Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29222.06.20161

1715-2011 (653, 034)

Yli-Maarian koulu -hankkeen eteneminen ja allianssikumppanin valinta

Tiivistelmä: -

Kh § 292

Tilacontroller Nora Hildén 17.6.2016:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.10.2015 § 179 Yli-Maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman siten, että sen kattohinnaksi asetettiin 22 M€:a. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että hanke toteutetaan yhtiömuotoisesti allianssimallilla.

Turun kaupunginhallituksen 7.12.2015 § 532 päätöksen mukaisesti perustettu Kiinteistöosakeyhtiö Turun Yli-Maarian koulun hallitus on toimittanut 17.6.2016 päivätyn kirjeen Turun kaupungille. Kirjeessään yhtiön hallitus tiedottaa omistajaa allianssikumppanin valinnasta ja siihen liittyvästä kustannusarviosta sekä hankkeen etenemisestä.

Yhtiön mukaan allianssikumppanin kilpailutus käynnistettiin 18.1.2016 osallistumishakemuksen julkaisulla. Neljä tahoa ilmaisi kiinnostuksesta, mutta yksi jättäytyi pois jo alkuvaiheessa. Osallistujien kanssa on käyty asiakirjaneuvotteluja ja yhteisiä työpajoja. Lopullisesti kumppani valitaan tarjouskilpailun perustelleella. Tarjouksissa arvioidaan mm. kunkin tarjoajan kykyä toimia allianssissa, kohteen luonnossuunnitelmia ja siitä laskettavaa alustavaa kustannusarviota sekä tarjoajan tarjoamaa kateprosenttia.

Kiinteistöyhtiö kertoo saaneensa määräaikaan (7.6.2016) mennessä tarjoukset kolmelta eri allianssiryhmittymältä: Skanska Vision (pääallianssikumppani Skanska Talonrakennus Oy), Harppi (Hartela Oy) ja Team Maaria (NCC Rakennus Oy). Tarjousten pisteytyksessä parhaimmat pisteet sai Harppi. Yhtiön kertoo valitsevansa sen hankkeen allianssikumppaniksi.

Yhtiö on teettänyt tarjoajien toimittamien luonnossuunnitelmien pohjalta kustannusarviot. Lasketut kustannusarviot ovat 21,1–23,1 M€, mutta ne eivät sisällä kaikkia hankkeelle kohdistuvia tilaajan kustannuksia sekä varauksia, jotka ovat suuruusluokka-arvioltaan noin 2,1 M€. Tämä summa ei sisällä taidehankintoja, sillä ne eivät olleet mukana hyväksytyssä hankesuunnitelmassa ja sen kustannusarviossa.

Harpin luonnoksesta laskettu kustannusarvio (21,1 M€) lisättynä muilla hankkeelle kohdistuvilla kustannuserillä on noin 23,2 M€. Kaupunginvaltuuston asettaman 22 M€:n kattohinnan saavuttamiseksi hankkeen kehitysvaiheessa tullaan yhtiön mukaan tavoittelemaan vähintään noin 1,2 M€:n kustannusten alentamista.

Yhtiö kertoo kirjeessään, että asetettuun 22 M€:n tavoitteeseen pääseminen tulee olemaan haasteellista, sillä kehitettävä luonnossuunnitelma on kompaktisti mitoitettu, mutta kustannusten alentamisen uskotaan olevan mahdollista mm. teknisen ratkaisuiden kehittämisen kautta.

Hankeen kustannuksia arvioitaessa yhtiö pyytää tiedostamaan, että kaupunginvaltuuston päätöksen (10/2015) jälkeen rakennuskustannusten kehitystä kuvaava ns. Haahtela-indeksi on noussut 5,5 %, mikä tarkoittaa euromääräisesti tämän suuruusluokan hankkeessa noin 1 M€:n kustannusnousua. Lisäksi rakennusalan näköpiirissä oleva kustannusnousu asettaa yhtiön mukaan kustannusarvion saavuttamiselle haasteen.

Yhtiön hallitus ilmoittaa tulevansa valitsemaan kokouksessaan 23.6.2016 kumppaniksi allianssiryhmittymä Harpin (päätoteuttaja Hartela Oy), ellei kaupunginhallituksella ole asiasta huomautettavaa.

Yhtiö kertoo hankkeen etenemisestä, että valitun allianssikumppanin kanssa siirrytään hankkeen kehitysvaiheeseen, joka on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2016 loppuun mennessä. Kaupunginhallituksen 23.11.2015 § 497 päätöksen mukaisesti koulun rakentamista koskeva toteutuspäätös tehdään kaupunginhallituksessa hankkeen kehitysvaiheen jälkeen. Mikäli toteutusvaiheeseen edetään, tavoitteena on, että kohde valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä.

OheismateriaaliKOy Yli-Maarian koulun hallituksen kirje (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Kiinteistö Oy Yli-Maarian koulun hallituksen 17.6.2016 kirjeen ja päättää, ettei sillä ole huomautettavaa kirjeen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöosakeyhtiö Turun Yli-Maarian koulu
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus