Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29422.06.2016

6564-2016 (011, 33)

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiahon selvityspyyntö virheellisen tiedon esittämisestä YT-menettelyssä, joka koski G1 ja G2 osastojen lakkautusta

Tiivistelmä: -

Kh § 294

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho 22.6.2016:

Turun kaupungin vanhuspsykiatrian G1 ja G2 osastot on lopetettu ja uuden A9 osaston on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä. Lakkautusten myötä osastojen 22 potilaspaikkaa vähenee 15:en. Toimenpiteillä on merkittäviä henkilöstövaikutuksia, joiden vuoksi Turun kaupungin vanhuspsykiatriassa on käyty keväällä 2016 YT-menettely.

YT-kokouksessa tehdyssä muistiossa 22.3.2016 on G1 osaston toiminnan supistamista 4.4. alkaen ja koko osaston lakkauttamista perusteltu mm. seuraavasti: ”muutosaikataulu nopeutunut, 7.3. kaupunginhallituksen kokouksessa päätetty, että G1 osaston uudelleen organisointia on edistettävä”

Kaupunginhallitus ei mainitussa kokouksessaan ole päättänyt muutosaikataulun nopeuttamisesta tai muutoksesta ylipäätään. Päätöksessä merkittiin tiedoksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatrian yhdistämisselvityksen tilanne. Samalla "kaupunginhallitus päätti, että mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisointiin ja johtamisjärjestelmään liittyvien selvitysten etenemisestä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle."

Esittelytekstissä on seuraava kappale: "Em. selvitystyön rinnalla on tarkoituksenmukaista käynnistää myös kaupungin sisäinen selvitys mielenterveys- ja päihdepalveluiden mahdollisesta uudelleen organisoinnista ja johtamisjärjestelmän kehittämisestä." Tämä ei kuitenkaan ole osa päätöstä ja vaikka sen tulkittaisiin niin olevankin, kyseessä on jälleen vain selvityksen käynnistämistä koskeva kirjaus, joka "mahdollisesti" johtaa em. palvelujen uudelleenorganisointiin.

YT-menettelyssä on siis esitetty väärää tietoa kaupunginhallituksen päätöksestä. On epäselvää, mihin päätöksiin Turun kaupungin psykiatristen palveluiden uudelleenorganisointi ylipäänsä perustuu.

Kaupunginhallitukselle on ensi tilassa tuotava selvitys siitä, 

- kuka tai ketkä ovat vastuussa kaupunginhallituksen päätöstä 7.3. koskevan väärän tiedon antamisesta henkilöstölle YT-menettelyssä 22.3. Asiassa vastuullisten virkamiesten toimet tulee dokumentoida osana selvitystä.

- mihin päätöksiin psykiatristen osastojen lakkauttaminen ja uudelleenorganisointi on perustunut, ja onko menettely ollut kaupungin ohjesääntöjen mukainen. Päätöksentekoprosessi tulee dokumentoida osana selvitystä.

- onko YT-menettely ollut lainmukainen.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

valpHyvinvointitoimiala