Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13329.03.2016
Kaupunginhallitus20716.05.201611

3536-2016 (231)

Vastaus kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantasen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornasen selvityspyyntöön kierrätyspisteverkoston muutoksista ja Turun kierrätystavoitteiden saavuttamisesta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornanen ovat 29.3.2016 § 133 tehneet selvityspyynnön kierrätyspisteverkoston muutoksista ja Turun kierrätystavoitteen saavuttamisesta. Selvitys pyynnön johdosta on pyydetty lausunnot Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä ja ympäristötoimialan ympäristönsuojelun palvelualueelta.

Kh § 133

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornanen:

Kierrätettävän kotitalousjätteen kierrätyspisteitä on vähennetty Turussa merkittävästi alkuvuoden 2016 aikana. Muutoksen taustalla on jätelain tuottajavastuun laajentuminen.

Turussa muutos on tarkoittanut kierrätyspisteiden merkittävää vähenemistä, mikä hankaloittaa pientaloasukkaiden jätteiden kierrätystä. Kierrätyspisteiden määrä on vähentynyt alkuvuoden aikana 188:sta 38:aan. Erityisesti lasin ja metallin kierrätyspisteet ovat vähentyneet. Monilla pientaloasukkailla on pitkä matka lähimmälle kierrätyspisteelle, ja pisteiden jätejaevalikoima on sekalainen, mikä ei kannusta jätteiden kierrätyksen jatkamiseen. Autottomille jätteiden kierrättämisestä tulee erittäin vaikeaa.

Kierrätyspisteistä vastaava Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy on ilmeisesti vielä täydentämässä tämän hetkistä uudistettua kierrätyspisteverkkoa, mutta pientaloalueiden asukkailla ei ole tietoa miten oman asuinalueen kierrätyspisteverkko tulee vielä muuttumaan.

Pyydämme kaupunginhallitukseen selvitystä kierrätyspisteverkoston muutoksista ja niiden vaikutuksista kaupungin asettamiin kierrätystavoitteisiin. Kierrätyspisteverkon harventumisen myötä uhkana on, että aiempaa suurempi osa jätteestä päätyy jätteenpolttoon. Erityisesti tämä koskee lasi- ja metallijätettä. Tämä on erittäin harmillista, sillä Turussa on ollut poikkeuksellisen hyvä kierrätysaste ja ihmiset ovat tottuneet kierrättämään jätteensä.

Pyydämme vastausta seuraaviin kysymyksiin:

1. Onko kierrätyspisteiden vähentäminen näkynyt jo kierrätettävän jätteen määrässä ja onko arvioita, miten tämä tulee pidemmällä aikavälillä näkymään?

2. Pystytäänkö Turussa asetetut kierrätystavoitteet täyttämään, vaikka pientaloasukkaiden kierrätysaktiivisuus pisteiden karsinnan myötä laskisi?

3. Mitä Turun kaupunki voi tehdä, jotta pientaloasukkaita voitaisiin jatkossakin kannustaa kierrättämään jätteensä?Voimmeko esimerkiksi asettaa jätelakia tiukempia paikallisia määräyksiä tai vaikuttaa lainsäädännön muutokseen?

Oheismateriaali 1Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n kirjelmä

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön ja Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n kirjelmän valmisteltavaksi siten, että niistä pyydetään Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n lausunnot.

Kh § 207

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 11.5.2016:

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantanen ovat tehneet 29.3.2016 § 133 selvityspyynnön kierrätyspisteverkoston muutoksista ja Turun kierrätystavoitteen saavuttamisesta. Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry on myös lähettänyt Turun kaupungille asiaa koskevan kirjelmän.

Selvityspyynnön ja kirjelmän johdosta on hankittu lausunnot Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä ja ympäristötoimialan ympäristönsuojelun palvelualueelta. Em. lausunnot ovat oheismateriaaleina.

Kierrätyspisteverkoston järjestämisvastuita käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa myös iltakouluasiana. Kokoukseen asiaa on kutsuttu selvittämään Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n palvelujohtaja Jaana Turpeinen.

Oheismateriaali 1Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n kirjelmä

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n lausunto

Oheismateriaali 3Ympäristötoimialan ympäristönsuojelun lausunto

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja ympäristötoimialan ympäristönsuojelun lausunnot merkitään tiedoksi,

että kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Elina Rantasen ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Vornasen selvityspyyntö merkitään käsitellyksi ja

että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja ympäristötoimialan ympäristönsuojelun lausunnot lähetetään tiedoksi Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:lle vastauksena yhdistyksen kaupungille lähettämään kirjelmään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunki lähettää ympäristöministeriöön kirjelmän uuden jätelain vaikutuksista kierrätysmahdollisuuksiin kaupunkiseuduilla huomioiden asukkaiden tasa-arvoisuus.

Päätös asiassa tehtiin Rantasen Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTurun Pientalojen Keskusjärjestö ry
tpvKonsernihallinto
aoRantanen Elina
aoVornanen Jukka