Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11631.05.20167
Kaupunginhallitus24206.06.201611

3619-2016 (035)

Kuolinpesien säästörahaston vuoden 2015 tuoton käyttäminen vanhustenhuollon erilaisiin toimintoihin mm. kalusteiden ja apuvälineiden hankkimiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 116

Vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen, asumispalvelujen johtaja Kirsi Kiviniemi 2016:

Turun kaupungilla on rahasto, jonka tarkoituksena on valtioneuvoston tai valtiokonttorin päätöksillä kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästöjen kokoaminen ja käyttö luovutuspäätöksissä mainittuihin tarkoituksiin.

Kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2015 oli 726.362,99 euroa eli laskettuna vuoden 2015 alun pääomalle 8,42 %.

Konsernihallinnon Talous- ja strategiaryhmä suosittelee jakamaan rahaston jakokelpoisesta tuotosta enintään 250.000 euroa.

Hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueella on tavoitteena vanhusten voimavaralähtöinen hoito ja huolenpito. Hoito ja huolenpito kattavat niin fyysisen, sosiaalisen, kognitiivisen kuin psyykkisen toimintakyvyn tukemisen. Asuinympäristöllä on tärkeä merkitys toimintakyvyn parantamisessa. Asuinympäristön tulee kannustaa liikkumaan ja yhteisölliseen toimintaan niin sisätiloissa kuin piha-alueellakin.

Vanhusten asumispalveluissa osa asukkaista tarvitsee korkeaselkäisiä geriatrisia tuoleja voidakseen istua ja voidakseen osallistua yhteisölliseen toimintaan. Asukkaiden ulkoilua varten tarvitaan korkeaselkäisiä pyörätuoleja. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni asukas pääsee turvallisesti ulkoilemaan ja voi osallistua erilaisiin yhteisöllisiin tuokioihin yksikössä. Yksiköiden tarpeiden perusteella uusitaan ja hankitaan lisää sisä- ja ulkokuntoilulaitteita sekä kalusteita asukkaiden yhteistiloihin.

Hyvinvointikeskukset järjestävät ryhmätoimintana erilaisia psykososiaalisia ryhmätoimintoja, joiden tavoitteena on syrjäytymisen ehkäisy, yksinäisyyden tunteen poistaminen ja aktiivisen ikääntymisen turvaaminen. Välineinä ryhmissä voi olla mm voimaannuttava valokuvaus, ylipäätänsä taide ja kulttuuri. Rahaston tuotolla esitetään maksettavaksi näiden ryhmien toimintakuluja. Lisäksi tuotolla esitetään rahoitettavaksi muidenkin kuntoutusryhmien esim. päihteitä käyttävien ikääntyneiden ryhmäkuntoutusta sekä omais- ja asiakastilaisuuksien toimintaa. Hyvinvointikeskukset tarvitsevat myös toimintaansa erilaista virikemateriaalia ja erilaisia ikäteknologisia hankintoja.

Kotona asuville ikäihmisille ehdotetaan myös hankittavaksi kenkien liukuesteitä aluksi kokeiluluonteisesti 2000 paria. Tarkoituksena on estää ja ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia talviaikaan. Avopalvelujen tulosyksikön alaisen päiväkuntoutustoimintaan esitetään hankittavaksi pihakalusteita sekä tasapainoharjoitteluvälineistöä.

Hankintojen yhteisarvo tulee olemaan korkeintaan 250.000 euroa ja yksikkökohtaisista hankinnoista tehdään päätökset hallinto- ja talousjohtajan toimesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Kaupungille luovutettujen kuolinpesien jakokelpoisesta tuotosta vuodelta 2015 myönnettäisiin sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon 250.000 euroa vanhuspalvelujen avopalvelujen ja asumispalvelujen tulosyksiköille ikäihmisten kuntoutumista edistävään ja toimintakykyä ylläpitävään toimintaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 242

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupungille luovutettujen kuolinpesien jakokelpoisesta tuotosta vuodelta 2015 myönnetään sosiaali- ja terveyslautakunnalle 250.000 euroa käytettäväksi vanhuspalvelujen avopalvelujen ja asumispalvelujen tulosyksiköille ikäihmisten kuntoutumista edistävään ja toimintakykyä ylläpitävään toimintaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta