Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17802.05.20161

3616-2016 (035)

Kaunistamisrahaston vuoden 2015 tuoton jako

Tiivistelmä:

Kaunistamisrahaston toiminnallinen ylijäämä vuonna 2015 on ollut 447.896,57 euroa. Kaupunginhallitukselle esitetään 200.000 euron jakamista rahaston sääntöjen ja käyttötarkoituksen mukaisesti ja esityksessä kuvatuin tavoin viherhankkeisiin, ulkoveistoksiin, luonnonsuojelun edistämiseen ja kaupunkilaisille kohdistetun Kaunistetaan Turku -kyselyn pohjalta valittuihin kohteisiin.

Kh § 178

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen 26.4.2016

Turun kaupungin kaunistamisrahasto -niminen lahjoitusrahasto on perustettu Turun kaupunginvaltuuston tammikuun 24. päivänä 1972 ja helmikuun 11. päivänä 1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä seuraavat lahjoitusrahastot: Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto; Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.

Rahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä sen osoittamalla tavalla rahaston tarkoitukseen. Loppuosa tuotosta lisätään pääomaan.

Valmistelun pohjana on käytetty kaikille kaupunkilaisille suunnatun Kaunistetaan Turku – kyselyn kautta saatuja ehdotuksia. Rahaston tuoton käytön ideoita kerättiin kaupunkilaisilta nyt toista kertaa. Tämän vuoden kyselyn teemoina olivat Suomi 100 vuotta, lähiöt ja pimeä vuodenaika ja siihen liittyen valoteema. Erilaisia ehdotuksia saatiin hieman yli 100. Erityisen paljon kaupunkilaisilta tuli ehdotuksia kaupungin sisääntuloväylien, alikulkutunneleiden ja kävelysiltojen kaunistamisesta, valaistustapahtumista ja erilaista istutuksista.

Kaunistetaan Turku -kyselyn toimenpiteisiin, joissa Suomi 100 juhlavuoteen liittyen tuotetaan valoteoksia eri puolille Turkua. Teoksiin voi valon lisäksi liittyä ääntä ja liikettä. Teosten suunnittelu toteutetaan kuluvana vuonna samoin kuin ensimmäinen teos Pansioon. Lisäksi kaupunkilaiset ovat ehdottaneet alikulkutunneleiden ja Pääskyvuoren kävelysillan kaunistamista turvallisuutta parantaen. Tähän liittyen tuotetaan neljään alikulkutunneliin Runosmäen ja Pansion alueille lämpimiä ja iloisia kuva-aiheita ja lisätään niiden valaistusta.

Julkisen taiteen hankkeisiin esitetään tukea ulkoveistosten peruskunnostuksiin, töherrysten poistoon ja erikoispesuihin sekä muraalin toteuttamiseen Kivipainon rakennuksen Turun Nuoren Teatterin puoleiseen päätyyn osoitteessa Ursininkatu 4.

Suomi 100 vuotta teemaan liittyen istutetaan koneellisesti runsaasti sinisiä ja valkoisia kukkia Kupittaan puistoon, Mannerheimin puiston reuna-alueelle, Hämeentien ja Uudenmaantien sisääntuloväylille sekä Koroisiin. Istuttamisesta tehdään tapahtuma, johon lapset voivat osallistua.

Juhlavuositeemaan kytkeytyen halutaan kunnioittaa entisiä niukkuuden aikoja, jolloin kaupunkipuistoja jouduttiin ottamaan hyötyviljelyyn. Kupittaan Seikkailupuistoon toteutetaan 2017 perunanviljelyalue. Siihen liittyen laaditaan kyltti ja tiedote, joissa kerrotaan miten vuoden 1918 nälänhädän vuoksi otettiin puistojen nurmikoita perunaviljelykäyttöön. Lapset ja isovanhemmat otetaan mukaan istuttamaan, hoitamaan maata ja järjestettävään sadonkorjuujuhlaan. Lisäksi lähiöissä kiertävä Pop-up puutarha siirretään Pansiosta Halisiin ja alueen nuoriso osallistetaan mukaan puutarhan pystyttämisprojektiin. Suosioltaan nousussa olevaa kaupunkiviljelyä edistetään edelleen jakamalla viljelylaatikoita halukkaille.

Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuoden 2015 tuotosta esitetään 200 000 euroa jaettavaksi alla olevan taulukon mukaisesti.

 

Kaunistetaan Turku – kyselyn pohjaltakustannusarvio
Tilapäisiä ja pysyviä valoteoksia eri puolille Turkua. Teosten suunnittelu ja pilottikohteen toteuttaminen Pansioon kuluvana vuonna. 50 000
Alikulkutunneleiden (Runosmäki – Pallivaha 2 kpl, Pansio 2kpl) ja Pääskyvuoren kävelysillan kaunistaminen turvallisuus- ja viihtyisyysnäkökulmista.  50 000
Yhteensä100 000 €
Julkisen taiteen hankkeetkustannusarvio
Ulkoveistosten ja reliefien peruskunnostukset ja erikoispesut10 000
Töherrysten poistot ja yllättävät muut korjaustyöt10 000

Uuden Graffititeoksen toteuttaminen kaupunkikuvaan;

muraali, Ursininkatu 4:n eli Kivipainon talon pääty

15 000
Yhteensä35 000 €
Luonnonsuojelun edistämiseenkustannusarvio
Ruissalo, luonto-opastuksen informaation lisääminen, penkit17 000
Yhteensä17 000
Viherhankkeetkustannusarvio
Suomi 100 erityisiä istutuksia. Sinivalkoisia kukka-alueitaa istutetaan Kupittaan puistoon, Mannerheimin puiston reuna-alueelle, Hämeentien ja Uudenmaantien sisääntuloväylille sekä Koroisiin. 25 000
Lähiöiden  Pop-Up -puutarha Halisiin. 10 000
Kaupunkiviljelyn edistäminen  5 000
Pula-aikojen niukkuuden synnyttämän puistojen hyötyviljelyn kunnioittaminen – Perunanviljelyalue Seikkailupuistoon. Eri sukupolvet osallistetaan mukaan.  8 000
Yhteensä48 000€

 

Talous- ja strategiaryhmä, johtaja Jukka Laiho ja rahoituspäällikkö Kari Pentti ovat esittäneet rahaston jakokelpoisesta tuotosta jaettavaksi enintään 200.000 euroa konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän kaupunkisuunnittelujohtajan esityksen perusteella. Kaunistamisrahaston pääoma vuoden 2015 alussa oli 5.318.553,36 euroa. Rahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2015 oli 447.896,57 euroa eli 8,42 % rahaston vuoden alun pääomasta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaunistamisrahaston vuoden 2015 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan edellä esitettyihin kohteisiin 200 000 euroa rahaston sääntöjen mukaisesti Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

tiedKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedYmpäristötoimiala