Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2013-201614126.05.20165
Kaupunginhallitus27413.06.20162

2924-2016 (045)

Tarkastuslautakunnan raportti vuoden 2015 arvioinnista (Kv)

Tiivistelmä: -

Tlk2013- § 141

Revisiotoimisto 23.5.2016:

 

Kuntalain (410/2015) 110 §:n mukaan ”valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

 

Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet.

 

Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.

 

Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa.

 

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.

Edellä 3 momentissa säädettyä alijäämän kattamisvelvollisuutta sovelletaan myös kuntayhtymiin.”

 

Kuntalain 115 §:n mukaan ”toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

 

Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi.

 

Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.”

 

Kuntalain 121 §:n mukaan ”tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Lautakunta voi antaa valtuustolle muitakin tarpeellisena pitämiään selvityksiä arvioinnin tuloksista.

 

Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.”

 

Oheismateriaali 1               Raporttiluonnos 23.5.2016: Vuoden 2015 arviointi

Salassa pidettävä, JulkL 6 §

Raportti tulee julkiseksi, kun asia jota raportti koskee, on tarkastuslautakunnassa käsitelty loppuun ja pöytäkirja on tarkastettu

(lähetetään tarkastuslautakunnalle pdf-versiona sähköpostitse)

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää hyväksyä raportin vuoden 2015 arvioinnista ja lähettää sen kaupunginvaltuustolle tiedoksi esittäen, että kaupunginvaltuusto päättää lähettää raportin kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten ja että kaupunginhallituksen tulee antaa valtuustolle lausunto 31.10.2016 mennessä toimenpiteistä, joihin vuoden 2015 arviointiraportti antaa aihetta.


Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

PäätösTarkastuslautakunnalle esitettiin kokouksessa raporttiluonnoksen päivitetty versio.

Oheismateriaali 2Raporttiluonnos 26.5.2016: Vuoden 2015 arviointi
Salassa pidettävä, JulkL 24 § 15)

Tarkastuslautakunta päätti hyväksyä muutoksin raportin vuoden 2015 arvioinnista ja lähettää sen kaupunginvaltuustolle tiedoksi esittäen, että kaupunginvaltuusto päättää lähettää raportin kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten ja että kaupunginhallituksen tulee antaa valtuustolle lausunto 31.10.2016 mennessä toimenpiteistä, joihin vuoden 2015 arviointiraportti antaa aihetta.

Liite 1Hyväksytty raportti vuoden 2015 arvioinnista, 26.5.2016

Tarkastuslautakunta totesi seuraavan esteellisyyden, minkä osalta henkilö ei osallistunut asian käsittelyyn:

Puheenjohtaja Anne Aholainen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan osalta.

Käsiteltäessä asiaa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan osalta puheenjohtajana toimi tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Sauli Saarinen.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Kh § 274

Liite 1Hyväksytty raportti vuoden 2015 arvioinnista, 26.5.2016

Tarkastuslautakunnan ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee raportin tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten ja että kaupunginhallituksen tulee antaa kaupunginvaltuustolle lausunto 31.10.2016 mennessä toimenpiteistä, joihin vuoden 2015 arviointiraportti antaa aihetta.

PäätösAsia lähetettiin kaupunginvaltuustolle.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Tlk2013- § 141
Liite 1:Hyväksytty raportti vuoden 2015 arvioinnista, 26.5.2016

Kh § 274
Liite 1:Hyväksytty raportti vuoden 2015 arvioinnista, 26.5.2016