Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25813.06.201615

6627-2016 (002, 042)

Turun kaupungin ja Paavo Nurmi Turku Oy:n välisen vuoden 2016 vuosisopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on päätöksellään 21.2.2013 § 15 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen yhteistyösopimuksen. Turun kaupunki on hyväksynyt Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen sekä sitoutunut pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhtiön kanssa. Turun euromääräinen panostustaso vuosille 2014-2017 määritellään erillisellä vuosisopimuksella. Turun kaupunki on varannut vuoden 2016 talousarviossa tapahtumakokonaisuudelle 200.000 euron suuruisen määrärahan. Lisäksi Turun kaupunki voi kohdistaa tapahtumakokonaisuuteen Turun panostusta palvelujen ostona, kampanjayhteistyönä, henkilö- ja teknisten kustannusten kattamisena tai palvelujen tarjoamisena.

Kh § 258

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 2.6.2016:

Kaupunginhallitus on päätöksellään 21.1.2013 § 15 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen yhteistyösopimuksen ja osoittanut kaupungin rahoitusosuuden aiemmin vuosien 2013, 2014 ja 2015 tapahtumakokonaisuuksille.

Yhteistyösopimus on voimassa sen allekirjoittamisesta lukien 31.12.2017 asti ja kattaa vuosien 2013 -2017 Paavo Nurmi tapahtumakokonaisuuden. Sopimus päättyy ilman eri irtisanomista sopimuskauden päättyessä. Hyväksytty sopimus toimii samalla puitesopimuksena vuosittain laadittaville yksityiskohtaisimmille vuosisopimuksille. Yhteistyösopimuksessa Turun kaupunki hyväksyy Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen ja sitoutuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhtiön kanssa.

Turun euromääräinen panostustaso vuosille 2014 - 2017 määritellään erillisellä vuosisopimuksella. Sopimuksessa määritellään yksityiskohtaisesti Turun kaupungin saamat hyödyt, oikeudet ja velvollisuudet. Jos tapahtumakokonaisuutta ei jonakin vuonna järjestetä lainkaan tai kaupunginvaltuusto ei myönnä hankkeelle rahaa, ei Turulla ole myöskään maksuvelvoitteita. Yhtiö ja sen osakkaat sitoutuvat yhteistyössä Turun kanssa mahdollisimman laajapohjaisen muun kuin Turku –lähtöisen julkisen rahoituksen keräämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusosuus onkin kasvanut edellisen vuoden tasosta.

Yhtiö vastaa kumppaneineen Paavo Nurmi –tapahtumakokonaisuuden tuottamisesta ja järjestämisestä Turussa. Tarkoituksena ja tavoitteena on Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperinnön aktiivinen ylösnostaminen ja etablointi pysyvästi Turkuun. Kokonaisuuteen liittyy näkyvimpänä yksittäisenä kansain-välisenä kärkitapahtumana kansainväliset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailut.

Samalla tarkoituksena on nostaa Paavo Nurmi osaksi kansallista Suomi-brändiä. Tavoitteena on nykyaikaisella tavalla aidon toiminnallisesti ja laajasti synnyttää pysyvää yhteistyötä ja toimintoja Paavo Nurmen perinnön vaalimisen ympärille opetuksen ja kasvatuksen, elinkeinoelämän, kulttuurihistorian, liikuntakulttuurin (urheilu ja liikunta) ja matkailun sektoreilla. Käytännössä tämä tarkoittaa laajoja kansalaispiirejä eri ikäryhmistä osallistavien oheistapahtumien ja –toimintojen synnyttämistä. Yhteistyötahoiksi tavoitellaan paitsi alueellisia, niin myös valtakunnallisia ja kansainvälisiä toimijoita.

Tapahtumakokonaisuuden järjestämisellä on suuri taloudellinen, toiminnallinen ja viestinnällinen merkitys Turun seudulle. Teknisesti tapahtuman järjestäminen ja toteuttaminen tukeutuu ja on ratkaisevalla tavalla riippuvainen olosuhteista ja fasiliteeteista Turussa. Muun muassa tämän vuoksi Turun kaupungin sitoutumisella ja kaupungin kanssa tehdyllä yhteistyöllä on suuri merkitys kokonaisuuden onnistumiselle. Pitkäjänteinen yhteistyösopimus Turun kaupungin ja Yhtiön välillä on edellytys tapahtumakokonaisuuden toteutumiselle suunnitellussa mittakaavassa ja aikataulussa.

Tavoitteeseen pääsy edellyttää usean vuoden suunnitelmallisen ja nousujohteisen tekemisen. Luontevaksi huipentumaksi on todettu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi 2017, joka on samalla Paavo Nurmen syntymän 120-vuotisjuhlavuosi. Diamond league –tason Paavo Nurmi Games Turussa oheistoimintoineen on nimetty yhdeksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden urheilun päätapahtumista ja sen lisäksi Paavo Nurmi Games ja Festival on yksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kansainvälisten suurtapahtumien painopistetapahtumista vuonna 2017.

Hanke kasvaa ja laajenee suunnitelmansa mukaisesti vuonna 2016 edelleen. Paavo Nurmi Festivaaliviikon tapahtumien kasvun lisäksi vahvistetaan Paavo Nurmen kulttuuriperintötyötä. Kulttuuriperintötyössä panostetaan yhteistyössä muun muassa seuraaviin kokonaisuuksiin: paavonurmi.fi –verkkosivusto, Paavo Nurmi Legacy –julkaisut ja muun julkaisutoiminnan valmistelut, Paavo Nurmi eKirjasto sekä Paavo Nurmi koulukiertueen toteuttaminen Varsinais-Suomen alueella.

Yhtiö vastaa omilla toimenpiteillään Tapahtumakokonaisuuden integroinnista Turun strategisia päämääriä edistäviin toimenpiteisiin viestinnän liikunnan-, kulttuurin-, matkailun-, opetus/koulutus- sekä elinkeinopolitiikan sektoreilla.

Turun kaupunki on varannut vuoden 2016 talousarviossa tapahtumakokonaisuudelle 200.000 euron suuruisen määrärahan tilastolliselle tilaukselle KH/Paavo Nurmi Games (11006/10140). Lisäksi Turun kaupunki voi kohdistaa tapahtumakokonaisuuteen Turun panostusta palvelujen ostona, kampanjayhteistyönä, henkilö- ja olosuhteiden kehittämiseen liittyvien kustannusten kattamisena tai palvelujen tarjoamisena.

Liite 1Vuosisopimus (salassa pidettävä JulkL 24 §: 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva vuosisopimus hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia,

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta ja

että kaupunginhallituksen alaiselta tilastolliselta tilaukselta 11006/10140 KH/Paavo Nurmi Games osoitetaan 200.000 euron suuruinen määräraha vuoden 2016 tapahtumakokonaisuudelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPaavo Nurmi Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot


Liitteet:

Kh § 258
Liite 1:Vuosisopimus (salassa pidettävä JulkL 24 §: 20 kohta)