Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20216.05.20165

5579-2014 (641)

MAL-sopimuksen 2016-2019 hyväksyminen (Kv)

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtion ja kaupunkiseudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016-2019 hyväksytään. Sopimus tulee voimaan kun se on allekirjoitettu.

Kh § 202

Ympäristötoimiala, Kaupunkisuunnittelu, kaavoituspäällikkö Christina Hovi 26.4.2016:

Turun kaupunkiseudulle on valmisteltu maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus vuosille 2016–2019. Neuvottelutulos valmisteluun osallistuneiden osapuolten kesken saavutettiin 13.4.2016.

Turun kaupunkiseudun MAL-työryhmän kokous 2/2016 (Turku 13.4.) merkitsi tiedoksi em. neuvottelutuloksen ja päätti lähettää sopimuksen kunnille asianmukaisesti hyväksyttäväksi toukokuun 2016 loppuun mennessä.

MAL-sopimus 20162019

Sopimus perustuu Sipilän hallituksen ohjelmaan 29.5.2015, jonka mukaisesti hallitus solmii asumista, maankäyttöä ja liikkumista yhteen sovittavan ja asuntotuotantoa sekä kasvua vauhdittavan sopimuksen suurimpien kaupunkiseutujen kanssa.

Sopimus on jatkoa Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion väliselle MAL-aiesopimukselle 2012–2015. Sopimuksen lähtökohtana ovat kaupunkiseudulla vuonna 2012 hyväksytty rakennemalli 2035 ja sen toteuttamiseksi kuntien vuosina 2014–2015 hyväksymät kuntakohtaiset kaavoitusohjelmat liitteenään seudullinen ohjelma, seudullinen asunto- ja maapoliittinen ohjelma ja rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelma.

MAL-sopimus on Turun seudun kuntien välinen, kuntien ja valtion välinen sekä valtio-osapuolten välinen sopijaosapuolten maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteisen tahtotilan ja kehityssuuntien kuvaus.

Sopimuksella edistetään hallitusohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden, valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja kansallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutumista Turun kaupunkiseudulla, seudun kuntien yhteisesti hyväksyttyjen strategioiden, suunnitelmien ja ohjelmien toteuttamista.

Sopimusmenettelyn avulla vahvistetaan Rakennemallin 2035 sitovuutta ja konkretisointia, edistetään sopimuksen tarkoitusta tukevien seudullisesti merkittävien ohjelmien ja hankkeiden toteutusta sekä edistetään Pohjoisen kasvuvyöhykkeen (Tukholma–Turku–Helsinki–Pietari) kehittymistä tukevien hankkeiden toteutusta.

Sopimus sisältää yhteensä 37 toimenpidettä, jotka on jaoteltu kolmeen teemaan:

Seuranta perustuu sopimuksen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista ja vaikuttavuutta kuvaaviin mittareihin. Seurattavia asioita ovat sopimuksessa esitettyjen toimenpiteiden edistyminen ja toimenpiteiden vaikuttavuus. Seurantatyön organisointi ja seurannan suunnittelu käynnistetään sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Seurantatiedot koostetaan vuosittain julkaistavaksi raportiksi. Seudullinen tarkasteluaineisto tallennetaan aluetietopalvelu Lounaistietoon.

Valtio-osapuolen sitoutuminen sopimukseen määritellään valtioneuvoston periaatepäätöksellä, jossa linjataan valtion tahtotila ja tuki eri sopimusmuodoille julkisen talouden suunnitelman ja talousarvion puitteissa. Valtion rahoitustoimenpiteet edellyttävät eduskunnan päätöstä. Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkiseutujen MAL-sopimuksista on tarkoitus tehdä yhteinen periaatepäätös toukokuussa 2016.

Turun kaupunkiseudun kunnat ottavat huomioon talousarvioissaan ja yhdyskuntarakenteen hankekokonaisuuden pohjalta laadittavissa toteutusohjelmissa tässä sopimuksessa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamisen. Sopimuksen mukaisia toimenpiteitä edistetään vuosittaisissa tulosneuvotteluissa Liikenneviraston ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

Sopimusosapuolet edistävät sopimuksessa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Valtion omien infrahankkeiden toteuttaminen ja tuki kuntien infrastruktuurihankkeille kytketään kuntien asuntorakentamisen ja eheän yhdyskuntarakenteen kehittämiseen.

Sopimus tulee voimaan kun se on allekirjoitettu. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa valtio-osapuolen isännöimässä tilaisuudessa 9.6.2016 valtio-osapuolten ja sopimuksen hyväksyneiden kuntien kesken.

Liite 1Valtion ja kaupunkiseudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016–2019, 13.4.2016

Oheismateriaali 1MAL-sopimuksen valmisteluryhmän neuvottelutulos, allekirjoituspöytäkirja 13.4.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että 13.4.2016 päivätty valtion ja Turun kaupunkiseudun välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016–2019 hyväksytään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 202
Liite 1:Valtion ja kaupunkiseudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016-2019, 13.4.2016