Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta32210.08.201615
Kaupunginhallitus31115.08.20165

7972-2016 (641)

Kaupungin etuosto-oikeuden käyttäminen kiinteistön Onnela 853-513-1-26 kaupassa (os. Suvitie 55, Hirvensalo)

Tiivistelmä:

Kiinteistön omistajat ovat myyneet otsikossa mainitun rakennetun omakotikiinteistön 12.7.2016 tehdyllä kaupalla. Kohde sijaitsee Hirvensalon sisäosassa vireillä olevan asemakaavan "Särkilahti" (tunnus 10/2014) alueella. Myyty kiinteistö liittyy oleellisesti kaupungin omistamien viereisten alueiden muodostamaan kokonaisuuteen. Kaavaluonnoksen mukaisen ratkaisun perusteella kohteen omistajalta tulisi vaadittavaksi maankäyttösopimuksen tekemistä. Kohdetta tarjottiin myös kaupungin ostettavaksi, mutta se myytiin lopulta yksityiselle noin 10 prosenttia kaupungin tarjoamaa kauppahintaa korkeampaan hintaan. Koska kysymys on yhdyskuntarakentamiseen käytettävästä alueesta, joka sitoutuu viereisiin Toijaisten asemakaava-alueisiin, tulee kaupungin käyttää etuosto-oikeuttaan kiinteistön Onnela 853-513-1-26 kaupassa.

Kilajk § 322

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 1.8.2016:

Kiinteistöliikelaitokselle toimitetun kiinteistönluovutusilmoituksen mukaan rakennettu tila Onnela 853-513-1-26 on myyty 12.7.2016 tehdyllä kiinteistökaupalla. Kohde käsittää vanhan omakotitalon oheisrakennuksineen ja kokonaisuuteen liittyvän noin 9100 m2 maa-alueen. Alueella on vireillä Hirvensalon sisäosien pientaloalueiden laajentamista tarkoittava asemakaavan laatiminen (”Särkilahti” 10/2014). Suvitien eteläpuolisten kiinteistöjen alueelle on suunnitteilla pientaloalueen laajentaminen ja Onnelan tila liittyy kaupungin entisiin omistuksiin alueella.  Kaupungin omistuksen yhtenäistäminen parantaa mahdollisuutta asemakaavan toteuttamiseen.

Kohteen myyjät ovat tarjonneet kohdetta kaupungille kesän 2016 alussa. Kiinteistöliikelaitos teki tarjouksen kohteen ostamisesta sekä tarjousta korotettiin omistajien esittämän vaatimuksen suuntaan. Neuvottelun yhteydessä myyjille selvitettiin, että kaupungilla on lopullisen kaupan osalta etuostolain mukainen harkintaoikeus, eikä kohteen tarjoaminen kaupungin ostettavaksi poista kaupungin oikeutta.  Lopulta kohde myytiin yksityiselle ostajalle noin 10 prosenttia kaupungin tarjoamaa hintaa korkeammasta kauppahinnasta. Kaupan osapuolet sopivat kohteen myymisestä 180.000 euron kauppahinnalla.   

Koska kaupan kohde sijaitsee asemakaavoituksen alaisella alueella, jolla kaupungin aiempi omistus rajoittuu kohdekiinteistöön usealla suunnalla, ja kaupungin omistuksen yhtenäistämisellä voidaan edistää suunniteltavana olevan asemakaavan myöhempää toteuttamista, tulee kaupungin käyttää etuostoa Onnelan tilan 853-513-1-26 kaupassa huolimatta siitä, että kauppahinta on kaupungin neuvottelun yhteydessä tarjoamaa hintaa korkeampi. Etuoston käyttäminen on perusteltua yhdyskuntarakentamiseen käytettävän maan saamiseksi kaupungin omistukseen.

Etuostolain 2 §:n nojalla myyjille on annettu kehotus (sähköposti 15.7.2016 ja kirje 19.7.2016) ilmoittaa 12.8.2016 mennessä, liittyykö kiinteistökauppaan muita kuin kauppakirjaan liittyviä ehtoja. Myyjistä Taina Henriksson Carell on ilmoittanut 20.7.2016 sähköpostitse, ettei muuta ole sovittu, kuin että taloon saa jättää tavaraa, minkä ostaja on tarkastanut ja hyväksynyt. Toinen myyjä Mirja Henriksson Nordfeldt on 21.7.2016 lähetetyllä viestillä vahvistanut Taina Henriksson Carellin antaman vastauksen.

Etuoston käyttäminen tarkoittaa kaupungin asettumista ostajan sijaan osapuolten välisen kauppakirjan 12.7.2016 mukaisin ehdoin. Etuostotilanteessa on sovittavissa alkuperäisen ostajan kanssa, onko hänellä halua ryhtyä kyseiseen jätettyyn tavaraan, joka tarkoittaa tavanomaista koti-irtainta. Etuostoa koskeva päätös on tehtävä etuostolle varatun määräajan puitteissa eli viimeistään 12.10.2016 mennessä ja päätöksestä tulee ilmoittaa samassa määräajassa myös kirjaamisviranomaiselle. Päätös on annettava viivytyksettä tiedoksi todisteellisena tiedoksiantona ostajalle ja myyjälle (etuostolaki 9 §).

Etuostolain 21 §:n nojalla toimivalta on etuosto-oikeutta käytettäessä kaupunginhallituksella.

Kohteen ostajan kanssa on sähköpostitse oikaistu joitain myyjien ilmoitukseen perustuvia ostajalle syntyneitä käsityksiä. Samalla on selvitetty kaupungin periaatteita maanhankinnassa ja –luovutuksessa. Ostaja on ilmoittanut sähköpostissaan 1.8.2016 tyytyvänsä etuostoasiassa tehtävään päätökseen.

Liite 1Kauppakirja

Toimialajohtaja Jouko Turto:

Ehdotus Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että:

- Turun kaupunki käyttää etuosto-oikeutta liitteen mukaisessa tilan Onnela 853-513-1-26 kaupassa; sekä

- kauppahinta ja kaupasta johtuvat hyväksyttävät kustannukset korkoineen korvataan alkuperäiselle ostajalle maanhankintaan osoitetuista investointivaroista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 311

Liite 1 Kauppakirja

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki käyttää etuosto-oikeutta liitteen mukaisessa tilan Onnela 853-513-1-26 kaupassa, sekä

kauppahinta ja kaupasta johtuvat hyväksyttävät kustannukset korkoineen korvataan alkuperäiselle ostajalle maanhankintaan osoitetuista investointivaroista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa selvitti toimialajohtaja Jouko Turto.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos, maanhankinta, isännöinti


Liitteet:

Kilajk § 322
Liite 1:Kauppakirja

Kh § 311
Liite 1:Kauppakirja