Siirtosopimus koskien erityistä oikeutta Kakolanmäessä; maanalainen käyttöoikeus 2013-K29446 ja maanpäälliset louhintarajoitukset 2013-K29678

 

Osapuolet:

 

Luovuttajana

Turun kaupunki (Kaupunki)

c/o Kiinteistöliikelaitos

Y 0204819-8

Puutarhakatu 1, 20100 Turku

 

Vastaanottajana

Turun seudun puhdistamo Oy (TSP)

Y 1774713-5

os. Polttimonkatu 2, 20100 Turku

 

Taustaa

 

Kakolanmäen maanalainen tila on osoitettu asemakaavassa 36/1999 merkinnällä ma-ET ” Maanalainen tila jätevedenpuhdistamoa ja muuta yhdyskuntateknistä huoltoa varten”. Maanalaisen luolastotilan aluerajauksen pinta-ala on noin 9,0 ha.

 

Maanalaisen tilan käyttöoikeus lunastettiin Turun kaupungille 25.3.2004 aloitetussa lunastusmenettelyssä, jonka perusteella kyseinen kalliotila saatiin ottaa ennakkohaltuunotolla kaupungin hallintaan 5.4.2004. Ennakkohaltuunottoluvan nojalla myönnetyn rakennusluvan perusteella kyseiseen kalliotilaan louhittiin luolastotilat, joissa toimii Turun Seudun Puhdistamon jätevedenpuhdistamo ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n lämpöpumppulaitos. Lämpöpumppulaitos on sijoitettu kalliotilaan TSP:n kanssa tehdyn sopimuksen TSP-Turku Energia Oy 5.6.2012 nojalla.

 

Maanalaisen käyttöoikeuden lunastaminen voitiin saattaa loppuun Kakolanmäen maanpäällisen asemakaavoituksen tultua voimaan ja maanpäällisen kiinteistönmuodostuksen pääosin toteuduttua. Lopullinen lunastuspäätös annettiin 5.6.2013 ja toimitus merkittiin kiinteistörekisteriin 10.9.2013. Lunastuspäätöksessä on lunastuksen kohteen pinta-alaksi on määritetty 9,36 ha. Lunastuksen kohde on yksilöity lunastustoimituksen n:o 2004-104557 pöytäkirjan 33 §:ssä. Toimituksen lopputulos on rekisteröity kahtena käyttörasitteena seuraavasti:

Käyttörasite 2013-K29446; maanalainen käyttöoikeus, Turun kaupunki

Käyttörasite 2013-K29678; maanpäälliset louhintarajoitukset, Turun kaupunki

 

Lunastuksen kohteesta poiketen Kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt sopivat hankkeen toteutuksen aikana, että jätevedenpuhdistamon ilmanvaihto toteutetaan Arvinkadun päähän johtavan vanhan väestönsuojan kautta. Kyseinen ilmanvaihtoyhteys ei ole osoitettu ao. asemakaavoissa ja se sijaitsee kaupungin omistaman yleisen alueen 853-8-9903-0 ja yksityisen tontin 853-8-13-6 alapuolisessa kalliotilassa.

 

Siirron kohde

 

Edellä selostettu Turun kaupungille lunastettu pysyvä käyttöoikeus siihen liittyvine oikeuksineen ja rajoituksineen siten kuin lunastustoimituksen n:o 2004-104557 pöytäkirjasta ilmenee. Lisäksi kaupunki hyväksyy yleisen alueen 853-8-9903-0 omistajana, että jätevedenpuhdistamon ilmanvaihtoyhteys Arvinkadun päähän johtavan vanhan väestönsuojan kautta saadaan perustaa pysyvänä käyttöoikeutena ja liittää jo perustettuun käyttöoikeuteen.

 

Siirtokorvaus

 

Maanalaisen tilan hallintaan oikeuttavasta pysyvästä käyttöoikeudesta TSP suorittaa Kaupungille kertakaikkisena korvauksena neljämiljoonaasataviisikymmentätuhatta (4.150.000) euroa.

 

Luovutettavan Arvinkadun ilmanvaihtoyhteyden osalta TSP korvaa lisäksi Kaupungille kyseisen yhteyden vuokrana vuosilta 2006-2011 Senaatti-kiinteistöille maksetut 10.000 euroa. Ilmanvaihtoyhteyden perustaminen pysyväksi käyttöoikeudeksi yleisen alueen 853-8-9903-0 osalta sisältyy tässä kohdassa määritettyyn kertakaikkiseen korvaukseen. Yksityisen tontin 853-8-13-6 alapuolella oleva ilmanvaihtoyhteyden osa ei sisälly tähän sopimukseen.

 

Siirtokorvauksen maksaminen, omistusoikeuden ja hallinnan siirtyminen

 

Omistus- ja hallintaoikeus tämän sopimuksen tarkoittamiin käyttöoikeuksiin siirtyy siirron saajalle eli TSP:lle, kun siirtokorvaukset on kokonaisuudessaan maksettu. Korvaukset maksetaan, kun molemmat osapuolet ovat toimivaltaisissa elimissään asianmukaisesti hyväksyneet tämän sopimuksen ja hyväksyntä on tullut lainvoimaiseksi. Arvion mukaan prosessi on saatu päätökseen 1.1.2017 mennessä.

 

Muut ehdot

 

1.Tämä siirtosopimus tarkoittaa lunastuslain 72c §:n mukaista sopimusta, jolla lunastamalla hankittu erityinen oikeus siirretään osapuolten välillä. TSP täyttää siirron saajalle em. lainkohdassa asetetut vaatimukset.

 

2.TSP hoitaa Maanmittauslaitoksen kanssa erityisen oikeuden siirron vaatimat toimenpiteet ja vastaa toimenpiteestä aiheutuvista kustannuksista. TSP vastaa kustannuksellaan myös Arvinkadun ilmanvaihtoyhteyden pysyvän käyttöoikeuden perustamisesta ja mahdollisesti yksityisen tontin 853-8-13-6 osalta aiheutuvista korvauksista.

 

3.TSP on huolellisesti tutustunut siirron kohteena olevan pysyvän käyttöoikeuden kohteeseen ja siitä aiheutuviin rajoituksiin. Siirtohetkellä maanalainen käyttöoikeus (käyttörasite 2013-K29446) kohdistuu viiteentoista (15) Kakolanmäellä sijaitsevaan kiinteistöyksikköön, ja maanpäälliset louhintarajoitukset (käyttörasite 2013-K29678) kuuteentoista (16) Kakolanmäellä sijaitsevaan kiinteistöyksikköön.

 

4.Jos valmistelussa oleva 3D –kiinteistönmuodostus luo edellytykset ennen ko. lainsäädännön voimaantuloa syntyneiden maanalaisten käyttöoikeuksien muodostamiseksi omaksi kiinteistökseen, erityisen oikeuden luovuttajana Turun kaupunki edesauttaa tarvittaessa kiinteistönmuodostuksen toteuttamista.

 

5.Osapuolet toteavat, että siirtosopimuksella toteutetaan Turun kaupungille kuuluvan erityisen oikeuden siirtäminen pysyvästi TSP:lle. Kyseessä on aineeton hyödyke, joka ei täytä kiinteistön tai maanvuokraoikeuden tunnusmerkistöä. Voimassaolevan lainsäädännön perusteella siirron kohde osoitetaan maanpinnalla oleviin kiinteistöihin kohdistuvana käyttöoikeutena.

 

6. Tästä sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti osapuolten välisin neuvotteluin. Jos sopimukseen ei päästä, tästä siirtosopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvauskysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tämä sopimus on laadittu kahtena kappaleena, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Paikka ja aika

Allekirjoitukset