Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29322.06.2016

7203-2016 (030)

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiahon selvityspyyntö kaupungin johdannaissopimusten kuten koronvaihtosopimusten käytön selvittäminen ja niistä luopuminen

Tiivistelmä: -

Kh § 293

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho 22.6.2016:

Turun kaupungilla on vuoden 2015 tilinpäätöksen mukaan korollista kokonaisvelkaa 598 miljoonaa euroa. Rahoitusmarkkinoilla korot ovat olleet vuoden 2008 rahoituskriisistä lähtien alhaalla, mutta erityisen alhaalla korot ovat olleet vuoden 2011 eurokriisin jälkeen. Korkotason odotetaan pysyvän edelleen matalalla.

Julkisuudessa on kuluneena keväänä kiinnitetty huomiota paitsi valtionyhtiö Finavian johdannaistappioihin, myös suurten suomalaiskaupunkien johdannaissopimuksiin (mm. Yle 13.5.2016). Lahden kaupungin tarkastuslautakunta on arviointikertomuksessaan vuodelta 2015 kiinnittänyt ansiokasta huomiota tähän kuntien verovarojen riskialttiiseen ja perustelemattomaankin sijoittamiseen. (Lahden kaupungin arviointikertomus 2015, ss. 26-33).

Turun kaupunki on solminut rahoituslaitosten kanssa johdannaissopimuksia, ns. koronvaihtosopimuksia, joiden julkilausuttuna tarkoituksena on ollut suojata kaupunkia korkojen nousulta. Pisimmät sopimukset on solmittu vuoteen 2050 saakka. Tilinpäätöksen 2015 mukaan korkojohdannaisten nimellinen pääoma-arvo oli konsernin osalta 520 miljoonaa euroa ja Turun kaupungin osalta 495 miljoonaa euroa. Konsernin sopimusten poikkeama käyvästä arvosta (arvonalenema) -17,5 miljoonaa, Turun kaupungin osalta -20,7 miljoonaa. (Tilinpäätöksen liitetiedot, kohta 47. Muut taseen ulkopuoliset järjestelyt, s. 174). Lisäksi kaupungilla on ollut arvoltaan huomattavia valuuttajohdannaissopimuksia sekä sähköjohdannais- ja hiilijohdannaissopimuksia.

Ainakin osa sopimuksista on siis ollut Turun kaupungille taloudellisesti tappiollisia. On suojauduttu matalilta koroilta ja maksettu rahalaitoksille markkinakorkoa korkeampaa korkoa. Näin pankit tekevät voittoa veronmaksajien rahoilla.

Lahden kaupungin tapauksessa kaikilla johdannaissopimuksilla ei edes ole ollut lainaa, jota ne olisivat suojanneet, vaan kyse on ollut kaupungin varoilla keinottelusta. Lisäksi Lahden sopimuksissa pankeille on annettu yksinoikeus sopimusten purkuun tai optiovuosiin. Lahden tarkastuslautakunnan mukaan ne ovat olleet kaupungille erittäin epäedullisia.

 

Kaupunginhallitukselle selvitetään,

-millaisia johdannaissopimuksia Turun kaupunki ja konserniyhteisöt ovat solmineet (sopimusehdot)

-sopimusten riskit ja aiheutuneet tappiot

-päätösprosessi ja vastuut johdannaissopimuksista päätettäessä

-johdannaissopimusten ja niihin liittyvän päätöksenteon julkisuus

-sopimusten tarkempi yksilöinti talouden seurannassa ja tilinpäätöksessä

 

Kaupunginhallitus päättää selvityksen pohjalta riskipitoisista ja tappiota tuotavista johdannaissopimuksista luopumisesta.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

valpKonsernihallinto, talous ja rahoitus