Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23906.06.20168

6145-2016 (034)

Centrum Balticum -säätiön EU-rahoitteisten hankkeiden rahoitusjärjestelyt

Tiivistelmä:

Centrum Balticum -säätiöllä on tulossa monia EU-rahoitteisia hankkeita, joiden omarahoitusosuus on pääasiassa 15 %. EU-rahoitukset hankkeissa tulevat pääosin jälkikäteen. Jotta säätiö voi osallistua EU-hankkeisiin, tulee sille mahdollistaa jälkimaksatuksellisiin hankkeisiin liittyvä tilapäinen rahoitus.

Kh § 239

Johtaja Jukka Laiho ja rahoituspäällikkö Kari Pentti, talouden ja rahoituksen vastuualue 30.5.2016:

 

Turun kaupunki, Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulun tukisäätiö, Varsinais-Suomen liitto, Porin kaupunki, Rauman kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki ja Vaasan kaupunki perustivat vuonna 2006 Centrum Balticum - säätiön. Säätiön tarkoituksena on edistää laaja-alaisesti Itämeren alueen yhteistyötä eri sektoreilla, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Säätiön toiminta jakautuu kolmeen vastuualueeseen: Centrum Balticum -keskus, Saaristomeren Suojelurahasto ja Turku-prosessin sihteeristö. Turku-prosessin koordinaatiovastuu on Turun kaupungilla ja Varsinais-Suomen liitolla. Turku-prosessin sihteeristö työskentelee Centrum Balticum -säätiön puitteissa.

 

Säätiö ei kuulu Turku- konserniin, mutta kaupungilla on säätiön toiminnassa merkittävä vetovastuu. Turun kaupungin vuosittaista avustusta säätiölle on viime vuosina alennettu, joka takia säätiön toiminnan hankerahoitus on vaikeutunut. Kaupungin vuoden 2016 avustus säätiölle on 220.000 euroa. Säätiö on toimittanut kaupungille tilinpäätöstiedot vuodesta 2015 ja muut tarvittavat taloudelliset tiedot mm. tämän vuoden talousarvion. Vuoden 2015 lopussa säätiön omapääoma oli 378.000 euroa ja omavaraisuusaste 86 %.

 

Säätiöllä on tällä hetkellä tulossa monia EU-rahoitteisia hankkeita, joiden omarahoitusosuus on pääasiassa 15 %. EU:n rahoitusosuudet n. 75 - 85 %:a tulevat pääosin jälkikäteen, joten hankerahoitus vaatii muuta rahoitusta tilapäisesti tämän vuoden kesästä alkaen. Rahoitustarve täsmentyy loppuvuoden aikana, koska eräistä hankkeista säätiö ei ole vielä saanut päätöstä. Säätiö on anonut kaupungilta enintään 350.000 euron luottoa/luottolimiittiä, joka erääntyisi viimeistään 31.7.2019.

 

Kaupunki on myöntänyt jatkuvia luottolimiittejä tähän mennessä vain omille tytäryhteisöilleen. Tämän takia säätiön rahoitustarpeeseen soveltuu luottosopimus, jossa tarvittava rahoitus tulee nostaa viimeistään tämän vuoden aikana. Vuoden 2017 osalta säätiön rahoitustarve selvitetään erikseen ja merkitään tarvittaessa kaupungin vuoden 2017 talousarvioon. Säätiö voi luottosopimuksen mukaan nostaa rahoitusta vain anomuksessa esitettyjen EU-rahoitteisten hankkeiden väliaikaiseen rahoitukseen.

 

Kaupungilla on vuoden 2016 talousarviossa kohdassa antolainojen lisäykset 8 milj. euron kohdentamaton määräraha, josta mahdollinen rahoitus säätiölle voidaan myöntää. Luotolle ei tässä tapauksessa edellytetä vakuutta.

 

Edellä olevaan viitaten esitämme,

 

-että kaupunki myöntää Centrum Balticum – säätiölle säätiön EU-rahoitteisten hankkeisiin väliaikaista hankerahoitusta enintään 350.000 euroa liitteenä olevan luottosopimuksen/velkakirjan mukaisesti.

Liite 1Luottosopimus/velkakirja

Oheismateriaali 1Centrum Balticum -säätiön anomus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Centrum Balticum – säätiölle säätiön EU-rahoitteisten hankkeisiin väliaikaista hankerahoitusta enintään 350.000 euroa liitteenä 1 olevan luottosopimuksen/velkakirjan mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Randell ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 5 §:n perusteella asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.

Jakelu

aoCentrum Balticum -säätiö
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 239
Liite 1:Luottosopimus/velkakirja