite 1Säätiön sääntöluonnos

Oheismateriaali 1Kolmen ensimmäisen vuoden toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki ryhtyy Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön perustajajäseneksi ja

että Turun kaupunki osallistuu perustettavan Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön peruspääoman kokoamiseen ja antaa perustettavalle säätiölle peruspääomasitoumuksena 10.000 euroa.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että peruspääomasitoumus annetaan ehdolla, että säätiön säännöissä mainitaan liitteenä 1 olevan säätiön sääntöluonnoksen mukaisesti, että mikäli säätiö purkautuu tai se lakkautetaan, säätiön varat tulee käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen hallituksen päättämällä tavalla.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että Turun kaupunki ryhtyy Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön perustajajäseneksi ja

että Turun kaupunki osallistuu perustettavan Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön peruspääoman kokoamiseen ja antaa perustettavalle säätiölle peruspääomasitoumuksena 10.000 euroa.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että peruspääomasitoumus annetaan ehdolla, että säätiön säännöissä mainitaan liitteenä 1 olevan säätiön sääntöluonnoksen mukaisesti, että mikäli säätiö purkautuu tai se lakkautetaan, säätiön varat tulee käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen hallituksen päättämällä tavalla.

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedSuomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistys ry
tiedKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja protokollapalvelut
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 314
Liite 1:Säätiön sääntöluonnos