Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16725.04.20167

10514-2014 (652, 642)

Suun terveydenhuollon tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kh § 167

Konsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus, vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Johanna Aarnio, 14.4.2016:

Voimassa olevassa tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeissa on, että tarveselvitys saatetaan asianosaisen toimialan päätösvaltaisen tahon hyväksyttäväksi ja tarvittaessa esiteltäväksi edelleen kaupunginhallitukselle. Toimialan asianomainen lauta- tai johtokunta hyväksyy tarveselvityksen toimialajohtajan esittelystä, kun vuosivuokra on 100 000–200 000 euroa tai hankkeen kustannusarvio on 1–2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus hyväksyy tarveselvityksen, kun vuosivuokra on yli 200 000 euroa tai kustannusarvio on yli 2 miljoonaa euroa.

Turun kaupungin suun terveydenhuollon osalta tilatarveselvitys on valmistunut 11.3.2016. Sosiaali- ja terveyslautakunta on osaltaan hyväksynyt sen 29.32016 (§ 45) ja päätti esittää kaupunginhallitukselle, että tilatarveselvityksessä esitetyt yliopisto- ja ammattikorkeakouluyhteistyötä tukevat tilaratkaisusuunnitelmat hyväksytään.

Tarveselvityksessä ehdotetun tilaratkaisun kokonaisarvo ei edellytä tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeistuksen mukaan kaupunginhallituksen käsittelyä, mutta koska esitettävään kokonaisuuteen keskeisesti kuuluvan Dentalian tilan vuokra on noin 150.000 € vuodessa, tulee kohteen vuokrauksesta päättäminen myöhemmin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluyhteistyötä tukevat tilaratkaisusuunnitelmat

Tilatarveselvityksessä esitetään, että hajanaista toimipisteverkkoa tiivistetään keskittämällä toimintaa Kupittaalle, ns. Dentalia-kiinteistöön sekä Mäntymäen keskushammashoitolaan. Tämän lisäksi jää Kirkkotien, Käsityöläiskadun, Runosmäen ja Varissuon hammashoitolat sekä pienistä Kerttulin vanhainkodin yhteydessä oleva hammashoitola ja Jäkärlän hammashoitola.

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n omistamassa Dentaliassa toimii tällä hetkellä kaupungin oma hammashoitola, kliinisen hoidon päivystys sekä hammaslääketieteen opetushammashoitola. Kaupungin toiminnan lisäksi Dentaliassa toimii mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Suu- ja leukasairauksien klinikka, joka muuttaa uuteen T3:een näillä näkymin vuonna 2019. Tämän myötä tiloja, jotka olisivat hyödynnettävissä suun terveydenhoidon tarpeisiin, vapautuisi noin 1.200 m 2.

Dentalia mahdollistaa toiminnan keskittämisen, pienten yksiköiden lopettamisen sekä kapasiteetin lisäämisen, jolloin julkisen hammashoidon palveluita pystytään lisäämään. Dentalian tyhjenemisen aikataulun vuoksi tämä on mahdollista aikaisintaan vuonna 2020.

Tulevaisuudessa Dentalian tiloihin on tarkoituksenmukaisinta siirtää kliinisen hammashoidon nykyisin Mäntymäen Keskushammashoitolassa toimivia erikoishammaslääkäreitä. Tämä vapauttaa tiloja keskushammashoitolasta, jonne on mahdollista keskittää pieniä, lopetettavia yksiköitä.

Dentalian lisätilojen vuokrataso on noin 150 000 €/vuosi. Huomioiden toimialan mahdolliset tiloista luopumiset, sille aiheutuva lisäkustannus Dentaliasta olisi noin 60 000 €/vuosi ja neliölisäys noin 900 m 2. Kaupungin kokonaistilakustannukset nousisivat noin 120 000 € vuodessa, sillä osasta toimialan luopumista tiloista ei voida kaupungin näkökulmasta luopua, niiden sijaitessa kaupungin muiden tilojen yhteydessä. Muutoksella kasvatetaan toiminnan kapasiteettia, mikä lisää myös kustannuksia. Laskelmassa ei ole huomioitu mahdollista toiminnan tehostumisesta saatavia säästöjä.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Turun ammattikorkeakoulu Oy ovat valmistelleet aiesopimuksen liittyen vuonna 2018 valmistuvan Medicina D:hen toteutettavien suunterveydenhoidon tiloihin ja niiden yhteiskäyttöön. Medisiina D:n tilat mahdollistavat nykyisen yhteistoiminnan jatkamisen Turun kaupungin suunterveydenhuollon ja Ammattikorkeakoulun kanssa sekä mahdollisen myöhemmän laajentamisen.

Tarkempi Dentalian tilaratkaisu ja siihen liittyvät vuokrasopimukset tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen päätettäväksi kaupungin säännöstön mukaisesti.

Liite 1Suun terveydenhuolto tilatarveselvitys

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy tilatarveselvityksessä esitetyt yliopisto- ja ammattikorkeakouluyhteistyötä tukevat tilaratkaisusuunnitelmat.

PäätösAsia pantiin pöydälle Pietarin Maaskolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Yrttiahon seuraavansisältöinen palautusehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää palauttaa tilantarveselvityksen valmisteluun. Asia valmistellaan uudelleen niin, että palveluverkon alueellinen kattavuus voidaan turvata eikä toimitilaverkkoa karsita. Moikoisten, Pääskyvuoren, Mullintien, Suikkilan ja Pansion hammashoitoloiden toimintaa ei lopeteta.”


Liitteet:

Kh § 167
Liite 1:Suun terveydenhuolto tilatarveselvitys