Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25206.06.201620
Kaupunginhallitus26013.06.20164

5678-2016 (011, 010, 014)

Turku 2011 -säätiön, Stiftelsen Åbo 2011, sääntöjen muuttaminen

Tiivistelmä:

Turku 2011 -säätiö on pyytänyt Turun kaupunginhallitukselta lausuntoa säätiön sääntöjen muuttamisesta. Säätiö on perustettu määräajaksi 31.12.2016 saakka. Oikeusprosessin vuoksi säätiön voimassaoloa on jatkettava säätiön hallituksen esittämällä tavalla 31.12.2017 saakka. Säätiön hallintoa tulee tarkastella kriittisesti ja sovittaa sen koko toiminnan laajuuden nykytilaan. On perusteltua keventää säätiön hallintoa. Säätiölle esitetään, että säätiön sääntöjä muutettaessa hallituksen kokoonpanoksi muutetaan kolme (3) jäsentä, jotka esitetään konsernijaoston nimettäviksi.

Kh § 252

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen

Turku 2011 -säätiö (jäljempänä Säätiö) pyytää Turun kaupunginhallitukselta lausuntoa uusittavista säännöistään ja perustelee asiaa seuraavasti:

Säätiön sääntöjen muuttaminen

Säätiön sääntöjen 14 §:n mukaan säätiön sääntöjä voidaan muuttaa sen jälkeen kun Turun kaupunginhallitus on antanut asiasta lausunnon, jos vähintään neljä (4) hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Toimenpiteelle on saatava patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.

Pyynnön tarkoitus

Turku 2011 –säätiö, Stiftelsen Åbo 2011, on perustettu määräajaksi 31.12.2016 saakka. Säätiön sääntöjen mukaan määräajan kuluttua säätiö on patentti- ja rekisterihallituksen suostumuksella lakkautettava.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti 3.9.2014 Turku 2011 –säätiölle maksamansa valtion avustuksen takaisinperinnästä. Turku 2011 -säätiöltä peritään takaisin sille myönnettyjä valtionavustuksia yhteensä 1.975.705,46 euroa korkoineen. Säätiö teki päätöksestä oikaisuvaatimuksensa 2.10.2014. Ministeriö hylkäsi säätiön oikaisuvaatimuksen 22.6.2015. Säätiö jätti valituksensa korkeimmalle hallinto-oikeudelle (KHO) 21.7.2015. Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti kannanotossaan 9.10.2015 säätiön valitukseen että KHO:n tulee hylätä valitus. Säätiö jätti vastaselityksensä KHO:lle 18.12.2015.

On todennäköistä, että KHO ei tee asiassa ratkaisua ennen vuoden 2016 päättymistä. On välttämätöntä, että säätiö oikeushenkilönä on olemassa KHO:n valituksen käsittelyn loppuun saakka.

Sääntöjen muuttamista koskeva valmistelu

Säätiön hallitus päätti kokouksessaan 20.4.2016 valtuuttaa hallituksen puheenjohtajan valmistelemaan sääntömuutoksen siten, että varaudutaan säätiön toiminnan jatkumiseen vuoden 2016 jälkeen ja säätiötä ei pureta ennen KHO:n ratkaisua. Samalla säätiön säännöt tulee muuttaa uuden säätiölain mukaisiksi. Säätiön hallitus päätti, että sääntöjen käsittelyä jatketaan kokouksessa 18.5.2016.

Turun kaupunginjohtaja on 18.5.2016 § 54 päättänyt antaa konserniohjeen, jonka mukaan säätiön sääntöjä muutettaessa hallituksen kokoonpanoksi muutetaan kolme (3) jäsentä, jotka esitetään konsernijaoston nimettäviksi.

Säätiön hallitus käsitteli Turun kaupunginjohtajan konserniohjetta kokouksessaan 18.5.2016. Hallitus kävi laajan keskustelun säätiön sääntöjen muutostarpeista pohtien muun muassa eri vaihtoehtoisia tilanteita riippuen siitä, miten oikeusprosessi KHO:ssa päättyy. Puheenjohtaja esitti hallitukselle Turun kaupunginjohtajan 18.5.2016 tekemän päätöksen, jossa todettiin, että huomioon ottaen toiminnan laajuuden huomattava supistuminen, tulee myös säätiön hallintoa tarkastella kriittisesti ja sovittaa sen koko toiminnan laajuuden nykytilaan. Kaupunginjohtaja oli päättänyt antaa konserniohjeen, jonka mukaan säätiön sääntöjä muutettaessa hallituksen kokoonpanoksi muutetaan kolme jäsentä.

Turku 2011 –säätiön hallitus päätti pyytää säätiön sääntömuutoksista Turun kaupunginhallituksen lausunnon. Säätiön hallitus totesi, että se kokoontuu sääntöjen mukaisesti käsittelemään sääntöjä vielä kaupunginhallituksen lausunnon jälkeen ennen kuin sääntömuutos saatetaan PRH:n käsittelyyn.

Nykyisten sääntöjen mukaan säätiön hallituksessa on seitsemän (7) jäsentä, joista hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kaksi jäsentä valitsee Turun kaupunginhallitus, yhden jäsenen Svenska kulturfonden, yhden jäsenen Suomen Kulttuurirahasto ja yhden jäsenen Taiteen edistämiskeskus.

Säätiön hallituksen jäsenten lukumäärän vähentäminen edellyttää niiden tahojen suostumusta, jotka nyt valitsevat jäseniä säätiön hallitukseen.

Säätiön hallitus toteaa, että riippumatta Turun kaupunginhallituksen näkemyksestä säätiön hallituksen jäsenten lukumäärästä tai muista sääntömääräyksistä, on tärkeää huolehtia siitä, että säätiö on olemassa kunnes KHO on antanut valituksesta ratkaisunsa. Säätiön hallitus esittää säätiön olemassaolon määräajan jatkamista 31.12.2017 saakka. Koska säätiön on välttämätöntä olla olemassa valitusprosessin loppuun ja käsittely patentti- ja rekisterihallituksessa vie oman aikansa, säätiön hallitus pyytää, että asia käsitellään mahdollisimman viipymättä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Turku 2011 -säätiö on perustettu määräajaksi 31.12.2016 saakka. Säätiön säännöissä määrätään, että säätiön lopettaessa toimintansa luovutetaan säätiön koko omaisuus Turun kaupungille käytettäväksi luovien toimialojen tukemiseen Turussa. Oikeusprosessin vuoksi säätiön voimassaoloa on jatkettava säätiön hallituksen esittämällä tavalla 31.12.2017 saakka.

Säätiön hallintoa tulee tarkastella kriittisesti ja sovittaa sen koko toiminnan laajuuden nykytilaan. Säätiön toiminta huomioon ottaen on perusteltua keventää säätiön hallintoa 18.5.2016 § 54 antamani konserniohjeen mukaisesti siten, että säätiön sääntöjä muutettaessa hallituksen kokoonpanoksi muutetaan kolme jäsentä, jotka esitetään konsernijaoston nimettäviksi. Svenska kulturfondenilta, Suomen Kulttuurirahastolta ja Taiteen edistämiskeskukselta pyydetään suostumus sääntöjen muuttamiseksi.

Säätiön sääntöjen 5 §:n 4. kappaleesta tulee poistaa maininta siitä, siitä, että hallitus valitsee tarvittaessa esittelijän. On riittävää, että hallitus valitsee tarvittaessa sihteerin. Kohta muutetaan kuulumaan: ”Hallitus valitsee itselleen tarvittaessa sihteerin.”

Liite 1Turku 2011- säätiön kirje

Liite 2Hallituksen pöytäkirja

Liite 3Säätiön voimassaolevat säännöt ja ehdotus uusiksi säännöiksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että säätiön sääntöjä muutetaan liitteessä 3 esitetyllä tavalla muutoin, mutta hallituksen jäsenten lukumäärää vähennetään 3 jäseneen, jotka esitetään Turun kaupunginhallituksen konsernijaoston nimettäviksi ja säännöistä poistetaan maininta siitä, että hallitus valitsee tarvittaessa esittelijän.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin von Frenckell-Rambergin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 260

Pöydältä 6.6.2016 § 252

PäätösKaupunginhallitus päätti, että säätiön sääntöjä muutetaan liitteessä 3 esitetyllä tavalla.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että päätös kaupungin edustajien nimeämisestä säätiön hallitukseen tehdään niin että se voidaan ottaa huomioon säätiön syyskokouksessa.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoTurku 2011 - säätiö, Stiftelsen Åbo 2011
tiedKonsernihallinto, hallintopalvelut


Liitteet:

Kh § 252
Liite 1:Turku 2011- säätiön kirje
Liite 2:Hallituksen pöytäkirja
Liite 3:Säätiön voimassaolevat säännöt ja ehdotus uusiksi säännöiksi

Kh § 260
Liite 1:Turku 2011- säätiön kirje
Liite 2:Hallituksen pöytäkirja
Liite 3:Säätiön voimassaolevat säännöt ja ehdotus uusiksi säännöiksi