Kauppakirja

 

Myyjä

Turun kaupunki       (jäljempänä Kaupunki)

Y-tunnus: 0204819-6

 

Ostaja

YH kodit Oy tai heidän määräämänsä   (jäljempänä Ostaja)

Y-tunnus 0151507-3

Aleksis Kiven katu 26
33200 Tampere

 

Kaupan kohde

Turun kaupungin Runosmäen kaupunginosan tontti 853-85-81-5, pinta-alaltaan 14032 m2.

 

Kaupan kohde on osoitettu kartalla M 397 / 31.12.2015.

 

Tontin osoite on Varusmestarintie 17, 20360 Turku.

 

Kauppahinta

Miljoona kuusisataaviisitoistatuhatta (1.615.000) euroa.

 

Kaupan perusteet

Kaupunginhallituksen päätös

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on kirjattu tähän kauppakirjaan.

 

1. Kauppahinnan maksu

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan myyjän ilmoittamalle tilille

ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Ostaja vastaa kaupasta aiheutuvista kuluista sekä saantonsa laillistamiskuluista. Kaupantekovuodelta kaupan kohteen osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Omistusoikeus siirtyy ostajalle, kun koko kauppahinta on maksettu ja kauppakirja allekirjoitettu. Ostaja saa tontin omistukseensa vapaana kiinnityksistä ja muista rasituksista ja maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

3. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut kaupan kohdetta koskeviin lainhuutotodistukseen, rasitustodistukseen ja kiinteistörekisteriotteeseen. Ostaja on tutustunut kiinteistön alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin sekä maankäyttömääräyksiin (asemakaava 3/2011). Ostaja on verrannut ko. seikkoja em. kaupan kohdetta koskeviin asiakirjoihin, minkä johdosta ostajalla ei ole huomauttamista.

 

Kaupan kohde on 16.11.2013 voimaantulleen asemakaavan mukaista asuinkerrostalojen korttelialuetta, jolle saa sijoittaa palveluasumista (AK-1).

 

Kaupan kohteelle on perustettu liitekartalla M 397 / 31.12.2015 osoitetut kulkuyhteysrasite (2014-K66) sekä lämpöjohtorasite (2014-K67).

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

Tontti rajoittuu naapurustoon liitekartan M 397 / 31.12.2015 mukaisesti.

 

4. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä.

 

5. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki ilmoittaa, että myytävä tontti on ollut aikaisemmin rakentamattomana metsäalueena. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 75 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

6. Rakentamisvelvollisuus

 

Kiinteistölle on rakennettava hyväksyttyjen piirustusten, rakennusjärjestyksen sekä kauppakirjan liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti kerrosalaltaan vähintään 60 % asemakaavan sallimasta suurimmasta rakennusoikeudesta viiden vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

7. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy.

 

8. Sanktiot

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 6. kohdassa mainittua rakennusvelvoitettaan tai on 7. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen, ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkoa kauppahinnan suuruisen määrän.

 

9. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunni­telmien mukaan vaatii kadun ja tontin pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkaus­luiskan ulottamista tontil­le, tontinomistajan on sallittava tämä korvauksetta, mikäli em. toimenpiteet eivät aiheuta tontin omistajalle kohtuutonta haittaa.

 

10. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

11. Pintavedet

 

Tontinomistajan tulee huolehtia kustannuk­sellaan tontti­viemäröin­tinsä yhteydessä tonttiin rajoit­tuvilta puistoalu­eilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mah­dollisesti valuvien pintavesien poisjohtami­ses­ta.

 

12. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön koh­dalla ole­van kadun yleiseen käyt­töön luovuttamises­ta riippu­matta, kadun kunnossa- ja puh­taanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten aluei­den kunnossa- ja puh­taanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä kiinteistölle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

13. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen toimittamaan Turun Kiinteistöliikelaitokselle tiedon, mikäli kaupan kohteen maaperään porataan lämpö- tai porakaivo. Tieto tulee toimittaa viipymättä toimenpiteen suorittamisen jälkeen.

 

Edellä mainitun lisäksi ostaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että ostaja noudattaa niiden sijoittamiseen lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

14. Tontin käyttö

 

Tontti on pidettävä siistissä kunnossa ja vaaditta­essa aidattava viranomaisten hyväksymällä taval­la.

 

15. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 8-14. mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin. Mikäli kaupunki on antanut suostumuksen, että kiinteistö voidaan luovuttaa rakentamattomana, kohtien 6. ja 7. ehdot on myös otettava luovutuskirjaan.

 

16. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta joh­tuvat eri­mielisyydet ja riidanalaiset kor­vaus- ja sopi­mus­sakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

17. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kau­pan yh­teydes­sä tehty eri sopi­musta­kaan.

 

18. Mahdollinen lisäkauppahinta

 

Kauppahinta on määräytynyt sillä perusteella, että tontille toteutetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) hyväksymää valtion tuella toteutettavaa asuntotuotantoa. Mikäli Ostaja toteuttaa tontille muuta kuin em. tuotantoa, on Ostaja velvollinen maksamaan Myyjälle käyvän hinnan ja ARA-hinnan välisen erotuksen jokaiselta kerrosneliöltä, joka on muuta kuin ARA-tuotantoa. Mahdollisesta lisäkauppahinnasta tehdään erillinen kauppahinnan täsmennys.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi kaupanvahvistajalle.

 

Päiväys

 

Allekirjoitukset

 

Kaupanvahvistajan todistus